Reistips

Afdingen in het buitenland: zo doe je dat

afdingen-buitenland
Foto: Freepik

In Nederland is afdingen niet zo gewoon. Hooguit op een rommelmarkt of tijdens Koningsdag doen we hier aan. Maar in veel landen is het vrij normaal om af te dingen op wat je koopt. Niet in een supermarkt natuurlijk maar in sommige winkels en zeker op de markt hoort het er bij. Maar er zitten natuurlijk wel wat regels aan vast waarvan het handig is om te weten zodat je je netjes aanpast aan de gebruiken van een land. En die regels en tips delen we graag met je.

Bereid je goed voor per land

Wij zagen op de site van Columbus wat handige tips waarvan we de belangrijkste hier noemen. Zoals check van te voren wat redelijke prijzen zijn. En natuurlijk wat jijzelf maximaal wilt betalen voor een product. Start sowieso vriendelijk. Je wilt graag een fijn contact met de verkoper. Dus drink dat kopje thee en zorg dat je geen haast hebt. Een goed contact geeft meestal een betere prijs. En leer wat belangrijke woorden in de taal. Hallo en hoe duur is het is al voldoende.

Zorg altijd dat je cash geld bij je hebt en kijk welke valuta er belangrijk zijn. Soms zijn dollars bijvoorbeeld gewenst. Als je precies het bedrag bij je hebt wat je wilt betalen krijg je wellicht sneller deze prijs. En let er op wat je draagt. Dure horloges, zonnebril en telefoon drijft de prijs snel op. Pas je dus wat aan qua kleding aan wat men ter plekke draagt. Dan wordt je ook serieuzer genomen en niet als rijke toerist behandeld.

cash-afdingen-buitenland
Foto: Freepik

Wat is er nog meer belangrijk bij afdingen?

Start niet met een te lage prijs. Als je van tevoren weet wat iets ongeveer kost is het een belediging als je daar ver onder gaat zitten. Zeker als je een handgemaakt artikel koopt mag het wel iets kosten. Ook niet te hoog gaan zitten natuurlijk want je kunt niet zelf je prijs laten zakken. Koop anders meer dingen tegelijk, dat drukt de prijs ook. Wees niet bang weg te gaan als je er niet uitkomt qua prijs. Wellicht roepen ze je terug. En wees geduldig. Het is tenslotte een spel.

 

Daarnaast is respect natuurlijk belangrijk. Is iets al erg goedkoop en heeft de bevolking hard geld nodig? Dan is afdingen soms natuurlijk wat ongepast. Beoordeel deze situatie op de juiste manier en vraag aan andere locals en toeristen wat gebruikelijk is in het land waar je op reis bent. Veel succes met deze tips!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!