Essentials

Op vakantie met de auto? Met deze 8 tips heb je een zorgeloze reis

Zo ga je zorgeloos op autovakantie
Family summer vacation. European holiday and car travel concept

Met je eigen auto op vakantie gaan biedt veel vrijheid en flexibiliteit. Je bepaalt zelf je reistijden, je hebt geen urenlange incheckprocedures en je kunt onderweg zo vaak stoppen als je maar wil. Bereid je jouw autovakantie goed voor, dan begint het vakantiegevoel al wanneer je in de auto stapt, en niet pas op je vakantiebestemming. We helpen je op weg met 8 praktische reistips voor een zorgeloze autovakantie.

1. Voorkom pech, laat je auto checken voor vertrek

Autopech, daar zit je natuurlijk nooit op te wachten. Maar op vakantie is het extra vervelend. Daarom is het een goed idee je auto voor vertrek even te laten nakijken. Autogarages en -dealers bieden vaak voordelige vakantiechecks. Laat minimaal de banden, het oliepeil, remmen, koeling en accu controleren. Dat zijn namelijk de meest voorkomende oorzaken van pech onderweg. Check ook je pechhulp-verzekering of abonnement. Krijg je hulp bij pech in het buitenland, of moet je jouw verzekering of abonnement daarvoor upgraden?

2. Je vakantie begint als je instapt, niet pas op je bestemming

Een lange roadtrip achter het stuur kan behoorlijk vermoeiend zijn. Plan daarom je ritten goed in, met rustpunten om de paar uur. Zoek van tevoren uit wat leuke plekjes op je route zijn om even uit te rusten, te eten of een bezienswaardigheid te bekijken. Zo creëer je onderweg al het vakantiegevoel en kom je ook nog eens meer ontspannen en minder vermoeid aan.

Zorgen voor voldoende eten en drinken voor onderweg, voor jezelf en je medevakantiegangers draagt ook bij aan het vakantiegevoel. Trek of dorst zijn meestal niet zo bevorderlijk voor de sfeer onderweg en dragen zeker niet bij aan je focus op het verkeer als je achter het stuur zit.

3. Check welke documenten en items je mee moet nemen

Je identiteitskaart of paspoort, je groene kaart van de verzekering, rijbewijs en kentekenbewijs moet je altijd bij je hebben. Stop ze samen in een mapje en zorg dat je dit altijd veilig, maar binnen handbereik bewaart. Je kunt ze zomaar nodig hebben, bijvoorbeeld bij een routinecontrole. Dan is het handig als je niet eerst je hele auto moet doorzoeken.

Heb je een creditcard? Neem ‘m mee op vakantie, misschien werkt je pinpas niet overal. Rij je door een land met tolwegen, dan is en een creditcard ook handig om tol te betalen.

Wat is nog meer belangrijk om bij je te hebben? Controleer de regels van jouw vakantieland én van de landen waar je doorheen rijdt: moet je bijvoorbeeld verplicht een gevarendriehoek, een veiligheidshesje of EHBO-set of nog iets anders bij je hebben? De regels kunnen per land sterk verschillen.

4. Neem je reservesleutel mee

Normaal gesproken is het handig en veilig om je reservesleutel thuis te bewaren. Maar niet wanneer je met eigen auto op vakantie gaat. Neem je reservesleutel mee, want anders heb je een lastig probleem als je jouw eerste autosleutel kwijtraakt. Om het risico te spreiden is het verstandig de sleutels niet allebei zelf te bewaren: geef er eentje in bewaring aan je partner of een andere reisgenoot.

Zo ga je zorgeloos met autovakantie

5. ’s Nachts vertrekken

Deze tip is niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld als je een hekel hebt aan rijden in het donker of nachtblind bent. Vind je in het donker rijden geen probleem, dan is het een goed idee om ’s nachts te vertrekken: doordat het dan lekker rustig is kun je veel beter je eigen tempo bepalen en ’s nachts heb je bijna nooit files.

6. Vermijdt spits en files

Files zijn saai en kosten veel tijd. Misschien rij je om naar je werk te gaan al vaak in de ochtend- of avondspits, maar ook als dat niet zo is wil je op vakantie zeker files vermijden. Daarom is het handig om in je planning rekening te houden met de spits. Rij je op een bepaalde tijd van huis weg, hoe laat kom je dan langs of door drukke steden? Goed plannen bespaart je ergernis en tijdverlies.

7. Denk aan tol en vignetten

In veel Europese landen moet je tol betalen. Waarom is dat eigenlijk? Tol heffen is voor veel landen het alternatief voor wegenbelasting heffen. Van de tol betalen ze aanleg en beheer van wegen. Tol betalen kan op twee manieren: in Frankrijk, Spanje en Italië betaal je voordat je de tolweg op mag tol bij een loket. In Oostenrijk en Zwitserland moet je een vignet hebben. Vignetten kun je vaak wel van tevoren online aanschaffen. Check ruim voordat je gaat vertrekken hoe het zit in jouw vakantieland en de landen waar je doorheen rijdt.

8. Tank op tijd en ken je brandstof

Een voor de hand liggende tip, maar toch gaat dit nogal eens verkeerd: tank op tijd. Misschien wil je doorrijden naar een goedkoop tankstation, maar wat doe je als deze gesloten blijkt, of je rijdt verkeerd? Zorg ook dat je weet hoe de brandstof voor jouw auto heet in je vakantieland en de landen waar je doorheen rijdt. De naamgeving op tankstations voor verschillende soorten benzine, lpg en diesel kunnen behoorlijk afwijken en je in verwarring brengen in het buitenland.

Zo ga je zorgeloos met autovakantie

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!