Experiences

Deze chef bakt de beste pizza’s op een actieve vulkaan

chef-pizza-vulkaan

Trek in pizza? Normaal gesproken vis je er eentje uit de diepvries om ‘m in je eigen oven te bakken, of je bestelt zo’n heerlijke steenovenpizza in een restaurant. David Garcia, een Guatemalteekse chef, maakt het wel heel bont: hij bakt zijn pizza’s op echte lava van een actieve vulkaan: in deze hitte is ‘ie in no-time klaar. Honger? Gaan!

Bakken op lava

Op de Pacaya-vulkaan in Guatemala bedenkt chef David Garcia een wel heel bijzondere manier van pizza bakken: op gloeiendhete lava. ”Een tijdje geleden had ik een pizza gemaakt, nam ‘m mee naar de vulkaan en hij was in 14 minuten klaar” zegt David tegen AccuWeather. ”Ik dacht: hier moet ik mee doorgaan!”. Hij kwam op het idee toen hij toeristen marshmallows zag roosteren boven de lava.

Dankzij de hoge temperaturen van de lava krijgt de pizza een geweldige crunch en smaakt hij, volgens David, ook nog eens exclusief. Hij doet het deeg, de tomatensaus en de mozzarella in een rechthoekige pan, bakt ‘m en snijdt ‘m vervolgens in vierkante stukken. Toeristen kunnen kiezen uit verschillende toppings zoals groentes, salami en rauwe ham. Een ongelooflijke ervaring, want David zegt dat hij de enige is die pizza’s op deze manier bakt (en dat geloven we wel!).

Even oefenen

Het is oppassen geblazen voor de chef, want hij kan zichzelf gemakkelijk bezeren in het proces. De temperatuur van de lava ligt over het algemeen rond de 1000 graden, en alleen al een windvlaag uit de verkeerde richting kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het duurde even voordat David de techniek van het bakken onder de knie had: de pizza’s kunnen gemakkelijk ‘wegdrijven’ of verbranden.

David draagt dikke, hittebestendige handschoenen waardoor hij de pannen op de lava kan plaatsen. Afhankelijk van de temperatuur zijn ze in ongeveer 14 minuten klaar, maar dat kan ook een stuk sneller. Davids ‘recordpizza’ was klaar in twee minuten en 40 seconden! Nu weten we waar we moeten zijn voor een snelle hap (… na een flinke hike).

Een bezoekje aan Pizza Pacaya

Sinds 2019 noemt David zijn onderneming ‘Pizza Pacaya‘, en staat hiermee in de Atlas Obscura. Toeristen die deze bijzondere manier van bakken van dichtbij willen ervaren kunnen de chef een bericht op Instagram, Facebook of Whatsapp sturen en zo een plekje boeken.

De vulkaan is het best te bereiken vanaf de plaats Antigua. Draag de juiste schoenen en kleding en zorg voor voldoende water en eten, want er staat je nog een flinke hike van 90 minuten te wachten. Mocht je liever te paard reizen, dan is dat ook mogelijk en zelfs voor ouderen en kinderen kan vervoer geregeld worden. Oh ja, een slice is niet gratis. Voor een stukje betaal je $35 (ongeveer €33,-) maar geen zorgen, de ervaring maakt het meer dan goed!

chef-pizza-bakken-lava

Als je toch al aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bent kan je net zo goed naar het prachtige Colombia, waar je zeker de hoofdstad Bogota niet mag overslaan.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!