Bestemmingen

De 11 mooiste wandelroutes van Europa

1 mooiste wandelroutes van Europa

Heb jij deze zomervakantie wandelplannen en weet je nog niet waar je naar toe gaat? Er zijn zoveel mooie wandelroutes in Europa dat we ons voor kunnen stellen dat het moeilijk kiezen is. Om je op weg te helpen zetten we 11 van de mooiste wandelroutes van Europa voor je op een rij.

11. België: Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Ninglinspo, een wat exotisch klinkende naam die je waarschijnlijk niet direct met de Ardennen associeert. Het is echter de naam van een prachtig riviertje dat door het Ardennen-gebied stroomt. De route is niet al te lang, zes kilometer heen en terug dus in totaal twaalf kilometer. Het is op sommige plekken wat klauteren over stenen treden, maar de routes is nergens erg lastig. De Ninglinspo-wandeling loopt door misschien wel de mooiste vallei van België: de Ninglinspo-vallei of in het Frans: de Vallon du Ninglinspo. Onderweg kom je langs plekken waarvan alleen de naam al schitterend is: Bad van het Hert, Bubbels van de Ketel, Poel van de Waternimfen en Bad van Venus.

10. Schotland: West Highland Way

Schotland heeft bijna onmeetbaar veel te bieden op wandel- en natuurgebied, maar gek genoeg werd de allereerste lange-afstandsroute pas officieel in 1980 in gebruik genomen. Op de West Highland Way geniet je van het indrukwekkende berglandschap, terwijl gezien de zwaarte van het terrein de route relatief licht is. Met de nadruk op relatief, want écht licht is deze route nu ook weer niet te noemen. Langs de route zijn veel gelegenheden om te overnachten, zoals hostels, break-and-breakfasts en zogenoemde bunkhouses (basic en goedkoop). De route voert ook langs het fraaie meer Loch Lomond.

9. De Tour du Mont Blanc door Frankrijk, Italië en Zwitserland

De Mont Blanc is de hoogste berg van West-Europa en heeft een grote aantrekkingskracht op (berg)wandelaars. Rondom de Mont Blanc ligt de route van de Tour du Mont Blanc (TMB), een tocht door 3 landen, 8 valleien en 6 bergpassen. De lengte is ongeveer 170 kilometer. Ben je een fitte en ervaren wandelaar, dan is het mogelijk de tocht in 8 tot 11 dagen te doen. Maar je kunt er natuurlijk meer tijd voor uittrekken en er zijn ook diverse opties om de route korter of juist langer te maken. Deze wandeltocht is zo populair dat het sterk is aan te raden ruim van tevoren te boeken, anders is de kans groot dat accomodaties op de route vol zitten. Onderweg zul je van de drukte weinig merken en genieten van onbeschrijflijk mooie uitzichten en landschappen; bergen met besneeuwde toppen, alpenweiden en stromende bergbeken.

1 mooiste wandelroutes van Europa

8. Frankrijk: de GR-20 op Corsica

Frankrijk is het populairste vakantieland onder Nederlanders. De GR-20 route op het Franse eiland Corsica staat bekend als de koning van de GR’s. GR staat voor Grande Randonnées, letterlijk te vertalen als grote routepaden. Niet alleen door het prachtige landschap, maar ook door de uitdaging is dit een toproute. Het is niet voor niets dat voor de tocht van 90 kilometer het advies is 10 dagen uit te trekken. De zwaarte zit met name in de hoogteverschillen, maar je inspanningen worden beloond door de sprookjesachtige uitzichten onderweg. Kijk je ogen uit langs de letterlijke hoogtepunten Cirque de la Solitude, de Brèche de Capitello en de Pointe des Éboulis Onderweg kun je in hutten slapen, die soms wel wat primitief zijn.

7. Oostenrijk: huttentocht door de Schladminger Tauern

Ten zuiden van het Dachsteinmassief ligt het Schladminger Tauern Gebergte, een waanzinnig mooi en waterrijk gebied met watervallen, riviertjes en bergmeren. Onderweg kun je slapen in vaak eeuwenoude, authentieke hutten. Begin- en eindpunt van de route is het plaatsje Schladming, een bekende wintersportbestemming. De route geldt als middelzwaar: hier en daar wat klauterpassages, maar over het algemeen loop je over goed onderhouden paden.

6. Italië: de Sentiero Azzurro

De Cinque Terre zijn vijf dorpen aan de Italiaanse kust in de streek Ligurië. Dit is niet alleen het mooiste kustgebied van Italië, maar misschien wel van de hele wereld. Het gebied is een paradijs voor wandelaar en de bekendste wandelroute is de Sentiero Azzurro, vrij vertaald het blauwe pad. Het loopt langs de dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Naast wandelen kun je ook met de trein van dorp naar dorp, auto’s zijn in dit gebied niet welkom.  

1 mooiste wandelroutes van Europa

5. Duitsland: Hermannshöhen

Een wandeling in het buitenland, in een on-Nederlands landschap én toch maar een kwartiertje over de grens? Dan kan met de wandelroute de Hermannshöhen. Het startpunt van deze prachtige wandeling is namelijk nog maar een kwartier rijden als je vanuit Twente de grens oversteekt. De  Hermannshöhen bestaat eigenlijk uit twee wandelroutes van  in totaal 220 kilometer. De landschappen zijn afwisselend: door de natuur, maar ook door authentieke stadjes. Zoals Tecklenburg:  dit plaatsje heeft een schilderachtige oude binnenstad met kromme straatjes, een gezellig marktplein en een eeuwenoude  burcht. Over het algemeen wordt aangeraden de route in  11 tot 13 etappes te doen.

4. Duitsland: de Schluchtensteig

Het Zwarte Woud is een bekende vakantiebestemming in Duitsland. De Schluchtensteig is een 118 km lange route die je langs de ruige, minder bekende plekken van het middelgebergte in deze streek voert. Het deel van de route door de Wutachschlucht is ronduit spectaculair met onderweg ladders, trappen, bruggen en kabels. Geniet ook van beekjes met stroomversnellingen en watervallen. De Schluchtensteig voert verder langs groene dalen en authentieke dorpjes. Bij helder weer kun je zelfs de Alpen zien liggen.

3. Spanje: El Caminito del Rey

De kortste route van onze top 11: Caminito del Rey is een speciaal aangelegd pad van 7,7 kilometer, hoog boven de Desfiladero de los Gaitanes kloof. Caminito del Rey betekent koningspaadje, naar Koning Alfons XIII die het pad in 1929 voor het eerst bewandelde. In de begintijd was de route levensgevaarlijk en kwam regelmatig een loper die iets te veel risico nam om het leven. Na een miljoenen kostende opknapbeurt is het pad nu bijzonder veilig. Niet meer gevaarlijk, maar wel spectaculair door het adembenemende uitzicht.

1 mooiste wandelroutes van Europa

2. Griekenland: Corfu Trail

Het groene en bergachtige Griekse eiland Corfu is een populaire vakantiebestemming, maar nog rustig in het binnenland. De wandelroute Corfu Trail van zo’n 220 kilometer voert over het voor een groot deel weelderig groene eiland,  deels over eeuwenoude ezelpaden. Het noordelijkste deel van het eiland is het ruigst. Daar ligt ook het hoogste punt, de 906 meter hoge Pantokrator.

 1. De GR-5 door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk.

Eén van de populairste routes van Europa, en de langste in onze top 11,  is de GR-5 wandelroute van in totaal zo’n 2500 kilometer lang. Door de lengte lopen maar weinigen de hele route achter elkaar.  De meesten kiezen voor een paar dagen of weken een mooi deeltraject. Je kunt in eigen land starten: in Hoek van Holland. Een populair deel van de GR-5 is het laatste deel richting Nice waar het berglandschap langzaam maar zeker overgaat in het kustlandschap.

Er zijn nog véél meer schitterende wandelroutes in Europa. Wil je nog meer tips en inspiratie op het gebied van wandelen in Europa? Lees dan onze artikelen over wandelen op Tenerife,  de Oost-Europese Balkan Trail en een magische hike langs de kust van de Algarve.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!