Afrika

3 dagen in magisch Marrakech: de leukste tips op een rijtje

marokko marrakech atlas medina

Wil je binnen vier uur in een compleet andere wereld staan? Ga dan eens naar Marrakech! Deze prachtige stad in Marokko is absoluut een bezoek waard. De cultuur, het heerlijke eten, de authentieke riads, en ook in de omgeving is zoveel te doen. Wij geven je de leukste tips voor drie dagen in Marrakech!

Machtig Marrakech

Marrakech is met zijn 1 miljoen inwoners de vierde grootste stad van Marokko. Samen met Fez, Meknes en Rabat (de hoofdstad van Marokko) is Marrakech een van de Koningssteden van het land, en de meest westerse van de vier. De stad is goed ingericht op toerisme en dat is best fijn als je voor het eerst in Afrika bent.

Op zoek naar een leuke overnachtingsplek? Slaap vooral in een van de vele riads (dat ’tuin’ betekent): een traditioneel Marokkaans huis, met een zwembad of binnentuin in het midden. Vanaf het dakterras heb je vaak een prachtig uitzicht over de medina: het oude gedeelte van Afrikaanse steden, omringd door stadsmuren. Een goed voorbeeld is deze prachtige riad.

riad-marrakech-zwembad-binnentuin

De oude stad

Op je eerste dag in Marrakech is het heerlijk om op je eigen tempo de stad te verkennen en dat doe je het beste te voet. Buiten de medina is het een drukte van jewelste en het is oppassen dat je niet omver gereden wordt door paard en wagen. Dat is natuurlijk lichtelijk overdreven, maar chaotisch is het zeker. Compleet anders dan we in Nederland gewend zijn: alleen dat is al het bekijken waard!

Eenmaal binnen de stadsmuren vind je veel minder voertuigen, alhoewel kleine scootertjes je rechts en links proberen in te halen. Slenter door de kleine straatjes, koop snuisterijen op de bazaar (zo’n prachtige lamp bijvoorbeeld) en bewonder de aparte architectuur. Zo’n beetje ieder café of restaurant heeft een dakterras, dus maak hier zeker gebruik van; heerlijk onder het genot van mierzoete thee en een groente-tajine genieten van het uitzicht.

marrakech-bazaar

Djemaa el fna

Onderdeel van de oude stad en het absolute centrum van Marrakech: het Djemaa el Fna-plein. Een enorm en altijd-levendig plein met talloze marktkraampjes, lichtjes en bijzondere prullaria. Aan de rand van het Djemaa el Fna zitten toffe cafés (denk eraan dat niet overal alcohol geschonken wordt) vanaf waar je de drukte eerst rustig kunt observeren voordat je je onder de mensen begeeft.

Eenmaal op het plein kijk je je ogen uit. Overal is wel iets bijzonders te zien, van kraampjes met gigantische planten die absoluut niet mee terug kunnen in het vliegtuig tot slangenbezweerders. Toeristen worden overal luidkeels toegeroepen en je móet hier wel iets kopen. Loop wel met een grote boog om de mensen heen die je met echte aapjes (of slangen) op de foto willen laten gaan.

marrakech-djemaa-el-fna-plein

De woestijn in

Overal in Marrakech worden dagtrips door de woestijn aangeboden, of dit kan je vooraf online boeken. Huur bijvoorbeeld een quad en drift door het woestijnzand. Wel even iemand laten filmen natuurlijk! Ook worden veel kamelentochten aangeboden, wat de één leuk vindt en de ander links laat liggen. Let ook hier vooral op dierenwelzijn.

De Sahara is een goede 12 uur rijden vanaf Marrakech, maar voor een bijzondere ervaring hoef je daar niet per se naartoe. Net buiten de stad ligt de Agafay-woestijn, die iets rotsachtiger is maar zeker niet minder mooi. Ook overnachten in de Agafay is absoluut de moeite waard: in een van de nomad camps slaap je in een tent onder een prachtige sterrenhemel.

agafay-woestijn-marokko

Een dagtour naar het Atlasgebergte

Marokko heeft echt alles! Als je de stad en de woestijn gezien hebt, doe dan een dagtocht naar het Atlasgebergte, dat meerdere toppen boven de 4.000 meter heeft. Ook deze tours zijn gemakkelijk online (of ergens in Marrakech) te boeken en dat is absoluut de moeite waard.

De rotsachtige, kale bergen geven je dat heerlijke avontuurlijke gevoel en als je op een van de Berberdorpen stuit voelt het pas echt alsof je ver van de beschaving bent. Als je nog voldoende tijd over hebt kan je hier fantastisch hiken of, als je toch langer in Marokko blijft, kies dan voor een meerdaagse trektocht. Verwacht niet al te veel voorzieningen: dit is avontuur ten top.

atlasgebergte-berberdorp-oase

Op zoek naar meer prachtige plekken in Marokko? Lees hier alles over het schitterende kustdorpje Taghazout. Ook Essaouira is een must-visit als je hier in de buurt bent. Wil je juist dieren zien in hun natuurlijke habitat in Afrika? Check de beste parken om de Big Five te spotten!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!