Bestemmingen

5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

Ghana Moskee 5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

Ghana is een prachtig land in West-Afrika, rijk aan cultuur, natuur en geschiedenis. Het is voor Afrikaanse begrippen klein, maar nog altijd zo’n zes keer zo groot als Nederland. Het is één van de meest stabiele en vreedzame landen in Afrika. Wil je genieten van zonnige stranden, ongerepte natuur, culturele bezienswaardigheden en vriendelijke mensen in een land waar nog nauwelijks massatoerisme is? We geven je vijf redenen om Ghana op je vakantiebestemmingen bucketlist te zetten.

Ghana in het kort

Ghana telt ongeveer 30 miljoen inwoners en was het eerste Afrikaanse land onder de Sahara dat onafhankelijk werd, in 1957. De hoofdstad is het aan de kust gelegen Accra, tweede stad is het ongeveer 250 kilometer noordelijker gelegen Kumasi, ooit de hoofdstad van het roemruchte rijk van de Ashanti. Ghana geldt als één van de meest stabiele, vrije en veilige landen in Afrika.

Ghana heeft de laatste twintig jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Had rond het jaar 2000 nog maar de helft van de bevolking stroom, nu is dat meer dan 90%. Ook het wegennet is sterk uitgebreid.

1.  Prachtige stranden

Ghana heeft een kustlijn vol afwisseling van meer dan 500 kilometer. Drukke of doodstille stranden, stranden omgeven door natuur of juist met luxe resorts: het is allemaal mogelijk.

Eén van de bekendste stranden is Labadi Beach, vaak ook La Pleasure Beach, genoemd. Het is een van de drukste stranden aan de kust van Ghana, nabij hoofdstad Accra. Het deel tussen het Labadi Beach Hotel en het La Palm Royal Beach Hotel is niet gratis toegankelijk maar wel goed onderhouden en veilig. In het weekend kan het er erg druk zijn, en lijkt het strand op sommige plekken wel een openluchtdisco, waar je kunt dansen op Ghanese muziek. Door de weeks is het wat rustiger. Andere stranden in Ghana die meer dan de moeite waard zijn, zijn Bojo Beach en Kokrobite Beach.

5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

2.  Bruisende hoofdstad Accra

Hoofdstad Accra is enorm uitgestrekt, afwisselend en bruisend. Wil je eerste indruk krijgen van de stad dan is een georganiseerde bustour langs de bekendste plekken een goed idee. Hou je van uitgaan, dan heb je veel mogelijkheden in Accra. Bijvoorbeeld in de wijk Osu: daar vind je rond Cantonments Road – voor veel Ghanezen is de bijnaam Oxford Street bekender – tal van restaurants, eethuisjes, bars, disco’s en nog veel meer.

Winkelen is misschien niet je eerste associatie bij een Afrikaanse reis, maar Accra heeft meerdere, soms luxueuze shopping malls. De grootse en bekendste zijn Accra Mall en West Hill Mall.

5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

3.  Historische bezienswaardigheden

Ghana heeft een rijke geschiedenis, waarvan veel bewaard is gebleven. Zoals kastelen en forten van de Engelsen, Nederlanders en Portugezen die zich hier ooit vestigden om handel te drijven. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Elmina kasteel, dat officieel St. George Castle heet. Het ligt langs de weg van Accra naar de Central Region. Het kasteel speelde een rol in éen duistere periode in de geschiedenis: de intercontinentale slavenhandel.

Ghana is religieus gemengd: het grootste deel van de bevolking is christen, maar het land kent ook een vrij grote groep moslims. Eén van de oudste gebouwen in Ghana is een moskee. In het noorden van het land kun je de prachtige, witte Larabanga Moskee bewonderen. De moskee stamt uit de dertiende eeuw en de is de oudste in West-Afrika.

Ghana Moskee 5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

4.  Rijke en diverse cultuur

Ghana bestaat uit een lappendeken van bevolkingsgroepen met vaak een eigen taal en cultuur. Twi, Ga, Ewe, Fante zijn voorbeelden van talen die in Ghana worden gesproken. Je op vakantie in Ghana verstaanbaar maken zal geen probleem zijn, vrijwel alle Ghanezen spreken Engels.

De grootste etnische groep vormen de Ashanti, ongeveer een zesde van de bevolking. Al eeuwen voor de koloniale tijd vormden zij een staat, waarvan de rijkdom was gebaseerd op de enorme goudvoorraden in de regio. Nog altijd staat de Ashanti regio bekend om de prachtige gouden sieraden die er gemaakt worden.

Ghanezen zijn trots op hun rijke traditie en daar zijn in heel Ghana tal van voorbeelden van te zien. Zo ook de Ashanti-regio: in en rond de stad Kumasi vind je talrijke culturele uitingen zoals het weven van kleden (kenté genoemd), pottenbakken, hout bewerken en traditionele muziek.

5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

5.  Indrukwekkende natuur

In Ghana kun je een aantal prachtige, uitgestrekte natuurgebieden bezoeken. Zoals Kakum National Park, in het zuiden van het land. Het ligt zo’n 125 kilometer van hoofdstad Accra en zo’35 kilometer van regionale hoofdstad Cape Coast. Hier kun je met een gids het indrukwekkende tropische regenwoud wandelen, slapen in een treehouse en nog veel meer. Beroemd is de ‘canopy walk’: een wandelroute die onder andere over drie touwbruggen voert. Je hebt dan op zo’n veertig meter boven de grond een uniek uitzicht.

Het grootste natuurgebied in Ghana is Mole National Park. Het ligt in het noorden van Ghana, toch al gauw 8 à 10 uur rijden met de auto vanaf hoofdstad Accra. Hier kun je in het wild levende olifanten tegenkomen, antilopen, bavianen en nog veel meer, soms zeldzame diersoorten.

5 redenen om Ghana op je bucketlist te zetten

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!