Europa

Waarom Albanië een onvergetelijke upcoming reisbestemming is

albanie-upcoming-reisbestemming

Vandaag nemen we jullie mee naar Albanië, een land in de Balkan. Het ligt aan de Adriatische en Ionische Zee, net boven Griekenland maar is, in tegenstelling tot zijn buurland, geen massatoerisme-bestemming. Nóg niet, want de laatste tijd gaan steeds meer mensen op vakantie naar Albanië. Wij vertellen je waarom!

Albanië als upcoming reisbestemming

Waar de één graag ligt te bakken op een Spaans strand, gaat een ander liever een wat onbekendere bestemming ontdekken. De laatste tijd merken we een verandering in de manier van reizen, onder andere door de coronacrisis: reizigers geven meer om de beleving dan om de bestemming. Lokale cultuur is belangrijker, en men neemt de tijd om hierover te leren.

Albanië past hier perfect in het plaatje. Albanezen doen het allemaal net wat rustiger aan en het voelt alsof je een aantal jaar terug in de tijd gaat als je ze met paard en wagen over de weg ziet hobbelen. Daarnaast is Albanië een land dat zo ontzettend veel te bieden heeft: een rijke cultuur, authentieke steden en dorpen, ruige berglandschappen en prachtige stranden met helderblauw water. Geen Spanje dit jaar, Albanië it is!

albanië-kust-strand

Albanees natuurschoon

De kust van Albanië is meer dan 400 kilometer lang en is absoluut spectaculair. Schattige baaien waar bootjes in dobberen worden afgewisseld door steile, ruige kliffen vanaf waar je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee hebt.

In het noorden van het landen vinden we de Albanese Alpen (of ‘Vervloekte Bergen’ – klinkt gezellig), een ongerept berglandschap waar iedere hike- of mountainbikeliefhebber absoluut een keer geweest moet zijn. De ultieme hike is de Balkan-trail, die je door Albanië, Kosovo en Montenegro meevoert langs de meest bijzondere plekken.

albanië-meer-bergen-natuurschoon

Hitorische steden en authentieke dorpjes

De Albanese steden en dorpen zijn interessant voor iedereen die van geschiedenis houdt: overal zijn invloeden van het Ottomaanse Rijk nog zichtbaar. In de stad Butrint bevinden zich monumenten uit de Griekse en Romeinse tijd met onder andere een Akropolis, een basiliek en een kapel.

De leukste stad van Albanië is misschien wel Berat, ‘de Stad van de Duizend Ramen’. Het historische stadsdeel staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en het herbergt 4000 jaar aan geschiedenis. Ook hoofdstad Tirana is de moeite waard voor een dag of twee, met zijn gezellige centrum, leuke cafeetjes en boeiende musea.

berat-albanië-stad-berg

De cultuur en vriendelijke bevolking

Landen in de Balkan hebben nog wel eens het imago onveilig te zijn. Ten onrechte, want de veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De bevolking is bijzonder vriendelijk en zeer behulpzaam. Ze zijn trots op hun land en ze delen dan ook maar wat graag lokale gebruiken met reizigers.

Ga tijdens je reis door dit fascinerende land zoveel mogelijk uit eten bij kleine, lokale restaurants. De Albanese keuken is heerlijk en divers. Probeer zeker het traditionele gerecht fërgesë, een soort stoofpot met groente, tomatensaus en kwark. Neem als toetje trileçe, een gebakje dat gemaakt is van drie soorten melk.

stoofpot-eten-albanië

Dit jaar naar Albanië?

Als je nu nog niet overtuigd bent van de wonderen van Albanië, moeten we misschien nog even melden dat het erg betaalbaar is. Voor een biertje op het terras betaal je minder dan €2,- en voor een cappuccino zo’n €0,60. Voor een fatsoenlijk driegangenmaal in een restaurant betaal je nog niet eens €30,-.

Vanaf Eindhoven vlieg je met Wizz Air rechtstreeks naar Tirana en als je flexibel bent, hoeft dat je maar heel weinig te kosten. Huur een auto in de stad, of rij vanuit Nederland naar Albanië als je van roadtrippen houdt. Bovendien is het land nu nog vrij van massatoerisme, een onontdekte parel met zoveel moois. De perfecte tijd om te gaan! Ook een ander enorm fascinerend land is Bosnië: zet ‘m op je bucketlist!

albanië-tirana-air

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!