Nederland

Nachtje weg in eigen land: de beste tips voor 24 uur in Haarlem

Haarlem
📸Fotograaf: John Rijs

Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland en ligt ideaal tussen Amsterdam en Zandvoort aan Zee. Binnen 20 minuten  ben je vanuit Amsterdam in Haarlem. En Zandvoort , wat wel Amsterdam Beach wordt genoemd maar natuurlijk veel dichter bij Haarlem ligt, bereik je in 15 minuten. De stad ligt langs de rivier het Spaarne en is een lange uitgestrekte plaats. Maar het compacte centrum ligt rond de Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt.

Haarlem: stad vol grachtjes en hofjes

Haarlem is een oude stad, een beetje klein Amsterdam, vol met grachtjes en hofjes. Fijn om zomaar wat in rond te dwalen.Er zijn voldoende parkeergarages in het centrum en het centrum is op loopafstand van het mooie oude station. Vanaf de Grote Markt loop je zo naar alle winkels. Natuurlijk is er een grote winkelstraat met de bekende zaken, maar er zijn ook veel zijstraatjes vol met leuke winkeltjes. Op de Grote Markt zit het VVV kantoor onder het oude stadhuis. Daar vind je voldoende wandelroutes.

teylersmuseum
📸Fotograaf: John Rijs

Sla vooral de musea en film niet over

In Haarlem is het oudste museum van Nederland gevestigd aan het Spaarne, het Teylersmuseum. Het heeft naast de vaste collectie dat bestaat uit kunst, veel fossielen en wetenschap, ook steeds grote tijdelijke exposities  en sinds vorig jaar is het woonhuis van Pieter Teyler geopend, nadat er jaren aan gerestaureerd is.

Het Frans Hals museum. We hoeven niet te melden waarover dit museum gaat. Hier komen natuurlijk ook veel toeristen op af. Op de Grote Markt zit een dependance met modernere kunst, De Hallen.

Het Museum van de Geest, gevestigd aan de andere kant van het station. Dit gaat over alles wat met de geest te maken heeft. Het zit in het oude Dolhuys, wat vroeger ook wel het “gekkenhuis” werd genoemd.

De Filmkoepel, deze bioscoop is gevestigd in de oude gevangenis, de Koepel. Er wordt nog deels aan gewerkt maar in het gebouw onder de grond zijn 6 zalen waar de hele dag door films worden gedraaid en je voor of na de film nog een drankje kunt doen. Je kunt het gebouw ook gewoon inlopen om te bezichtigen, zeker de moeite waard.

3 leuke plekken om te slapen

De laatste jaren komen er steeds meer toeristen naar Haarlem. Deels als overloop van Amsterdam, zeker omdat het zo dichtbij ligt. En het lijkt ook wel wat op een klein Amsterdam met al zijn grachten en oude gebouwen. Maar natuurlijk veel rustiger. We noemen hierbij 3 hotels die zeker de moeite waard zijn;

Boutique Hotel Maf, een hotel in een prachtig gerestaureerd pand midden in het centrum van Haarlem. Het heeft 14 verschillende hotelkamers die allemaal anders zijn ingericht.

Boutiquehotel STAATS, een hotel vlakbij het station van Haarlem. Het is ingericht in een mix van modern en vintage en heeft  rijk gedecoreerde kamers. In het hotel zit een leerwerkrestaurant, de Ripper, waar je geweldig kunt eten.

Boutique hostel Hello I’m Local, dit is 1 van de beste Boutique hostels van Nederland en ligt precies aan de overkant van het Spaarne. Dus op loopafstand van zowel het centrum als het station.Het heeft 20 verschillende kamers voor 1,2,3,4,5,6,8 en 14 personen. Dus er is voor iedereen wel een optie te vinden.

Spaarne
📸Fotograaf: John Rijs

Op deze 3 plekken drink je de lekkerste koffie

Haarlem zit vol met koffie tentjes. Ieder jaar komen er meer bij. Dus als je door de stad loopt zul je niet ver hoeven zoeken. Wij geven hier een paar adresjes met echt goede koffie en een fijne sfeer.

Coffeespot, een plek aan het Spaarne waar je alleen geweldige koffie en thee kunt drinken met zoete baksels en tosti’s, maar geen broodjes voor lunch. Het is al open vanaf 8 uur in de ochtend dus perfect voor een ontbijtje met een cinnamonroll of een croissant.

Native, een kleine gezellige koffie plek waar je ook heerlijk kunt lunchen in 1 van de gezellige zijstraatjes van Haarlem. Populair bij de locals die in de wijk, de Vijfhoek, wonen.

De Dakkas, wat echt een kas is op het dak van een parkeergarage. Met mooi weer kun je ook op het grote terras zitten met prachtig uitzicht over de stad. Je kunt er ook prima lunchen en dineren.

grote sint Bavo
📸Fotograaf: John Rijs

Zoveel keuze in restaurants, wij tippen er 3 voor je

Haarlem is de plek om uit eten te gaan. En dit wordt dus ook veel gedaan. Rond de kerk bij de Grote Markt zijn  alleen maar restaurants te vinden met heel veel keuze. Ook de straatjes ernaast hebben veel mogelijkheden. Het is wel raadzaam van te voren te reserveren want op de bonnefooi uit eten gaan valt vaak niet mee. We hebben er een paar voor je uitgelicht.

Cafe Colette, een Franse bistro met een echte Franse kaart.Van steak tartare, escargots, uiensoep tot piepkuiken. Je vindt het er allemaal net als de fijne sfeer.

Maita, een Peruviaans-Japans restaurant, oftewel een Nikkei keuken. Dus veel sushi en ceviche. Het is een shared dining concept maar op een heel hoog niveau. Echt een aanrader.

Pizzabar Nolita, heeft de standaard pizza maar ook verrassende combinaties. En wat wij heel fijn vinden, pizzettes, dus een kleinere versie omdat wij een hele vaak niet op krijgen. Start met de Antipasto Misto, want deze is niet te versmaden.

De 3 leukste plekken om te borrelen

Met mooi weer wordt de omgeving van de kerk 1 groot terras. Tussen de restaurants zitten veel cafe’s waar je goede biertjes en wijnen kunt drinken.

Cafe Koops, een echt bruin cafe met uitzicht op de St. Bavokerk. Een plek waar je goed zit en gelijk de vaste klanten.leert kennen.

De Jopenkerk, een brouwerij gevestigd in een kerk. Je kunt hier dus al hun eigen bieren drinken en proeven in een geweldige omgeving. Je kunt de ketels zien staan en door de week het brouwproces achter glas zien gebeuren. Ook kun je er lunchen en dineren.

Proeflokaal In den Uiver, ook gevestigd in een oud pand, met achterin een aparte kamer met lekkere hangstoelen. Veel soorten wijn en borrelhapjes. Om de hoek is sinds een paar jaar ook het Bierlokaal de Uiver gevestigd wat dus op allerlei soorten bier is gericht.

Zandvoort
📸Fotograaf: John Rijs

En dan waren we bijna de duinen en het strand vergeten

Als je goed weer hebt en je nog tijd voor je terug naar huis gaat is het natuurlijk aan te raden even naar Zandvoort aan Zee of Bloemendaal aan Zee te gaan. Zandvoort kun je prima bereiken met de trein. Een rit van 10 minuten. Maar beter nog huur je een fiets en je fietst langs de zeeweg naar Bloemendaal en vandaar verder naar Zandvoort. Ook kun je halverwege afslaan en de rit door de duinen nemen. Dan begrijp je waarom veel mensen ook om deze reden graag in Haarlem wonen. Stad en strand op fietsafstand. Wat wil je nog meer.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!