Nederland

72 uur in het gezellige Alkmaar: de Kaasstad van Nederland

alkmaar-kaasstad-leukste-tips
In Alkmaar vind je talloze geveltjes zoals deze!

We staan er misschien niet genoeg bij stil hoe leuk ons eigen land kan zijn. Kaasstad Alkmaar is bijvoorbeeld, net als Groningen, een hele toffe stad om eens een weekend door te brengen. Met zijn prachtige oude gebouwen, gezellige binnenstad en kanaaltjes is Alkmaar bijna een soort klein Amsterdam, maar dan veel rustiger. Plus: kaas! Do we need to say more?

72 uur in Kaasstad Alkmaar

Komend weekend nog geen plannen? Mooi! Ga eens naar Alkmaar en ontdek deze prachtige stad zelf. Met zijn (bijna) 112.000 inwoners doet Alkmaar een beetje aan als een groot dorp en vooral in de binnenstad hangt er een gezellige sfeer. Begin je dag met een ontbijtje en verse koffie bij De Koffiemolen in de gezellige straat Ritsevoort, waar nog veel meer leuke restaurantjes zitten.

Iets verderop in de straat vind je het kattencafé en dat is precies zo geweldig als het klinkt. Terwijl jij geniet van je thee of taart kun je met katten – die uit Griekenland komen en hier een thuis hebben gevonden – knuffelen. Overigens zijn ze op het moment van schrijven gesloten voor een vakantie, maar je kunt er snel weer terecht. Ga dan zeker even langs.

waagtoren-alkmaar-details
Alkmaar en haar Waagtoren in detail (bron: wikipedia)

Kaas is belangrijk!

Alkmaar is dé kaasstad van Nederland. Met de eerste kaasmarkt van het jaar opent Alkmaar het kaasmarktenseizoen van Nederland. Iedere vrijdagochtend, van eind maart tot en met september, wordt de kaasmarkt gehouden op het Waagplein en dat is een hele belevenis. 30.000 kilo aan Goudse en Edammer wordt op het plein gelegd, waarna er geproefd, gewogen en onderhandeld wordt. Vanaf 10 uur kun je de markt bezoeken.

Als er een partij kaas wordt verkocht wordt deze door twee Kaasdragers naar de wagen van de koper gedragen op een zogenaamde kaasberrie. Die hangt tussen de twee dragers in, die in een bepaald ritme moeten lopen om de berrie stil te laten hangen. Dit heet de ‘kaasdragersdribbel’. Bijzonder om te zien.

alkmaar-kaasmarkt-bovenaf
KAAS! (bron: kaasmarkt.nl)

Bijzondere architectuur en authentieke molens

Genoeg kaas gezien? Wandel dan door de stad om bijzondere gebouwen te ontdekken. Dwaal door de steegjes van de stad en loop dan via de winkelstraat (de Langestraat met aan je linkerhand het Stadhuis) naar de Grote Sint-Laurenskerk, waar je ook zeker even naar binnen moet. Wandel dan terug via Verdronkenoord naar de Accijnstoren.

Loop vervolgens via de Friesebrug en Frieseweg naar de prachtige Molenkade. Daar vind je vier strijkmolens die rond 1630 zijn gebouwd voor het afvoeren van overtollig water. Tegenwoordig zijn de molens weer draaivaardig en worden ze bewoond door vrijwillige molenaars. Een prachtig plaatje, zeker als de avond valt.

alkmaar-kerk-water-brug
De voormalige Sint-Jozefkerk is ook prachtig. Tegenwoordig kun je er wonen (bron: unsplash)

Winkelen en uitgaan

Alkmaar staat niet per se bekend als winkelstad, maar een middag vermaken kun je je er zeker. Overal vind je kleine boetiekjes en winkeltjes met allerlei snuisterijen. Ook grotere winkelketens zoals Sting, Jack & Jones en H&M zitten hier natuurlijk. De Langestraat en zijn parallelstraat Laat beslaan het grootste deel van het winkelgebied.

Ook uitgaan is vrij kleinschalig in de kaasstad, maar wel extreem gezellig. Ga naar de Platte Stenenbrug, waar je bij De Koning tot half 3 ’s ochtends in een dicht op elkaar gepakte menigte kunt dansen. Op het Waagplein kunnen de jongeren terecht bij Mojo’s en zijn er voldoende toffe barretjes. Wil je nog niet naar huis? Op naar de Stapper, die als enige tot 4 uur open blijft. Hier vind je tussen 3 en 4 een zeer gemixte groep mensen, meestal behoorlijk aangeschoten. Lol gegarandeerd.

alkmaar-winkelstraat
Doordeweeks rustig, in het weekend een stukje drukker (bron: unsplash)

Overnachten en eten in Alkmaar

Waar overnacht je nou fijn in Alkmaar? Aan de noordzijde van de binnenstad vind je King’s Inn in een mooi en rustig straatje. Een fijn hotel/hostel met slaapzalen en privékamers. Ook leuk als je in het centrum wilt verblijven: Wolf Hotel, waar je tevens heerlijk kunt dineren. Vlakbij het NS-station is Amrâth Hotel een aanrader. Wil je echt iets bijzonders, overnacht dan in deze molen uit 1590 op een kwartiertje rijden.

Heerlijk uit eten doe je bijvoorbeeld bij De Binnenkomer, naast de Grote Kerk: een gezellig eetcafé met terras waar je iets meer bijzonders voorgeschoteld krijgt dan je standaard burger met patat. Ga ook eens naar Turfmarkt (aan de gelijknamige straat) en ga borrelen op het terras of strijk neer bij Restaurant Steak voor… een steak. Voor een fatsoenlijke lunch to go ga je natuurlijk naar Broodje Ben. Eet smakelijk!

Ook in de omgeving van Alkmaar is genoeg te doen. Huur bijvoorbeeld fietsen en kies een van de prachtige fietsroutes in Noord-Holland!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!