Europa

7x de mooiste bezienswaardigheden in Girona

girona-bezienswaardigheden

Op een uur rijden ten noorden van Barcelona ligt het kleine stadje Girona. Deze oude vestingstad telt ongeveer evenveel inwoners als Delft, en is met zijn rijke historie, prachtige natuur en luxe winkels een heerlijk alternatief voor het drukke Barcelona. Met de heuvelachtige omgeving is de stad een geliefde uitvalsbasis voor amateur- en prof-wielrenners. Maar ook voor de gewone bezoeker is er genoeg te doen. Lees hier 7 bezienswaardigheden in Girona die je gezien moet hebben. 

1. Wandel over de stadsmuur

Girona is een stad met een rijke historie. De stad werd al voor de komst van de Romeinen gesticht door een Iberische stam, de Ausetani geheten. Toen de Romeinen de stad overnamen, begonnen zij met het bouwen van een grote stadsmuur, om de stad tegen vijanden van buitenaf te beschermen. De vestigingsstad kreeg de naam Gerunda.

De imposante stadsmuur is meer dan een kilometer lang en en is net zoals de Chinese muur goed te bewandelen. De muur geeft tijdens de wandeling een schitterend uitzicht op de stad en de bergen aan de horizon. De toegang is gratis en er zijn diverse punten waar je de muur via trappen op- en af kan. Tip: bewandel de muur aan het eind van de dag om een romantische zonsondergang over de stad mee te maken.

girona-bezienswaardigheden-muur

2. Slenter door de geschiedenis

De rijke historie van de stad vind je in het gehele oude centrum. Het centrum is klein genoeg om in één dag te bezoeken, en is een bijzondere reis door de tijd. Lopend door de middeleeuwse stenen straatjes verbaast het je niet dat de productie van Game of Thrones deze stad als een goed decor beschouwde.

De stad is door de eeuwen heen vaak veroverd en heroverd. Zo is het onder andere in handen geweest van de Romeinen, de Visigothen, de Moren en uiteindelijk de Catalanen. In de 12e en 13e eeuw kende de stad een grote Joodse gemeenschap waarvan de sporen nog steeds door het oude centrum te zien zijn. Ook zijn er Arabische elementen in de stad terug te vinden, zoals de Arabische baden die nog steeds te bezoeken zijn.

girona-bezienswaardigheden-geschiedenis

3.  Bezoek de kathedraal

De kathedraal van Girona is de kers op de taart van de historische stad die letterlijk met kop en schouders boven de stad uitsteekt. Net als de rest van de stad is ook de kathedraal een verzameling van historische elementen. Aanvankelijk gebouwd door de Moren, diende het gebouw eerst als moskee. Na de komst van de Katholieken kreeg de kathedraal zijn iconische gotische façade.

De trappen die leiden naar de kathedraal zijn groot en een fikse work-out om te beklimmen. De inwoners van Girona gebruiken de treden vaak voor festiviteiten zoals het maken van de menselijke torens of het jaarlijkse bloemenfestival. De kathedraal zelf is ook te bezoeken. Je koopt daarvoor een kaartje bij de ingang van de kerk.

girona-bezienswaardigheden-kathedraal

4. Drink koffie in het wielrenners cafe

Door zijn gunstige ligging en prachtige omliggende natuur met veel hoogteverschillen is Girona een erg populaire plek voor wielrenners en triatleten. Zowel professionele als amateur wielrenners vestigen zich in de stad om dagelijks op de fiets van de vele fietspaden te genieten.

‘S middags strijken ze neer voor een lunch en kopje koffie bij het wielrenners café La Fabrica. Dit café wordt gerund door een Canadees stel dat zelf naar Girona is verhuisd om zoveel mogelijk op de fiets te kunnen zitten. Het cafe is wat duurder dan dan de typische Spaanse cafés, maar de kans om een bekende wielrenner te spotten is groot.

girona-bezienswaardigheden-fabrica

5. Ga de natuur in

Behoefte aan wat beweging? Girona is omgeven door een groen heuvelachtig landschap, dat zowel te voet als met de fiets makkelijk bereikbaar is. De omgeving kent een grote variatie aan wandel- en fietspaden die ook door de inwoners van Girona zelf graag gebruikt worden.

Liever een dagje strand? Huur dan een auto en rijd zo’n 40 minuten naar de plaatselijke kustplaatsjes, zoals Platja d’aro of Palamos. Ook hier kun je genieten van een wandeling over een kustpad dat tientallen kilometers (tot in Frankrijk) door loopt.

girona-bezienswaardigheden-strand

6. Shop bij de lokale winkels

Girona is een luxe stad en kent vele bijzondere lokale winkels, zoals kledingwinkels met eigen merken en delicatessenzaken. Snuffel in het kleine tweedehands boekenzaakje naar Spaanse romans en proef de authentieke chocolade uit de streek. Ook voor de liefhebbers van de grotere winkelketens is er goed nieuws: even verderop in het nieuwe gedeelte van de stad is er ook een Zara, Mango, H&M, Bershka en Stradivarius te vinden.

Let er wel op dat met name de lokale winkels tussen 13.30 en 16.30 gesloten zijn voor de siësta. De grotere winkels, cafés en supermarkten blijven wel open. Op zondag zijn alle winkels en supermarkten gesloten. Breng bij voorkeur dus op een zaterdag of doordeweekse dag een bezoek aan de stad.

girona-bezienswaardigheden-shops

7. Doe een Game of Thrones tour

Heb je tijd over en ben je enorm fan van de Game of Thrones serie? Boek dan een Game of Thrones tour. Er zijn in Girona diverse tours te boeken die je meenemen op een wandeling naar de locaties die in de serie zijn gebruikt.

Zo is de kathedraal vrijwel in zijn geheel gebruikt en zie je ook andere delen van het historische centrum terug in de serie. De tour neemt je mee door de verschillende locaties in de stad waar gefilmd is, en vertelt hoe ze het filmen hebben aangepakt.

girona-bezienswaardigheden-got

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!