Roadtrip

Dit zijn de 7 mooiste treinreizen van Europa

mooiste-treinreizen-europa

Met de trein reis je milieuvriendelijk en kun je meer genieten van de landschappen waar je doorheen rijdt. Je vakantie begint dan al met je treinreis en niet pas op je vakantiebestemming. Sommige treinreizen zijn zelfs zo betoverend mooi, dat de eindbestemming er eigenlijk niet meer toe doet. Gelukkig hoef je naar een onvergetelijke treinreis door een sprookjeslandschap niet heel ver te zoeken; binnen Europa heb je een ruime keuze aan indrukwekkende treinreizen. We zetten zeven van de mooiste treinreizen in Europa voor je op een rij.

1. De Zwitserse Glacier Express

Zwitserland is het meest bergachtige land van Europa. Je hebt er dan ook verschillende mogelijkheden om treinreizen te maken door adembenemende berglandschappen. Een van de bekendste is de Glacier Express. De trein vertrekt in Zermat en het eindpunt is de bekende en chique plaats St. Moritz. De lengte van de route is 291 kilometer en daar doet de Glacier Express ongeveer 8 uur over. Het is de perfecte snelheid om ontspannen te genieten en het Zwitserse landschap te ontdekken.

Mooiste treinreizen van Europa

2. Flåmsbana in zuidwest Noorwegen

Noorwegen is een geliefd vakantieland, onder andere door de afwisselende, vaak magisch mooie landschappen. Eén van de mooiste treinreizen die je in Noorwegen kunt maken is The Flåm Railway, oftewel in het Noors de Flåmsbana. Deze spoorlijn loopt tussen de plaatsen Myrdal en Flåmen in het zuidwesten van het land, en geeft je een werkelijk fenomenaal uitzicht op – vaak besneeuwde – berglandschappen onderweg. Zo mooi, dat het jammer is dat de reis aan de korte kant is, slechts 20 kilometer. Opvallend is verder het hoogteverschil op de route van slechts 20 kilometer: je gaat bijna 900 meter omhoog.

Mooiste treinreizen van Europa

3. West Highland Line langs de Schotse westkust

De West Highland Line langs de westkust van Schotland werd ooit uitgeroepen tot de mooiste treinreis ter wereld. Je stapt op in Glasgow en je kunt kiezen uit twee verschillende eindstations: naar Oban (een rit van een kleine vier uur) of je kiest de route door de o Schotse wildernis naar Fort William en Mallaig, van zo’n vijfenhalf uur). Op beide routes zie je onderweg ruige en ongerepte Schotse natuurlandschappen. Op veel punten is het uitzicht uniek, want alleen maar vanuit de trein te zien.

Mooiste treinreizen van Europa

4. De North Yorkshire Moors Railway

Deze treinreis van Pickering naar Whitby over 29 kilometer voert door het land waar de trein is uitgevonden: Engeland. De North Yorkshire Moors Railway rijdt al sinds 1836. De reis voert langs fraaie, authentiek stations die vaak als locatie dienden in films en tv-series. Het waarschijnlijk bekendste voorbeeld is Goathland, dat als Zweinsveld voorkomt in de Harry Potter-films. De rit voert je door de heuvelachtige North York Moors en ook eindstation Whitby, een havenplaatsje met veel historie is een bezoekje meer dan waard.

Mooiste treinreizen van Europa

5. De Cinque Terre-trein in het noordwesten van Italië

Italië staat bekend om mooie landschappen en één van absolute toppers is het Cinque Terre gebied. Het gaat om vijf kleurrijke dorpen die op de Italiaanse rotskust zijn gebouwd.  De dorpen heten Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Je kunt Cinque Terre op verschillende manieren bezoeken, één van de leukste manieren is met de Cinque Terre-trein.

De reistijd tussen de dorpjes is maar 10 minuten en de trein gaat 4 keer per uur. Je kunt de reis dus helemaal indelen zoals je wil en uitgebreid de tijd nemen om in de prachtig gelegen authentieke dorpen van je keuze rond te kijken.

Mooiste treinreizen van Europa

6. Inlandsbanan dwars door Zweden

De op één na langste treinreis van onze tips heeft een lengte van maar liefst 1296 kilometer en duurt zo’n 14 uur. We hebben het over de Inlandsbanan die je een paar van de mooiste gebieden van Zweden laat zien: je rijdt zowel langs berglandschappen als uitgestrekte vlaktes en langs meren en rivieren. Het ene gebied is nog indrukwekkender dan het andere. Het spoor loopt van Gällivare in het noorden tot Kristinehamn in het zuiden. Door de soms barre weersomstandigheden in Zweden kun je deze reis niet het hele jaar door maken, maar alleen in de maanden juni, juli en augustus.

Mooiste treinreizen van Europa

7. Langste treinreis ter wereld

Ben je een echte treinliefhebber dan kan een treinreis je waarschijnlijk niet lang genoeg duren. Dan vind je het vast geweldig om vanuit Europa de langste treinreis ter wereld te maken. Je moet wel eerst naar Portugal, want daar start de reis, met als eindbestemming, hou je vast: Singapore! Zonder al te ernstig oponthoud onderweg duurt de reis ongeveer 21 dagen. Je doorkruist dan maar liefst 13 landen. Probeer je eens voor te stellen wat een unieke belevenis dit zal zijn, en de verhalen en ervaringen die je mee terug naar huis neemt.

Mooiste treinreizen van Europa

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!