Bestemmingen

Dit zijn 10 van de mooiste parken van Nederland

10 van de mooiste parken van Nederland

Een park is ideaal wanneer je zin hebt om in een groene omgeving te wandelen, te fietsen of simpelweg te ontspannen. Nederland is één van de dichtstbevolkte landen van Europa, maar gelukkig zijn er in ons land een aantal mooie parken te vinden. Van gezellig stadspark tot uitgestrekt natuurpark: we zetten 10 van de mooiste parken die je in Nederland kunt vinden op een rij.

10. Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch ligt op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het park is zowel een natuur- als recreatiegebied, Het landschap in het park is afwisselend,  door de vele riviertjes, meren, eilandjes en bossen. Het park is populair onder vogelliefhebbers, door de verscheidenheid aan vogels die je er kunt zien. Naast wandelen kun je er ook kanoën en een boottocht maken met een gids.

10 van de mooiste parken van Nederland

9. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een prachtig natuurgebied dat weleens de Brabantse Sahara wordt genoemd. Het is namelijk een van de grootste de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Je kunt er wandelen, fietsen, mountainbiken en nog veel meer Naast de zandvlaktes heeft het park ook bos en moeras. Het populaire gebied Bosch en Duin valt ook onder dit park. Geniet hier van een prachtig uitzicht vanaf het uitkijkpunt.

8. Haarlemmerhout, Haarlem

Met zijn zestig hectare oppervlakte is de Haarlemmerhout vrij groot voor en stadspark. Het bestaat uit verschillende onderdelen en biedt voor ieder wat wils. Bijvoorbeeld de Grote Hout, het oudste stadsbos van Nederland. Of de Kleine Hout met onder andere een kinderboerderij en grasvelden. Er is ook een theehuis, met een ruim terras in de Haarlemmerhout, met uitzicht op het Hertenkamp en op het historische paviljoen Welgelegen.

7. Park Frankendael, Amsterdam

Frankendael is een bijzonder stukje Amsterdam. Het is namelijk het enige overgebleven 17e eeuwse buitenplaats. Het bestaat grofweg uit vier delen: twee historische tuinen, een zonneweide en zelfs een stukje moeras. Het middelpunt van het park is het landgoed zelf: Huize Frankendael. Daar zijn vaak culturele evenementen en je vindt er ook het bekende restaurant Merkelbach.

6. Nationaal Park De Alde Feanen

In Friesland ligt Het Nationale Park de Alde Feanen. Het is bijna 4000 hectare groot en het is ook nog eens een van de grootste moerasgebieden van West-Europa. Het biedt een afwisselend landschap, zoals rietlanden, graslanden en uitgestrekte meren. De Alde Feanen staat bekend om de grote diversiteit aan vogels en andere dieren, bijvoorbeeld otters. De meren in Alde Feanen zijn een populaire bestemming voor watersporters. In het park ligt het stadje Earnewald. Hier kun je genieten van een gezellige sfeer en een bootje huren.

10 van de mooiste parken van Nederland

5. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Alde Feanen is groot, maar Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug  is nog twee en een half keer zo groot: zo’n 10.000 hectare.  Het Nationaal Park ligt vrijwel in het midden van Nederland. Het trekt veel bezoekers, met name door de afwisseling heuvels, bossen.  heidevelden, zandvlaktes en verschillende plassen. Het Park bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de Kaapse Bossen, het Amerongse Bos of Leersumse Veld. Naast genieten van de natuur kun je er ook terecht voor culturele bezienswaardigheden, zoals Kasteel Amerongen of Huis Doorn. Door de Utrechtse heuvelrug loopt ook één van de mooiste wandelroutes van Nederland.

4. Nationaal Park De Maasduinen

In het zuiden van het land, in Limburg ligt Het Nationaal Park de Maasduinen. Dit natuurgebied ontstond al aan het einde van de laatste ijstijd. Hoe het er toen uitzag is niet precies te achterhalen, maar vandaag de dag bestaat het park uit dichte bossen, groene heide en de uitgestrekte zandrug, grofweg tussen de Maas en de Duitse grens. In dit unieke en prachtige park kun je genieten van wandel- en fietstochten in alle rust en ruimte.

3. Tijdelijke Bloesempark Amsterdamse Bos

Als je op Instagram zit heb je het vast wel eens voorbij zien komen: het bloesempark in het Amsterdamse bos. Het is namelijk één van de mooiste tijdelijke parken in Nederland. In het voorjaar vind je hier de mooiste roze/witte kersenbloemen. Perfect voor een heerlijke wandeling inclusief de allerbeste foto voor Instagram. Je waant je voor even in een Japans park.

2. Nationaal Park Veluwezoom

Op de Veluwe liggen twee nationale parken. Het Nationaal Park Veluwezoom is daar één van. Het park beslaat meer dan 5000 hectare en stamt uit 1930.

Het park bestaat uit een afwisseling van bossen, glooiende velden en uitgestrekte zandverstuivingen. De Veluwezoom staat bekend om het rijke dierenleven. Je kunt er wilde zwijnen, vossen, edelherten en hagedissen tegenkomen. Je kunt er genieten van de stilte en echt even helemaal tot rust komen. Op het park ligt ook de bekende Posbank. Met bijna 90 meter de hoogste heuvel van de omgeving, met een schitterend uitzicht.

1.    Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het tweede nationale park op de Veluwe is het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het is nog iets groter dan Nationaal Park Veluwezoom: zo’n 5400 hectare. Ook hier heb je een afwisselend landschap van bossen, heide, gras- en zandvlaktes. Voor dit park moet je wel een entreeprijs betalen. Daarbij is een bezoek aan museum Museonder inbegrepen. Dit museum bevindt zich geheel ondergronds. Andere hoogtepunten die zich in dit park bevinden zijn het beroemde Kröller Müller Museum, de Beeldentuin en het Jachthuis Sint-Hubertus.

10 van de mooiste parken van Nederland Hoge Veluwe hert

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!