Europa

48 uur in Wrocław: de gezelligste stad van Polen

kabouters-marktplein-wroclaw-polen

We kennen allemaal het bruisende Krakau, maar vandaag willen we je meenemen naar een andere toffe Poolse stad: Wrocław. Met 630.000 inwoners de vierde stad van Polen en geloof ons, hier kun je je goed vermaken. Het is een levendige plek waar iedere cultuur-, geschiedenis- of feestjesliefhebber zich kan uitleven. Tips voor een (lang) weekend in Wrocław!

Genieten in het gezellige Wrocław

Op naar Wrocław! Vanaf Eindhoven vlieg je voor een schijntje naar Polen en ook al zijn vliegtickets flink duurder geworden, deze tickets zijn nog steeds betaalbaar (in oktober kost een enkeltje met Wizz Air 20 euro!). Overigens is Polen sowieso een goede bestemming als je goedkoop op vakantie wilt: van accommodaties tot eten en drinken, alles is net even cheaper dan in Nederland.

Ook al zijn veel Poolse steden aantrekkelijk, kies eens voor het wat onbekendere Wrocław. Een stukje rustiger, minder toeristisch, goedkoper en minstens zo gezellig. In het stadscentrum stikt het van de toffe barretjes en goede restaurants waar je tot in de vroege uurtjes kunt borrelen. Het aanzicht van de kleurrijke geveltjes zorgt voor dat extra beetje sfeer.

gevels-kleurrijk-wroclaw-marktplein
Geveltjes kijken op het plein (bron: unsplash)

Ontdek de rijke geschiedenis

De stad wordt misschien wel extra interessant als je je verdiept in de geschiedenis. Onder Boheems bestuur is de stad welvarend geworden, waarna Wrocław ging toebehoren aan het Habsburgse Rijk. In de 18e eeuw namen de Pruisen de stad over en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad verwoest.

Veel om over na te denken als je langs de prachtig gerestaureerde gebouwen slentert. Bezoek zeker het universiteitsgebouw van Wrocław en wandel langs het centraal station, die ’s avonds prachtig is verlicht. Beklim ook absoluut ‘even’ de 55 verdiepingen tellende Sky Tower om alle pracht van bovenaf te bewonderen.

marktplein-wroclaw-gekleurde-gevels
Bekijk de prachtige gebouwen in de stad tijdens een stadswandeling (bron: unsplash)

De kabouters van Wrocław

Kabouters bestaan in Polen?! Jazeker, ze zijn de representatie van Wrocław en je vind beeldjes van de kleine wezentjes door de hele stad. In de tijd van de Sovjet-Unie adopteerde een anticommunistische studentenbeweging de kabouter als symbool, omdat het Poolse woord voor ‘kabouter’ maar één letter verschilt van het Russische woord voor ‘rood’: de kleur van de Sovjet.

De straten van Wrocław werden gevuld met afbeeldingen en schilderingen van dit verzet en sinds 2001 verschijnen er beeldjes van kabouters in de stad. Inmiddels zijn er waarschijnlijk meer dan 900 – allemaal beelden ze een dagelijkse bezigheid uit zoals gitaarspelen of fietsen. Ben je in de stad, ga dan zeker op zoek naar alle kabouters en maak er een speurtocht van.

wroclaw-polen-kabouter-boot-rivier
Hét symbool van de gezelligste stad van Polen (bron: polen.travel)

Borrelen op het marktplein

Genoeg geschiedenislessen, het is tijd voor gezelligheid. Wandel naar het centrale plein van de stad en strijk neer bij een van de terrasjes voor een ijskoud (goedkoop!) drankje en borrelhapjes. Haal de lekkerste gerechten van de grill bij Whiskey in the Jar. lunchen en cocktails drinken doe je bij Tequilarnia en voor een goed ontbijt kun je aanschuiven bij Le Barometre. Probeer hier zeker de eieren op toast, heerlijk.

Wil je nog een dansje wagen? Net als vele andere grote steden komt Wrocław ’s avonds helemaal tot leven. Omdat het een universiteitsstad is komen studenten ’s avonds samen om te drinken en de dansvloer te veroveren en er hangt dan ook altijd een gemoedelijke sfeer. Ga naar Eter Club voor de echte clubervaring of naar Czupito voor een chille lounge-experience. Proost!

wroclaw-gezelligheid-bar-drinken
Altijd gezelligheid te vinden in Wrocław (bron: unsplash)

Een andere ongelooflijk leuke en verrassende stad is München. Dikke aanrader!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!