Bestemmingen

Klaar met die hitte? Op deze 4 coole bestemmingen ontloop je de zomer

lofoten-noorwegen-hittegolf-ontsnappen

Het is zomervakantie en we vertrekken massaal naar Italië, Spanje en Griekenland. Het is je vast niet ontgaan dat er in deze landen een enorme hittegolf gaande is, waarbij soms wel temperaturen van 44 graden gehaald worden. Smelt je al bij de gedachte alleen al? Wij ook. Daarom zochten wij vier toffe locaties uit waar je deze zomer het hoofd wél koel kan houden.

Hittegolven in Italië, Spanje en Griekenland

In Nederland spreken we van een hittegolf als tenminste vijf dagen op rij zomers (25+ graden) zijn, waarvan drie tropisch (30+ graden). Onze langst gemeten hittegolf was in 1975, toen we in augustus 19 dagen op rij zomerse temperaturen hadden, waarvan zes tropisch.

Die hittegolven komen steeds vaker voor en nu is het weer raak in de landen om de Middellandse Zee. Volgens deskundigen is de oorzaak vooral de klimaatverandering, en het fenomeen ‘El Niño’. In Italië bestaat zelfs de kans dat het Europees warmterecord van 48,8 graden verbroken wordt! Gelukkig hoef je je daar op de volgende vier coole bestemmingen geen zorgen over te maken.

strand-frankrijk-drukte-hitte

1. IJsland

Geloof het of niet, op het moment van schrijven is het in IJslands’ hoofdstad Reykjavik 12 graden. Een graad of 30 verschil met Sicilië, waar het momenteel 42 graden is. IJsland heeft een koud zeeklimaat door de ligging richting de poolcirkel, met koele zomers en milde winters.

Juni, juli en augustus zijn overigens sowieso de beste maanden om IJsland te bezoeken, met temperaturen tussen de 12 en 15 graden, en uitschieters tot 20. Juli heeft met tien regendagen de minste kans op neerslag. Een perfecte bestemming om aan de zinderende hitte te ontsnappen dus en bovendien een fantastisch mooi land.

ijsland-kust-bergen

2. Australië

Heb je wat meer te besteden en wat langer de tijd om weg te gaan? Op naar het zuidelijk halfrond! Normaal gesproken is Oceanië het populairst in onze wintermaanden, omdat het daar dan natuurlijk zomer is. Maar Australië is in de winter net zo mooi, een stuk rustiger en goedkoper, en een stuk minder warm!

Laten we niet vergeten dat Australië een gigantisch land is met meerdere klimaten. De droge Outback, subtropisch Queensland en West-Australië en het zuiden van het land heeft een zeeklimaat. Dit is de ideale tijd om bijvoorbeeld te roadtrippen van Cairns naar Sydney, waar de temperaturen momenteel rond de 20 graden liggen. Heerlijk!

hittevrij-australie-winter-operahouse

3. De Azoren

Deze Portugese eilandengroep in de Middellandse Zee, op ongeveer 1400 kilometer van het Portugese vasteland, is de ideale plek om aan de hitte te ontsnappen. Het klimaat is hier bijna altijd zacht en aangenaam, maar ook vochtig. Daardoor zijn de eilanden weelderig en groen en worden ze ook wel ‘het Hawaï van Europa’ genoemd.

In juli liggen de temperaturen normaal gesproken rond de 20 graden, en dat is eigenlijk perfect. Je kunt buiten zijn zonder liters te zweten en actief zijn zonder meteen van je stokje te gaan. Voor een strandvakantie moet je hier echter niet zijn, want door het wisselende klimaat spreken ze op de Azoren ook wel van ‘vier seizoenen op een dag’.

azoren-uitzicht-meer-bossen-heuvels

4. Noorwegen

Scandinavië (officieel Noorwegen, Zweden en Denemarken) mag in dit lijstje niet ontbreken. Van de drie is Noorwegen het meest bergachtig en dat trekt veel Nederlanders aan. Een populaire bestemming in juli dus, maar met een goede reden. Met zijn fjorden, blauwe meren en prachtige vergezichten is Noorwegen voor veel reizigers een droomlocatie.

Last van hitte zal je hier niet snel hebben. Helemaal als je bijvoorbeeld naar de Lofoten gaat in het noorden van het land: een ongelooflijk mooie eilandengroep voor de kust van Noorwegen waar de temperatuur in juli rond de 13 graden ligt. Het regent er nauwelijks en dat maakt het tot ideale bestemming. Oh, en benzine is goedkoper in Noorwegen dan in Nederland. ROADTRIP!

lofoten-noorwegen-voetbalveld-bergen

Bestemmingen gekozen? Check dan nog even welke gadgets je zeker niet mag vergeten mee te nemen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!