Nederland

7x de leukste authentieke Nederlandse dorpjes om te bezoeken in de zomer

dorp-hindeloopen-friesland-nederland
Hindeloopen in Friesland (bron: friesland.nl)

Natuurlijk kun je van de zomer weer heerlijk op weg naar Frankrijk, maar ook in eigen land hebben we heel veel moois en dat willen we nog wel eens vergeten. Prachtige steden zoals Haarlem en Maastricht, natuurgebieden zoals de Veluwe en de Biesbosch met talloze fiets- en wandelroutes. Vandaag nemen we je mee naar zeven schattige dorpjes die je deze zomer kunt bezoeken in ons eigen kikkerlandje.

1. Bergen (Noord-Holland)

Vlakbij de Noord-Hollandse kust naast Alkmaar ligt het schattige dorpje Bergen. Niet te verwarren met Bergen aan Zee, dat een paar kilometer verderop ligt (ook een toffe plek, trouwens). Anders dan de naam doet vermoeden ligt Bergen op slechts één meter boven zeeniveau maar geloof ons, het is een prachtige authentieke plek die een bezoek waard is.

In het centrum van het dorp zijn talloze leuke restaurants en cafés te vinden en van hieruit zijn er vele fiets- en wandelmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld vanaf Bergen de duinen in naar Schoorl of naar Bergen aan Zee. Bezoek ook zeker de ruïnekerk, die in de Tachtigjarige Oorlog is afgebrand. Een bijzonder stukje geschiedenis en een indrukwekkend beeld, te midden van alle drukbezochte winkeltjes en kroegen.

ruïnekerk-bergen-nederland
De ruïnekerk in Bergen, Noord-Holland (bron: tripadvisor)

2. Winsum (Groningen)

Door naar Groningen, waar we het dorpje Winsum vinden. In 2020 won Winsum ANWB’s ‘mooiste dorp van Nederland‘ en met een goede reden. Met zijn smalle steegjes, levendige centrum en prachtige Winsumerdiep is dit oprecht een van Nederlands mooiste plaatsen.

Slenter door de straten en bezoek Kerk Garnwerd, een prachtige kerk uit de 12e of 13e eeuw. Winkel lokaal bij bijvoorbeeld Old Dutch and Friends, waar authenticiteit hoog in het vaandel staat. Wandel naar het schattige haventje van het dorp en duik de kroeg in om met de locals te praten over prachtig Winzum. Er gaat niets boven Groningen!

dorp-winsum-groningen
Het Winsumerdiep in Winsum, Groningen (bron: ANWB)

3. Heusden (Noord-Brabant)

Beneden de rivieren vinden we nog meer moois. Bijvoorbeeld de plaats Heusden in de provincie Noord-Brabant. Het is een gerestaureerde vestingstad in typische stervorm zodat vijanden vroeger makkelijk gespot konden worden. Heusden heeft een rijke geschiedenis, en is in het verleden helaas vaak door rampen getroffen, zoals uitbraken van de pest en een enorme brand die de plaats bijna volledig in as legde.

Ook al is dit geen klein dorp, zo voelt het wel een beetje als je Heusden bezoekt. De pittoreske steegjes nodigen uit tot lange wandelingen en als je een en ander weet van de geschiedenis van de vestingstad vraag je je af wat de eeuwenoude panden allemaal hebben doorstaan. Slenter langs de jachthaven en over de vismarkt, en bezoek museum het Gouverneurshuis.

heusden-jachthaven
De jachthaven in Heusden bij zonsondergang (bron: visitbrabant.com)

4. Amerongen (Utrecht)

Middenin Nederland op de Utrechtse Heuvelrug ligt het ontzettend mooie dorp Amerongen. Een van onze persoonlijke favorieten door de geweldige (ietwat heuvelachtige!) omgeving en de schattige authentieke uitstraling. Hoogtepunt van Amerongen is het kasteel uit de 17e eeuw, met aangelegde tuinen en slotgrachten. Bezoek hier een concert, als je de kans hebt.

In de rest van het dorp is het heerlijk vertoeven. Het best ontdek je ‘m te voet waarbij je zeker even langs de Andrieskerk moet lopen, een gotische kerk waarvan de architectuur grotendeels is afgeleid van die van de Domtoren in Utrecht. Drink vervolgens een koud biertje in de zon bij restaurant Buitenlust.

kasteel-amerongen-tuinen
Kasteel Amerongen in Utrecht (bron: Holland.com)

5. Ommen (Overijssel)

We reizen door naar provincie Overijssel waar we natuurlijk Giethoorn zouden kunnen noemen, maar ‘het Venetië van Overijssel’ is al een van de bekendste toeristische attracties van Nederland. In plaats daarvan kiezen we Ommen, een enorm leuk dorpje aan de Vecht. Ondanks zijn populariteit bij vakantiegangers een bezoek waard als je in deze provincie bent.

Hanzestad Ommen heeft tal van leuke, lokale winkeltjes en een scala aan musea, zoals het Streekmuseum en het Fietsmuseum. Wandel door de kleine straatjes terwijl je wat leert over de rijke historie van het dorp, of huur een kajak en vaar over de Vecht naar bijvoorbeeld Dalfsen.

ommen-overijssel-vecht-molen
Ommen vanaf de Vecht (bron: ommen.nl)

6. Thorn (Limburg)

Bovenin Limburg, aan de Belgische grens, ligt het dorpje Thorn. ‘De Witte Parel van Limburg’ staat bekend om zijn witgeschilderde panden en monumentale gebouwen. Het dorp is al een bezienswaardigheid op zichzelf, dus neem de benenwagen en neem je tijd om alle pracht te ontdekken.

Hoogtepunt van Thorn is de Abdijkerk, een gotische kruisbasiliek uit de 10e eeuw met een lange geschiedenis. Fun fact: in Thorn waren adellijke vrouwen meer dan 800 jaar lang aan de macht en dat maakt het dorp uniek in de wereld. Bezoek ook het Begijnhof en de Kapel onder de Linden.

dorp-thorn-abdijkerk-limburg
Thorn in Limburg met uitzicht op de Abdijkerk (bron: hartvanlimburg.nl)

7. Hindeloopen (Friesland)

Last but not least: op naar Friesland. Hier vinden we een heleboel authentieke dorpjes maar de leukste is Hindeloopen. Op en top Nederlands, met typische huisjes, een schilderachtige haven en klederdracht. We weten natuurlijk allemaal dat het Fries een tweede Nederlandse taal is, maar zelfs voor Friezen klinkt het ‘Hindeloopers‘, met veel conservatieve woorden en klanken, hen vreemd in de oren.

Doe vooral een stadwandeling van ongeveer 25 minuten door Hindeloopen. Die leidt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Hindeloopse Fontein, de Grote Kerk en het Hylper Huis. Een bezoekje aan het eerste Friese Schaatsmuseum is ook tof. Strijk daarna neer bij een cafeetje en bestel een biertje. Wel in het Fries, of als je durft, in het Hindeloopers.

hindeloopen-friesland-straat-huisjes
De geplaveide straatjes van Hindeloopen

Op zoek naar meer prachtige plekjes in Nederland? Check deze tien mooiste parken in ons eigen land.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!