Reisnieuws

Deze leuke en betaalbare tiny houses zijn dé oplossing voor woningnood

tiny-house-kopen
Dé oplossing voor de woningcrisis? (bron: tinyhouse-store)

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een leuke woning te vinden, laat staan eentje die betaalbaar is. Gelukkig heeft deze tiny house store in tijden van crisis een prachtige oplossing bedacht: de store verkoopt betaalbare en tiny houses op maat, met of zonder wielen en ze zijn ook nog eens superschattig. Hier wil je toch wonen?

Betaalbare tiny houses

Ben je, net als een grote groep andere mensen, ook op zoek naar een leuke en vooral betaalbare woning? In deze tijden van krapte op de woningmarkt is het vinden van een geschikt huis die ook nog op een leuke plek staat bijna onmogelijk. De oplossing? Tiny houses!

Op de website van deze Tiny House Store kun je je eigen huisje op maat laten bouwen of gewoon direct een tiny house kiezen die uit voorraad leverbaar is, geloof het of niet. De woningen zijn allemaal voorzien van een keukenblok en badkamer en hebben vaak een slaapvide. Hoe leuk!

tiny-house-porto-binnenkant
Huisje ‘Porto’ biedt zelfs plek aan vier personen (bron: tinyhouse-store)

De regelgeving omtrent tiny houses

Zo langzaamaan wordt er steeds meer mogelijk wat betreft de plaatsing van je tiny house. Maar omdat het hele concept vrij nieuw is in Nederland is er nog geen standaard regelgeving voor. Of je zomaar een tiny house mag neerzetten op een stuk grond hangt af van veel factoren, bijvoorbeeld of je huisje wel of geen wielen heeft of wat het bestemmingsplan van jouw grond is.

Heeft jouw grond de bestemming ‘wonen’? Dan ben je een stapje dichterbij. Vraag vervolgens een omgevingsvergunning aan, die je krijgt als het gebouwtje voldoet aan het bouwbesluit. Wat de regels daarvoor zijn lees je hier. Nog best een gedoe dus, om je eigen miniwoning neer te mogen zetten.

Eentje aanschaffen?

Alle vergunningen binnen? Top! Browse eens op de website en koop een huisje uit voorraad leverbaar of stel je eigen woning samen. Het is zelfs mogelijk om een zelfbouwpakket aan te schaffen, waarmee je zelf de handen uit de mouwen kunt steken en aan de voorbeelden te zien is dit eenvoudiger dan het in elkaar zetten van een IKEA-kast.

Het zelfbouwpakket kost je €25.200,-. Daarbovenop komen nog kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een droogtoilet en een drinkwatersysteem, als je dit wilt. Hoe tof zou het zijn als je met je eigen gebouwde huis zelfvoorzienend kunt zijn? Of, als je twee linkerhanden hebt, schaf je gewoon een huisje aan dat al af is. Die prijzen beginnen rond de €50.000,-.

tiny-house-sunshine-buitenkant
Tiny house ‘Sunshine’ staat te koop (bron: tinyhouse-store)

Off-grid en zelfvoorzienend leven

Over zelfvoorzienend gesproken: hoe werkt dat? Off-grid houdt in dat je je tiny house overal (mits je de juiste vergunning hebt natuurlijk) kunt neerzetten omdat je niet aangesloten wordt op het riool- en waternetwerk. Je vraagt je misschien af hoe je dan aan (drink)water en stroom komt en wat de kosten daarvan zijn.

Het gebruik van regenwater als drinkwatervoorziening is geniaal. Voor een grote tank en een compleet filtersysteem ben je ongeveer €6.000,- kwijt. Met vier zonnepanelen op je dak (€3.500) heb je al snel voldoende stroom en met een IBA-afvalwatertank (€2.900) kun je best lang vooruit. Een compleet zelfvoorzienend tiny house bouwen kan al voor minder dan €90.000,-. Koopje!

tiny-house-bergen-zonsondergang
Een droom van veel mensen: op een prachtige plek zelfvoorzienend leven (born: tinyhouse-store)

Het kan nog goedkoper. Deze Amerikaanse student bouwde zijn tiny house voor slechts $15.000!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!