Bestemmingen

De 11 mooiste wandelroutes in Nederland

11 mooiste wandelroutes Nederland highlicht Veluwezoom Lange Juffer

Het schitterende Nederland beschikt voor een relatief klein land over verbazingwekkend veel prachtige wandelroutes. Wandelen wordt steeds populairder, omdat het de ideale combinatie biedt van gezonde lichaamsbeweging en genieten van mooie landschappen. Ben jij van plan om stevig aan de wandel te gaan en weet je nog niet welke route je moet kiezen? Laat je inspireren door ons lijstje van de 11 mooiste wandelroutes van Nederland.

11. Amsterdamse waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen niet in Amsterdam maar tussen Zandvoort en Noordwijk. Het gebied dankt de naam aan het feit dat hier sinds 1853 drinkwater wordt gewonnen voor de Amsterdamse waterleidingen. Het is ongeveer 3400 hectare groot en een beschermd natuurmonument. Er zijn verschillende prachtige wandelroutes door dit gebied en als het meezit zie je tijdens je wandeling een damhert of een vos. Het gebied is niet vrij toegankelijk, je moet een kaartje kopen, dat kan zowel online als bij een automaat bij één van de vier hoofdingangen. Een dagkaart heb je al vanaf  €1,50.

1 mooiste wandelroutes Nederland

10. Utrechtse heuvelrug

De  Utrechtse Heuvelrug is een nationaal park met één van de grootste bosgebieden van Nederland. Hier heb je uiteenlopende mogelijkheden om te wandelen. Een aanrader is de Hoogtepunten­route. Deze route heet natuurlijk niet voor niets zo en voert langs tal van bezienswaardigheden zoals de Doornse Kei en de Stenen Tafel, De route is 9,4km lang en het letterlijke hoogtepunt is Uitkijktoren de Kaap.

9. Boswachterspad Terschelling

Terschelling is een uniek stukje Nederland. Het eiland is niet erg groot, maar heeft voldoende ruimte voor een prachtige en uitdagende wandeling: het Boswachterspad Noordsvaarder. Door de klimmetjes en zandvlaktes is het best een uitdaging, maar het is wél één van de mooiste routes van Nederland, langs duinen en unieke uitkijkplekken over de Noordzee. Een van de weinige wandelroutes waar je met een beetje geluk zeehonden kunt zien.

8. Veluwezoom

De Veluwezoom wandelroute is een NS-wandeling. Dit wil zeggen dat begin- en eindpunt van de route NS-stations zijn: handig, want dan kun je na het wandelen makkelijk en snel met de trein terug naar je beginpunt.

De Veluwezoom wandelroute voert door de heuvelachtige Onzalige Bosschen en de glooiende heide­velden bij de Posbank en de Zijpenberg. Als je nog geen natuurliefhebber was, dan word je dat hier wel. Door wandelliefhebbers wordt dit zelfs vaak dé mooiste wandelroute van Nederland genoemd. Er zijn twee varianten: van Dieren naar Rheden is het ongeveer 11 km,  en van Dieren naar Velp: 14 km.

7.    Oostvaardersplassen (Lelystad)

Misschien denk bij Flevoland aan een volstrekt plat polderlandschap. Dan ken je vast de Oostvaardersplassen nog niet. In dit unieke – en voor Nederlandse begrippen verwilderde – natuurgebied kun je als je geluk hebt een imposante zeearend spotten. Ook leven er in het gebied Konik paarden, heckrunderen en edelherten. Er zijn diverse wandelroutes van verschillende lengtes mogelijk in dit gebied. De langste is de ANWB-route ‘Wandelen door het Nieuwe Land, van 21 kilometer.

11 mooiste wandelroutes Nederland

6. Het Loo

Aan de noordelijke rand van Apeldoorn ligt Het Loo; naast het paleis en het bijbehorende Paleispark bestaat dit ook uit de Koninklijke Hout­vesterij Het Loo. In dit schitterende bosgebied zijn verschillende wandelroutes, van 2,5 tot 14 kilometer. Oud, jong, beginner, gevorderde: voor iedereen is een geschikte wandelroute te vinden in dit prachtige bosgebied.

5. Maarten van Rossumpad

Dit pad heeft niets te maken met de bebaarde historicus die je vaak in praatprogramma’s ziet: dat is Maarten van Rossem, met -em op het eind. Maarten van Rossum, met -um dus, was een in de zestiende eeuw beruchte krijgsheer die het toenmalige hertogdom Gelre verdedigde. Het naar hem vernoemde Maarten van Rossumpad is 384 kilometer lang en loopt van Den Bosch naar Steenwijk. Dit is een heerlijk pad voor de langeafstand wandelaar dat langs afwisselende landschappen voert. Het loopt vrij letterlijk dwars door Nederland van noord naar zuid. Prima geschikt voor een meerdaagse wandelvakantie, maar je kunt natuurlijk ook een deel van het pad lopen.

4. Pieterpad

Het Pieterpad is de bekendste en waarschijnlijk ook de langste wandelroute van Nederland. Het begint in Pieterburen in Groningen en eindigt in Strabeek, Limburg. Heb je de gehele route gelopen dan heb je er 499 kilometer opzitten. Om het wat overzichtelijker te maken is het pad opgedeeld in 26 etappes. Je hoeft je hier niet per se aan te houden, maar het is op zich wel een handige indeling. De kortste etappe is de eerste: van Pieterburen naar Winsum. Heb je na 499 kilometer de smaak te pakken: het Pieterpad sluit aan op Europese wandelroute GR5, die helemaal tot in Nice in het zuiden van Frankrijk doorloopt.

11 mooiste wandelroutes Nederland Pieterpad bordje

3. Limespad

Een wandeltocht geïnspireerd door de geschiedenis: zo’n 2000 jaar geleden vestigen de Romeinen zich in onze streken. De noordgrens van het Romeinse rijk liep toen grofweg tussen Katwijk en de Duitse grens. Deze grens heette de limes, vandaar de naam Limespad. Deze wandelroute volgt de oude grens en voert je ook langs overblijfselen uit die tijd. Ook kom je langs reconstructies van bouwwerken uit de Romeinse tijd, zoals wachttorens.

2. Drents-Friese Wold

Drenthe is een provincie die rijk is aan natuurschoon en dat merk je op deze wandelroute door bosrijk gebied. Hou je van rust? Het Drents-Fries Wold is een officieel stiltegebied. Qua lengte is het ook goed te doen voor beginners: 8,3 kilometer. Je komt  door bossen, langs poelen en weilanden en langs het mooie dorpje Diever. Het dorp heeft de titel beschermd dorpsgezicht en ziet er tijdloos mooi uit tussen de glooiende akkers.

1. Einde van de wereld

Wandelen naar het einde van de wereld? Het kan in Nederland. Dit is alleen al qua naamgeving een intrigerende wandeltocht. Het gaat om een kustwandeling langs de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. De route begint in Makkum en vandaar zak je af naar het plaatsje Piaam. Dat is het plaatsje waar het volgens de makers van deze route lijkt of je het einde van de wereld hebt bereikt. De wandeling is zo’n 12,5 kilometer en voert ook langs het mooie Makkumerstrand.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!