Travel prep

Op reis naar Bali? Zo voorkom je die verschrikkelijke Bali belly

bali-belly-tips-voorkomen
Foto: Freepik

Een trip naar ‘the island of the Gods’ staat bij veel mensen op de bucketlist. Bali is een paradijs, het eten is er heerlijk, maar er rust een culinaire vloek op dit rustieke Indonesische eiland. Als je niet oplet dan valt jouw spijsverteringssysteem ten prooi aan een zogeheten ‘Bali belly’. Het is een vorm van voedselvergiftiging waar je niet op zit te wachten. Dat is makkelijk te voorkomen, als je de onderstaande tips ter harte neemt. We zetten ze even op een rijtje.

Dit is een Bali belly

Een voedselvergiftiging heeft in ons land dezelfde naam, maar als je dit op Bali krijgt dan kun je het een ‘Bali belly’ noemen. Het komt op hetzelfde neer, maar het verschil is de locatie. Een voedselvergiftiging op dit paradijselijke eiland heb je veel makkelijker te pakken omdat de regels omtrent de hygiëne op het eiland een stuk soepeler zijn dan in ons land. Kortom: de keukens zijn er gewoon wat minder schoon, net zoals het drinkwater.

Het struinende varken dat je op de hoek van de straat te eten gaf kan de volgende dag onderdeel zijn van de sateh babi die je de dag erop bestelt bij de warung op de hoek bij je hotel. Door de gebrekkige hygiënische omstandigheden liggen bacteriën op de loer, die graag jouw westerse darmen op de proef stellen. Je kunt dit voorkomen met een aantal simpele voorzorgsmaatregelen. Wil je geen Bali belly op Bali? Neem dan de onderstaande tips in overweging.

bali-belly-tips-voorkomen

Wat zijn de symptomen?

Je wordt gewoon doodziek, zo simpel is het. Het duurt in de meeste gevallen een paar dagen, zoals bij een buikgriep ook het geval is, maar soms kan het een week of langer aanhouden. Dat is flink vervelend, want in dat geval ben je kostbare tijd van je vakantie kwijt. De onderstaande symptomen kunnen duiden op een Bali belly.

  • Buikpijn
  • Krampen
  • Diarree
  • Misselijk
  • Overgeven
  • Hoofdpijn
  • Duizelig

Zo voorkom je een Bali belly

Hoe voorkom je een Bali belly? Eigenlijk is het antwoord hierop simpel: let goed op wat je eet en drinkt. Met al dat lekkere eten – want daar kun je op Bali niet omheen – is het moeilijk om op te letten. Maar je zal jezelf dankbaar zijn als je de onderstaande tips in overweging neemt. Je zit namelijk liever op de stoel van een mooi restaurant dan op een toilet. We zetten een aantal tips op een rijtje.

1. Drink niet uit de kraan

Dit is de beste tip die je kunt volgen. Het kraanwater op Bali is verre van goed. Als je besluit om je dorst te lessen uit de plaatselijke kraan of fontein dan is het wachten op een Bali belly. Doe het niet. Water uit flesjes kost net zoals alles op het eiland weinig tot niets. Je zal jezelf dankbaar zijn.

2. Eet geen rauw vlees

We kunnen niet ontkennen dat al het eten op het eiland lekker tot verrukkelijk is, maar toch doe je er goed aan om rauw vlees te vermijden. Het is vaak onder slechte omstandigheden bewaard en onder nog slechtere omstandigheden in een gerecht gestopt. Je kunt beter kiezen voor gebakken vlees, het liefste ver doorbakken.

3. Was je handen

Neem altijd een flesje desinfecterende alcohol voor je handen mee. Doe je het niet? Dan ligt een Bali belly op de loer. Bacteriën smullen van jouw immuunsysteem, waarna je de binnenkant van het toilet op je hotelkamer vaker zal zien dan je lief is. Als je meerdere keren per dag je handen wast, dan verminder je de kans op een Bali belly.

4. Ga eten waar westerlingen eten

Het klinkt een beetje vreemd, maar het is een goede tip. Indonesiers zijn bestand tegen de plaatselijke bacteriën, jij niet. Als je veel toeristen in een restaurant ziet zitten dan is dat een teken dat jij een bezoek aan die plek ook zal overleven. Vooral de plekken waar zowel toeristen als locals komen zijn meer dan geschikt. Je betaalt misschien iets meer, maar dat is altijd nog beter dan een week van je vakantie inleveren.

5. Vermijd streetfood

Het romantische idee van culinaire cultuur van de straat afpikken is echt iets wat van je bucketlist af moet, maar verstandig is het niet. Als je van de straat eet, dan kun je wachten op een Bali belly. Onze westerse magen zijn er niet tegen bestand. Lekker is het zeker, maar koop op de weg naar je hotel meteen wat middeltjes tegen diarree en wat paracetamol.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!