Reisnieuws

Let op: bij Spaanse stranden zijn 4 blauwe haaien gespot tussen badgasten

haaien-zwemmen

Best eng, als je ineens een paar meter van je vandaan een blauwe haaienvin boven het water uit ziet komen. Dit gebeurde bij de Spaanse stranden vijf keer in slechts tien dagen tijd. Op een paar meter van de kust zijn vier haaien gespot bij verschillende populaire bestemmingen zoals Ibiza. Toch zeggen experts tegen RTLnieuws dat er nog geen reden is voor paniek.

Blauwe haaien zwemmen tussen de mensen

Heb je de Jaws-tune al in je hoofd? Wij wel, bij het zien van deze beelden! Waarom de blauwe haaien precies helemaal naar de Spaanse kust komen is nog onduidelijk. Charlie Sarria, zeebioloog uit Málaga zegt tegen RTLnieuws: “We snappen nog niet wat er aan de hand is. Het kan zijn dat er te weinig voedsel is in hun normale leefgebied, waardoor de haaien helemaal tot de branding zwemmen om vis te zoeken”.

”Het kan ook zijn dat ze het water waarin ze leven te warm vinden en zoeken naar verkoeling. Of misschien zijn ze gewond of ziek.” In principe zijn mensen geen prooi van de blauwe haai – ze eten normaal gesproken kleine vissen en inktvissen. De haaien kunnen wel eens bijten, maar dat is zelden fataal.

blauwe-haaien-oceaan

Haaien zijn banger voor ons

Julio Gil was op het moment van een haaienbezoek de strandwachter op een van de stranden van de Costa Blanca. Hij heeft onmiddellijk het strand ontruimt en creëerde rust zodat het dier terug kon naar open zee. Dat gebeurde, maar in de dagen daarna werden dus wederom haaien gespot.

Charlie stelt ons weer wat gerust: “De kans dat je dood gaat aan de steek van een bij is groter dan de kans dat een haai je bijt”… “Mensen en haaien kunnen samen in dezelfde zee leven. In Zuid-Afrika of Australië doen mensen dat ook en ze hebben daar veel gevaarlijker soorten dan we in de Middellandse Zee hebben, maar ze weten daar wel beter hoe ze met haaien moeten omgaan. We moeten dat hier ook leren.”

blauwe-haai

Oog in oog met een blauwe haai

Stel, je ligt lekker in je waterhangmat en plotseling verschijnt er een vin naast je. Wat kun je het beste doen? Spaanse haaienexperts zeggen tegen RTLnieuws dat je vooral geen snelle, spartelende bewegingen moet maken – de haai zal dan denken dat je een prooi bent. Zorg dat je rechtop staat waar mogelijk, zodat je zo min mogelijk ‘op een vis lijkt’.

Draai nooit je rug naar de haai, want dan heeft hij de neiging om aan te vallen. Hou ‘m in het oog en kijk hem aan. Probeer je langzaam te begeven naar een obstakel in het water, zoals een rots, zodat je alleen rekening hoeft te houden met een eventuele frontale aanval. Gelukkig gebeurt dit zelden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MATILDA BISHOP (@artworkbymatilda)

Een beschermde diersoort

De blauwe haai is een beschermde diersoort, en er wordt geprobeerd de aantallen te laten groeien. Helaas is hij de meest gevangen haai ter wereld, omdat hun grote vinnen veel geld opleveren. Triest! Gelukkig worden er maatregelen genomen, onder andere door overbevissing tegen te gaan en onderzoek te doen naar hun ideale leefgebied.

Charlie Sarria zegt tegen RTLnieuws: ””Het zou mooi zijn als deze maatregelen effectief zijn, want haaien staan in de zee helemaal bovenaan de voedselketen. Als het goed gaat met de haaien, dan betekent dat dat het ook goed gaat met andere vissoorten die het voedsel voor de haaien zijn.” Dat zou heel fijn zijn, maar alsnog kan het een behoorlijk angstige ervaring zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pelayo Salinas (@pelayosalinas)

Niet bang voor haaien? Dan is deze toffe Airbnb iets voor jou!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!