De Besseggen wandeling is een van de mooiste wandelingen die je kunt lopen in Noorwegen. De Besseggen wandeling is een erg populaire wandeling welke jaarlijks ongeveer 30.000 bezoekers trekt. De wandeling is 13.3km lang en zal gemiddeld tussen de 6 en 8 uur duren. Totaal maak je een klim van 950m. Een basis conditie i.c.m. de juiste kleding is aanbevolen. Ook raad ik het niet aan om deze hike te lopen wanneer je last hebt van hoogtevrees. Persoonlijk vind ik deze hike een stuk mooier dan de Preikestole.

Startpunt Besseggen wandeling:

Zoals te zien op bovenstaande afbeelding kun je de Besseggen wandeling starten vanaf Memurubu of Gjendesheim. Wanneer je vanaf Memurubu start zul je vanaf Gjendesheim de boot moeten pakken naar het startpunt. De tickets voor de boot kun je ter plekke kopen of alvast online op https://www.gjende.no/en/. Wij hebben ervoor gekozen om de tickets een dag van te voren te boeken, let op, de vroege tijden zijn sneller uitverkocht. Wij raden aan om vroeg te beginnen. Een ticket voor de boot kost voor volwassenen 160 Noorse Kronen.

Een goede voorbereiding is belangrijk. Het weer kan erg snel veranderen. Zo kan het op de bergkam ook flink waaien. Toen wij de wandeling maakte was het 25 graden, en toch was het op sommige momenten fris door de harde wind. Onze zonnebrillen kwamen dus goed van pas. Goede wandelschoenen, een winddichte jas en gekleed in laagjes is aan te raden. Sommige mensen vinden het fijn om ook handschoenen en een muts/pet mee te nemen. Neem daarnaast voldoende eten en drinken mee! 

Besseggen
Opstap plaats voor de boot richting Memuburu.

De wandeling is misschien wel de mooiste hike die wij ooit gedaan hebben. Wij hadden dan ook erg veel geluk met het weer. Het is geen gemakkelijke tocht maar zeker de moeite waard. In totaal hebben wij er ongeveer 7 uur over gedaan, waarbij wij vaak gestopt zijn om van het uitzicht te genieten. 

Uitzicht Besseggen wandeling

Het is handig om je overnachtingen vlakbij de start te boeken. Anders moet je na de zware wandeling nog een tijdje in de auto zitten wat niet prettig is. De auto is goed te parkeren bij Gjendesheim. Wanneer je later op de dag bent zul je hem wat verder weg moeten parkeren. Parkeren is tegen betaling. Bij Gjendesheim is ook een winkel die wat eten en drinken verkoopt. 

Zoals je kunt zien zijn bepaalde stukken flink steil, en zul je dus voorzichtig omhoog moeten klimmen. Op een drukke plek zijn de steile plekken de punten waar je soms op elkaar moet wachten. Pak deze momenten om van het uitzicht te genieten. Voor meer info, en videos kun je eventueel ook nog https://www.visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-oost/wandelen-in-de-noorse-bergen/besseggen-zomerwandeling/ bezoeken. Hier staan handige tips over do’s en don’ts. 

Besseggen wandeling
Categorieën: HikesNoorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *