Reistips

Drukte op vliegvelden: met deze tips ga je goed voorbereid de lucht in

vliegvelden

Het is een chaos op Schiphol. Door personeelstekort zijn de wachttijden een drama, en worden er duizenden vluchten geschrapt omdat ze de drukte niet aankunnen. Voor veel reizigers valt de zomervakantie dus in het water. Maar hoe zit dat met andere vliegvelden? En hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op een reis? Met deze handige tips weet je waar je aan toe bent.

De drukste dagen op Schiphol

De zomervakantie is voor veel reizigers in het water gevallen. Om even een paar cijfers te noemen; in juli mogen er dagelijks maximaal 67.500 reizigers vertrekken vanaf Schiphol, in augustus worden dat er dagelijks maximaal 72.500. Afgelopen meivakantie waren er 90.000 reizigers. Dus als we uitgaan van dat aantal (wat in de maanden juli en augustus waarschijnlijk hoger ligt) zien dagelijks 13.500 reizigers in de maanden juli en augustus hun vlucht geannuleerd worden. Als jouw vlucht is geannuleerd is dan zijn dit jouw rechten.

Schiphol heeft opgeroepen om vluchten te verplaatsen naar andere vliegvelden. Mocht je wel vanaf Schiphol mogen vliegen, dan is het belangrijk dat je niet meer dan 4 uur van tevoren op het vliegveld bent. De tickets zullen worden gecontroleerd voordat reizigers de vertrekhal in mogen. Onthou dat de maandag en vrijdag de slechtste dagen om te reizen zijn, op dinsdagen en woensdagen is het rustiger. We hebben ook handige tips voor het vinden van goedkope vliegtickets.

Dit zijn de drukste dagen in juli

Maandag 11 juli, vrijdag 15 juli, zondag 17 juli, maandag 18 juli, donderdag 21 juli, vrijdag 22 juli, zondag 24 juli, maandag 25 juli, donderdag 28 juli, vrijdag 29 juli, zondag 31 juli

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amsterdam Airport Schiphol (@schiphol)

Twee uur voor vertrek aanwezig in Rotterdam The Hague Airport

Op Rotterdam The Hague Airport is het een beetje hetzelfde verhaal; personeelstekort. Het vliegveld adviseert reizigers op maximaal twee uur voor vertrek aanwezig te zijn. Vanwege het personeelstekort zijn de incheckbalies voor die tijd gesloten, dus eerder komen geeft geen tijdwinst. Voor de mensen die wel eerder aanwezig zijn staan er tenten buiten die de reiziger moet beschermen tegen de elementen.

In de meivakantie ontving de luchthaven meer dan 7000 bezoekers per dag, wat een piek is in vergelijking met het aantal bezoekers voor coronatijd. Het heeft dus geen enkele zin om eerder dan twee uur voor vertrek naar het vliegveld te komen, want dat geeft alleen maar voor langere wachttijden.

Drie uur voor vertrek aanwezig op Eindhoven Airport

Het wordt drukker dan ooit op Eindhoven Airport deze zomer. Het vliegveld heeft zich goed voorbereid en heeft besloten om dagelijks al om 04:30 open te gaan. Dit doen ze om de drukte te spreiden. Op deze manier kunnen ze de eerste reizigers al voordat de piek begint door de terminal loodsen. Eindhoven Airport is in vergelijking met andere vliegvelden redelijk goed door de meivakantie heen gekomen.

Er wordt geadviseerd om minimaal drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Als alle reizigers zich houden aan de gestelde maatregelen dan is het goed mogelijk dat er een goede doorstroming plaatsvindt, en er minimale rijvorming ontstaat. Langere wachttijden zullen dan minder aan de orde zijn. Men verwacht dat er vluchten van Schiphol verplaatst gaan worden naar Eindhoven Airport.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eindhoven Airport (@eindhovenairport)

Brussel Airport heeft een handige app

In vergelijking met Nederlandse luchthavens heeft Brussel Airport (Zaventem) zich in de meivakantie goed staande weten te houden. Om de piekdagen aankomende zomer op een goede manier te laten verlopen heeft Brussel Airport een handige app ontwikkeld waarmee je precies kunt zien wanneer je op het vliegveld moet zijn, hoe druk het er is, hoe het zit met check-in informatie, en andere factoren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brussels Airport (@brusselsairport)

Op Düsseldorf helpt de politie een handje mee

Ook onze Oosterburen hebben een flink personeelstekort en verwacht deze zomer het water aan de lippen te krijgen. Om de situatie ordelijk te laten verlopen heeft Düsseldorf Airport de beveiliging uit handen gegeven aan de Deutsche Schultz- Und Wachdienst, wat een onderdeel van de Duitse politie is. Daarnaast heeft Düsseldorf Airport een lijst met tips samengesteld waarmee je sneller op de juiste plek komt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Düsseldorf Airport (@dusairport)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!