7 eenvoudige tips om duurzaam te reizen
-
Alfred
- •

Reizen naar de mooiste plekken van de wereld is vaak een fantastische ervaring. Steeds vaker wordt er bij reizen gelet op duurzaamheid: rekeningen houden met het milieu, met respect voor de plaatselijke bevolking, natuur en cultuur. Niet meer vliegen is voor de echte reisliefhebber meestal een te zware stap, maar gelukkig kun je met kleine keuzes en aanpassingen vaak al een verschil maken.
Bruikbare tips om duurzamer te reizen
We helpen je graag op weg: met deze zeven makkelijke tips draag jij een steentje bij aan duurzaam reizen en het beschermen van alle bijzondere plekken op onze mooie wereld, zodat de volgende generatie ook kan genieten van de mooiste reizen.
1. Gebruik zoveel mogelijk het openbaar vervoer
In Nederland en veel andere landen is reizen met de trein CO2-neutraal. Met de trein bereik je prachtige bestemmingen in heel Europa. Wat dacht je van een stedentrip naar Berlijn, Parijs, Londen of Brussel? Pak voor bestemming wat verderop een nachttrein, bijvoorbeeld naar Praag, Wenen of Boedapest. Neem je op je vakantiebestemming ook het openbaar vervoer, dan ben je dubbel goed bezig. Doe je op vakantie ook graag wat aan lichaamsbeweging? Dan zijn fietsen en wandelen perfecte opties: goed voor het milieu én voor je gezondheid.
2. Ga je toch vliegen? Denk dan aan de CO2 uitstoot
Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen, vooral door de hoge CO2-uitstoot.Helemaal niet meer vliegen is voor veel reizigers een brug te ver, maar gelukkig kun je zelf veel doen om de milieubelasting door C02-uitstoot te verminderen:
- Ga je een reis boeken, kijk dan altijd of er een directe vlucht is. Een vliegtuig stoot namelijk veel CO2 uit bij het opstijgen en landen, dus hoe minder stijgen en landen hoe beter.
- Bij de meeste vliegmaatschappijen kun je de CO2-uitstoot van je reis compenseren. Je betaalt dan een – meestal klein – bedrag extra voor je ticket, dat geïnvesteerd wordt in duurzame energie.
- Een vliegtuig gebruikt meer brandstof naarmate het zwaarder is. Meer brandstofverbruik betekent meer CO-2 uitstoot. Daarom betaal je vaak extra als je meer bagage wilt meenemen. Reis je dus met zo min mogelijk gewicht dan is dat beter voor het milieu én je bespaart geld voor het inchecken van extra bagage.
3. Gebruik minder plastic
CO2-uitstoot is natuurlijk niet het enige milieuprobleem. Wat dacht je van de miljoenen tonnen plastic afval dat uiteindelijk vaak in de oceanen terecht komt? Probeer zoveel mogelijk het gebruik van plastic te verminderen. Een herbruikbare waterfles gebruiken bijvoorbeeld, in plaats van plastic flesjes kopen scheelt al. Net als je eigen tas mee als je gaat winkelen, zodat je geen plastic tasjes nodig hebt.
4. Ga je snorkelen of duiken? Wees extra voorzichtig
Hou je van duikelen en snorkelen tussen koraalriffen? Check dan van tevoren hoe het ervoor staat met de koraalriffen op jouw vakantiebestemming. Veel koraalriffen worden bedreigd en sommige lopen zelfs de kans helemaal te verdwijnen en dat is natuurlijk erg triest voor deze prachtige plekken vol natuurlijke diversiteit. Stel jezelf op de hoogte van de toestand op jouw snorkel- of duikbestemming voor je vertrek, en wees sowieso altijd zo voorzichtig mogelijk. Iets anders wat je kunt doen is zonnebrandcrème met de ingrediënten oxybenzone en octinoxate vermijden. Deze stoffen zijn erg slecht voor koraal en zijn ook inmiddels in veel landen verboden.
5. Koop minder snel nieuwe spullen
Wil je voor je op reis gaat nieuwe koffers, kleren of andere reisspullen kopen? Vraag je eerst af of het echt nodig is en kijk daarna of de spullen die je wil kopen tweedehands verkrijgbaar zijn. Tweedehands spullen hergebruiken is namelijk goed voor het mileu, doordat het de levensduur verlengt. Er hoeven minder nieuwe spullen te worden gemaakt en zo besparen we met zijn allen grondstoffen en energie.
6. Wees zuinig met water
In Nederland is overvloedige beschikbaarheid van water doodnormaal. Op veel vakantiebestemmingen is dat lang niet altijd zo. Zuinig zijn met water kost vaak niet veel moeite. Korter douchen, de kraan niet onnodig laten lopen en je kleren in één keer wassen in plaats van een aantal kleine wasjes: het zijn maar enkele voorbeelden van hoe je op vakantie – en natuurlijk ook thuis – zuiniger met water om kunt gaan.
7. Duurzaam reizen? Check het keurmerk
Lang niet alle vakantie-accommodaties zijn duurzaam. All inclusive resorts staan bijvoorbeeld bekend om voedselverspilling. Wil je het liefst een vakantieverblijf waar ze bewust met duurzaamheid omgaan? Check of jouw accommodatie een kenmerk voor duurzaam toerisme heeft. Er zijn er twee: GTSC en Green Key. Beide zijn betrouwbare, onafhankelijke organisaties die duurzaam reizen bevorderen.