11 slimme tips voor geld besparen tijdens het reizen
-
Alfred
- •

Dagdromen over reizen is leuk, maar helaas wordt het realiseren van je dromen steeds duurder. Dat neemt niet weg dat je toch graag wat meer van de wereld wil zien. Wil jij er op uit, maar loop je tegen de grenzen van je budget aan? We helpen je op weg naar jouw voordelige droomreis met onze 11 tips voor geld besparen tijdens het reizen.
11. Geniet van street food
Ga je op reis elke dag in restaurants eten, dan lopen de kosten snel op. Je kunt natuurlijk af en toe een keer overslaan en een broodje eten, maar er is nog een voordelig – en vaak heerlijk – alternatief: street food. Elk land op de wereld heeft weer andere varianten van lekker en goedkoop eten dat je langs de weg kunt kopen. Laat je verrassen door de heerlijkste gerechten en je leert ook nog eens de lokale eetcultuur beter kennen. Een stad als Istanbul is perfect geschikt hiervoor.
10. Reis buiten het hoogseizoen
Reizen buiten het hoogseizoen is een voor de hand liggende tip, maar in de praktijk lastig voor velen. Door je werk, schooltijden of andere verplichtingen is reizen buiten het hoogseizoen voor heel veel mensen last voor elkaar te krijgen. Als het je toch lukt geniet je wel dubbel: je betaalt minder en het is op de meeste bestemmingen veel rustiger.
9. Stel een budgetplan op
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat wanneer je geen budget opstelt, je gemiddeld 45% meer uitgeeft dan gepland. Dat geldt ook op reis: geef je elke dag 145 in plaats van 100 euro uit, dan is waarschijnlijk je geld op voordat je vakantie voorbij is. Daarom is het verstandig van tevoren te berekenen wat je totale budget is, en dat door het aantal dagen te delen. Geef je per dag niet meer uit dan wat je als daglimiet berekend hebt, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
8. Kook zelf eens wanneer het kan
Heb je thuis al een hekel aan koken, dan ben heb je op reis er waarschijnlijk nog minder zin in. Maar als je koken leuk vindt, en zeker als je een wat langere rondreis maakt, kan het zowel voordelig als lekker en gezellig zijn om zelf eens te koken. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar vaak wel in bijvoorbeeld een hostel of andere verblijfplaats met een gezamenlijke keuken.
7. Eet niet te vaak in het stadscentrum
Restaurants helemaal vermijden is misschien ook weer niet bevorderlijk voor de vakantiestemming. Maar ook als je uit eten gaat kun je geld besparen door goed op te letten. Vermijdt zoveel mogelijk eten in het centrum van een stad. Waar je ook komt wereldwijd, in het centrum van steden is het eten altijd het duurste. Buiten de stad eten is in veel landen veel goedkoper. Maar ook in de steden zelf, eet je buiten het centrum, dan ben vaak al veel voordeliger uit.
6. Creatief met goedkoop overnachten
Hotels zijn vaak de duurste verblijfplaatsen op reis en op vakantie. Er zijn echter veel alternatieven om goedkoper te overnachten, zoals Airbnb, budget hotels en hostels. Maar er zin nog meer mogelijkheden. Ken je bijvoorbeeld Couchsurfing? Op deze site vind je slaapplekken bij locals thuis. Dan is er nog Trustedhousesitters, een site waarom mensen die zelf niet thuis zijn hun woning als verblijfplaats aanbieden. Je moet dan wel op hun huisdier(en) passen.
5. Geld verdienen op reis
In plaats van – of naast – besparen kun je ook op reis misschien wat bijverdienen. In eerste instantie lijken het reizen en werken tegengestelde begrippen, maar zeker bij langere reizen kan het handig zijn af en toe de handen uit de mouwen te steken en je budget aan te vullen. De een kan een workshop geven, de ander in een restaurant of op een boerderij werken en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. De mogelijkheden verschillen natuurlijk wel sterk per land.
4. Geniet van gratis bezienswaardigheden, musea en tours
In vrijwel elk land kun je wel mooie tours of rondritten boeken. Let wel op de enorme prijsverschillen. Het kan natuurlijk zijn dat je een bepaalde bezienswaardigheid écht wil zien en daar een duur kaartje voor moet kopen. Maar vaak zijn er ook gratis tours te boeken, vooral in wereldsteden heb je bijvoorbeeld vaak free walking tours.
In veel plaatsen zijn bepaalde musea gratis, kerken en kathedralen zijn vaak gratis of goedkoop, stranden zijn vaak gratis en nationale parken vragen vaak maar een bescheiden entreegeld.
3. Lunchpakketje maken
Op reis 2 of 3 keer per dag uit eten? Dat wordt snel duur, ook als je door landen reist die goedkoper zijn dan je gewend bent. Je kunt de kosten drukken door lunchpakketjes te maken. Smeer broodjes of maak iets lekkers met ingrediënten uit lokale winkels. Niet duur, vaak erg lekker en je bent goedkoper uit; zo hou je makkelijk wat geld over.
2. Goedkope vliegtickets
Reis je met het vliegtuig naar je plaats van bestemming? Een goede voorbereiding is belangrijker dan ooit. Tickets worden steeds duurder, maar ook daar valt nog altijd wel het een en ander op te bezuinigen. Hoe? Dat lees je in ons artikel over goedkope vliegtickets lifehacks. Wil je liever niet vliegen? Check dan ons artikel over 9 mooie vakantiebestemmingen op maximaal 8 uur rijden.
1. Maak gebruik van kortingen
Het vraagt wel iets meer voorbereiding vooraf, maar je kunt er veel geld mee besparen: kortingen. Sta je voor de poort van een bezienswaardigheid, en koop je daar je kaartje dan ben je vaak veel duurder uit dan wanneer je van tevoren op internet kaartjes regelt. Groepskorting, ouderenkorting, jongerenkorting et cetera: vaak ben je met bezoeken aan bezienswaardigheden veel goedkoper uit met wat voorbereiding.