Bestemmingen

5 redenen om Bosnië op je bucketlist te zetten

Bosnië-bucketlist-tips

Bosnië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij het woord ‘vakantiebestemming’, maar dat zou misschien wel moeten! Dit kleine land in de Balkan heeft ontzettend veel moois te bieden: van ruige bergen tot uitgestrekte vlaktes, van bruisende steden tot authentieke dorpjes. We geven je vijf redenen om Bosnië nú op je bucketlist te zetten.

Bosnië in het kort

Bosnië ligt in de Balkan en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Het land heeft een iets grotere oppervlakte dan Nederland, maar heeft slechts 3,3 miljoen inwoners. Een groot deel hiervan woont in de hoofdstad Sarajevo.

Ondanks de tumultueuze geschiedenis van Bosnië is te zien dat ze er alles aan doen om zichzelf op de kaart te zetten. Momenteel is dit prachtige land echter een bestemming ver weg van massatoerisme.

1. Ongelooflijke natuur

Liefhebbers van berglandschappen kunnen hun hart ophalen in Bosnië: de Dinarische Alpen laten zich hier van hun beste kant zien. Hou je van wandelen of wil je hiken naar een bergtop? Kies een trail en ga op pad! Wees wel voorbereid, want een uitgebreid wandelnetwerk heeft Bosnië niet. Veel mede-hikers zul je dan ook niet tegenkomen.

De imposante pieken beslaan een groot deel van het landschap, waardoor zich na iedere bocht weer een nieuw landschap ontvouwt. De beste manier om al deze pracht te bekijken is met de auto. Roadtrippen door Bosnië is zeer de moeite waard!

Bosnië-bergen-uitzicht

2. De geschiedenis van Bosnië

Bosnië heeft een rijke geschiedenis. Doordat het land zich langere tijd onder Turks bewind bevond, zijn Ottomaanse invloeden overal merkbaar. Ook is het land geannexeerd door het toenmalige Oostenrijk-Hongarije, wat uiteindelijk leidde tot de moord op troonopvolger Franz-Ferdinand in Sarajevo: de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.

Meer recent is de Joegoslavië-oorlog. Kogelgaten in de muren van gebouwen herinneren voorbijstanders constant aan wat hier een aantal jaren geleden gebeurd is. Een bezoekje aan één van de musea gewijd aan de oorlog mag zeker niet ontbreken.

Bosnië-monument-Franz-Ferdinand

3. Sarajevo

Met 420.000 inwoners is Sarajevo een relatief kleine hoofdstad. Het bijzondere aan deze stad is dat het een smeltkroes is van allerlei bevolkingsgroepen en godsdiensten. Bosniakken, Kroaten en Serviërs leven hier naast elkaar, moskeeën, synagoges en Orthodoxe kerken staan bijna zij aan zij. Dit is dus niet altijd een vreedzame samenleving geweest: de oorlog heeft letterlijk en figuurlijk zijn sporen nagelaten.

Sarajevo heeft tal van leuke restaurantjes, terrassen en winkeltjes. Ook een bezoek aan de bazaar moet zeker op je lijstje staan: hier koop je de mooiste Bosnische prullaria voor je vrienden en familie.

Bosnië-Sarajevo-uitzicht

4. Mostar

Mostar klinkt je misschien wel bekend in de oren. Dit is namelijk het populairste stadje in Bosnië, door de iconische en fotogenieke brug ‘Stari Most’. In Mostar kan je de typische toerist uithangen: koop een koelkastmagneetje, neem foto’s van de brug en bestel lunch in een restaurant met uitzicht op de Stari Most.

Omdat er op het platteland nog niet of nauwelijks toerisme is, kan het best een verademing zijn om in Mostar te zijn. Het heeft alle voordelen van een toeristische plek, en mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Bosnië.

Bosnië-Mostar-brug

5. De smakelijke Bosnische keuken

Na een lange dag hiken, roadtrippen of slenteren kan iedereen wel een goede maaltijd gebruiken. Gelukkig is de Bosnische keuken hierop voorbereid – stoofpotten met mals vlees, zachte groente en dikke stukken aardappel vind je op zo’n beetje iedere menukaart. Ook hier vind je de Ottomaanse invloeden terug: Turks brood, baklava en zoete thee zijn vaste prik.

Voor westerse begrippen zijn deze maaltijden bijzonder goedkoop. Voor een groot bord vlees of vis met groente en aardappels betaal je slechts een paar euro. In grotere steden en in Mostar liggen de prijzen iets hoger.

Bosnië-eten-tips-vis

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!