Alles wat je moet weten over het CO2-budget: een budget om te vliegen en meer?
-
Jim Glansdorp
- •
- Reisnieuws
- •
- •

Er is momenteel een CO2-budgetplan in de maak. Als deze plannen, om CO2 uitstoot terug te dringen, daadwerkelijk worden doorgevoerd gaat dit invloed hebben op ons reisgedrag. Ieder huishouden krijgt dan een budget voor vervoer (zowel vliegreizen als auto), vlees eten en energieverbruik. Maar hoe zou dit precies werken? En is dit wel te verantwoorden? Wij zochten het voor je uit.
Het fictieve CO2-budget
We moeten er bij zeggen dat dit systeem en het idee nog fictief is. Het idee is dus om de CO2 uitstoot te verminderen door een maximaal budget. Je kunt dan geld verdienen als je bewuster weet te leven en duurzame keuzes zou maken. Dit heeft dus flink invloed op hoe we reizen in de toekomst. Is dit een goede oplossing?
Je kunt in dit fictieve systeem jaarlijks budget uitgeven aan vervoer, vlees en energieverbruik. Is jouw budget op? Dan kun je extra rechten bijkopen. Duurzame huishoudens verdienen juist geld als ze geld over houden. Je kunt dus volledig zelf beslissen hoe je jouw CO2-budget zou inzetten. Het enige waar we kanttekeningen bij hebben is de privacy. Is het wel verantwoord dat overheden en bedrijven weten wat jou doet?
Belangrijke voorwaarden om het door te laten gaan
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlanders wel positief staan tegenover dit systeem. Wat echter wel belangrijk is, is dat bedrijven dan meer betalen voor het uitstoten van CO2. Vooral rondom eerlijkheid zijn er flinke maatregelen. Momenteel bestaat er al een CO2-budget voor grotere bedrijven.
In het voorstel van TNO heeft ieder huishouden in 2030 5,5 ton CO2-uitstoot te besteden aan vliegreizen, autorijden, energieverbruik en vleesconsumptie. Wat vind jij van dit fictieve idee? Zou je hier achter staan? We lezen het graag in de comments.