Reistips

8 belangrijke gebaren en gebruiken die je moet kennen in het buitenland

gebaren-gebruiken-buitenland

Ieder land heeft natuurlijk zijn eigen gebaren en gebruiken. Maar als je in het buitenland bent kun je beter van tevoren even checken of dit daar ook zo werkt. Je kunt namelijk iemand behoorlijk beledigen terwijl je het goed bedoelt. Wij lazen bij Columbus een artikel waar heel wat handige tips in stonden. En die willen we graag met je delen, zodat je goed voorbereid op pad gaat. 

Niet ieder bloemetje wordt gewaardeerd

Wij komen graag met een bosje bloemen aan als we op visite gaan. Dat vindt men in het buitenland natuurlijk ook leuk, maar check dan wel even welke bloemen je geeft. In een aantal landen zijn het soort bloemen namelijk verbonden aan bepaalde situaties dus kunnen niet altijd goed vallen.

In Letland zijn rozen namelijk verbonden met begrafenissen, niet  zoals bij ons voor de liefde. In Duitsland geef je gele rozen als je wilt melden dat de partner vreemd gaat en zijn lelies echte grafbloemen. In Frankrijk zijn chrysanten juist de bloemen die je op een graf legt. En 13 stelen in een boeket wordt in veel landen gezien als pech, dus tel ze even na.

bos bloemen buitenland

Proost zoals de locals doen

In Spanje neem je een slok na de eerste toast en je proost alleen met alcohol, nooit met frisdrank of water. In Frankrijk vul je altijd eerst de glazen van de gasten bij tot je voor jezelf in schenkt. En neem daar nooit wijn mee als cadeau bij een etentje, deze kan wellicht niet passen bij het diner wat bedacht is.

In Rusland mag je nooit een glas wodka afslaan en deze sla je in 1 keer achterover, nippen kan echt niet..En in Duitsland is het verplicht de mensen in de ogen te kijken bij het proosten, anders kun je rekenen op 7 jaar slechte seks!

proost-buitenland

De kleding bepaalt een goed contact

Je probeert natuurlijk altijd rekening te houden met wat men zelf draagt in het buitenland. Je gaat niet zomaar op bezoek in een korte broek of sport outfit, maar er zijn een aantal dingen waar je echt rekening mee moet houden. In Rusland bijvoorbeeld kun je in huis geen jas aan houden anders denkt men dat het niet goed verwarmt is.

In Roemenië kun je geen handen schudden met handschoenen aan, ook niet als het koud is. En in Tsjechië houdt je bij zakelijk besprekingen je pak dichtgeknoopt tot de belangrijkste persoon zijn colbert uit trekt. En in heel veel landen, waaronder Polen, is het onbeleefd om tegen iemand te praten met je handen in je zakken.

kleding-voorschrijften-buitenland

Een lesje in gebarentaal

Heel veel gebaren die wij gebruiken hebben een heel andere betekenis in het buitenland. Bulgaren bijvoorbeeld knikken met het hoofd als ze nee bedoelen en schudden als ze ja bedoelen. Het V teken van Victory betekent in Groot-Brittannië en Ierland hetzelfde als waar wij onze middelvinger voor opsteken. Het maken van een cirkel met je duim en wijsvinger, waarbij wij oké bedoelen betekent in Frankrijk, Portugal en Griekenland juist dat iets niet goed of nutteloos is.

En met dit zelfde gebaar vergelijk je mensen in Turkije en Malta met geslachtsdelen. In Italie maak je iemand uit voor homoseksueel als je tegen je oor tikt en in België vinden ze het knakken van je knokkels een obsceen gebaar. Dus misschien is het maar beter geen gebaren te maken om misverstanden te voorkomen.

gebarentaal-buitenland

Een glimlach wordt niet altijd gewaardeerd

In Rusland hoor je bij een zakelijke bespreking niet blij te kijken, dus laat die glimlach maar achterwege. In Frankrijk en Tsjechië glimlach je alleen tegen vrienden of familie, dus doe dat niet zomaar op straat. In ieder land is vriendelijkheid een ander begrip dus!

Koffie drinken doe je zo

Dat bijvoorbeeld in Italië koffie een echte cultuur is weten we wel, maar hoe hoort het koffiedrinken eigenlik. Na het ontbijt bestel je in Italië geen cappuccino meer. Ook voor of tijdens de maaltijd hoor je geen espresso te drinken. Dit is bijna wettelijk verboden daar en nemen mensen heel erg serieus!

In Spanje kun je zowel bij het ontbijt als overdag wel in een cafe con leche (koffie met melk) bestellen, maar nooit bij de maaltijd. Als je na het eten toch koffie met melk wilt bestel dan een cortado, wat een espresso met een beetje melk is. En in Oostenrijk zijn zoveel soorten koffie dat het een belediging is om een “gewone” koffie zonder ook maar iets extra’s te bestellen.

koffie-buitenland

Kauwgum kun je beter thuis laten

Wij vinden het ook niet echt beleefd als je met iemand praat en tegelijkertijd kauwgum kauwt. Maar in België en Frankrijk vindt men kauwgum kauwen echt vulgair. Dus laat het gewoon lekker thuis. Wel zo smakelijk, toch?

kauwgum

Let op de tijd in het buitenland

In Nederland wordt het op prijs gesteld om op tijd te komen, maar vooral niet te vroeg te komen. In Duitsland wordt echt verwacht dat je precies op tijd bent. In Spanje, Italie en Frankrijk vindt men het geen probleem als je 5 of 10 minuten te laat komt. Zelfs als je een belangrijke afspraak hebt zal men daar niet wakker van liggen. In Polen verwacht men juist dat je liefst een kwartier. later bent zodat men zich goed kan voorbereiden op de visite. Maar later dan een half uur wordt dan weer niet op prijs gesteld.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!