Experiences

Krakau en de Auschwitz-Birkenau tour: Een indrukwekkende ervaring

auschwitz

Als we de naam Auschwitz horen dan denken we aan de gruwelen die in het gelijknamige vernietigingskamp hebben plaatsgevonden. Auschwitz is de Duitse naam voor het stadje Oświęcim, dat op een uur rijden van het Poolse Krakau ligt. Een bezoek aan deze stad moet echt worden gecombineerd met een bezoek aan het kamp. De plek waar bezoekers de donkere geschiedenis als een grauwe en zware deken kunnen voelen.

Krakau heeft een historisch stadshart

Polen kent een rijke geschiedenis en heeft een interessante cultuur. De stad Krakau is daar een mooi voorbeeld van. Het oude centrum van de stad staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst. Op het oude stadsplein staat een busstation waarvan dagelijks enkele bussen vertrekken naar Auschwitz-Birkenau. Het is het startpunt van een tour die blijft hangen, een rondleiding door het voormalig vernietigingskamp in Auschwitz.

Voordat je de bus naar Auschwitz neemt is het een leuke ervaring om eens rond te struinen in het oude stadshart van Krakau. Het eten is er spotgoedkoop en ook een biertje kost er bijna niets. De mensen zijn er vriendelijk, maar nieuwsgierig, alsof ze argwanend kijken naar ‘die nieuwe mensen in de stad’. Maar je wordt er in elke gelegenheid hartelijk ontvangen. De horeca in Krakau is prima, zeker voor die prijzen.

Een historische tour door het centrum

Als je van middeleeuwse straatjes houdt, en een liefhebber bent van de historie van een plek, dan is een bezoek aan het centrum van Krakau echt aan aanrader. Indien gewenst kun je worden rondgeleid door de Joodse wijk kazimierz, de plek waar Oskar Schindler een deel van zijn leven doorbracht, en het leven van duizenden Joden redde. Ook een bezoek aan de St. Mary’s Basiliek is een echte aanrader.

De vele restaurantjes en barretjes in middeleeuwse stijl brengen je terug in de tijd, en ook de historische architectuur zorgt ervoor dat je langer in Krakau wilt blijven dan in de eerste instantie gepland was. Na een gezellige avond ga je terug naar je hotelkamer, want de tourbus naar Auschwitz vertrekt vroeg. Na een prima ontbijt ga je naar het grootste marktplein van Europa, waar de bussen klaar staan.

Aankomst in Auschwitz

Op anderhalf uur rijden van Krakau ligt Auschwitz. Als de bus het voormalige concentratiekamp nadert zie je tussen de bomen door de hekken die het kamp omringen. Eenmaal aangekomen sta je voor de hoofdingang van het beruchte kamp waar de nazi’s decennia geleden miljoenen mannen, vrouwen en kinderen hebben gemarteld en vermoord. De stilte is er oorverdovend, zelfs vogels komen er niet.

De geschiedenis is er voelbaar. Alsof er een zware last op je schouders wordt gelegd. Dit is de plek waar verdriet, angst en pijn is blijven kleven. Als je de bus uitstapt krijg je een koptelefoon en een kastje. De tour wordt in het Nederlands, Engels en Duits gegeven. De gids spreekt in een microfoontje dat is verbonden met het kastje wat je bij je draagt. Daarna loopt de groep naar het toegangshek; Arbeit Macht Frei.

Een indrukwekkende rondleiding

Tijdens de rondleiding loop je door de ‘straten’ van het voormalig vernietigingskamp. In de barakken hangen muren vol met foto’s van gevangenen, deze foto’s werden vlak na aankomst genomen. Ze werden gescheiden van hun geliefden en kaalgeschoren. De wanhoop is van hun ogen af te lezen. Er zijn ‘etalages’ van twintig meter lang die vol liggen met kinderkleding, kammen, schoenen, protheses en koffers.

Tijdens de rondleiding vertelt de gids wat voor verschrikkingen er in het kamp hebben plaatsgevonden. Aan het einde van de tour worden de gaskamers bezocht, waar de krassen van de nagels van de slachtoffers nog in de muren zijn te zien. Ook het crematorium wordt niet overgeslagen. De muur waar slachtoffers werden gefusilleerd, en de galg waaraan Rudolf Hess is opgehangen zijn ook te zien.

Het bezoek aan Birkenau

Na de tour is er een pauze. Daarna rijdt de bus naar Birkenau, het kamp waar de gevangenen aankwamen, en waar de beruchte toegangspoort en treinrails staat die we kennen uit de geschiedenisboeken. Deze plek is nagenoeg verwoest door de Duitsers, dat was in het geval van Auschwitz niet zo omdat de geallieerden daar snel binnen wisten te vallen. Na een bezoek aan Birkenau rijdt de bus terug naar Krakau.

We hebben in dit artikel over een georganiseerde groepsreis, maar je kunt het kamp uiteraard ook op eigen houtje bezoeken. Een bezoek aan vernietigingskamp Auschwitz is een indrukwekkende ervaring die je nooit meer zal vergeten. En dat is ook juist de bedoeling. De verschrikkingen die er hebben plaatsgevonden mogen nooit worden vergeten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!