Bestemmingen

Een unieke bestemming voor een weekendje weg: Edinburgh

edinburgh calton hill

Met kleine middeleeuwse steegjes, hippe restaurants en ouderwetse pubs heeft het Schotse Edinburgh veel te bieden voor een weekendje weg. Ondanks dat de Schotse hoofdstad niet meteen bovenaan de lijstjes staat kan de stad zich meten met populaire bestemmingen voor een stedentrip zoals Berlijn, Kopenhagen en Gent. En met minder dan anderhalf uur vliegen ben je er zo. Onlangs streek Reisleven neer in Edinburgh om alvast de mooiste plekjes te ontdekken.

Old Town Edinburgh

Het historische hart van Edinburgh wordt gevormd door de wijken Old Town en New Town, ook meteen de leukste buurten om te bezoeken. Old Town vormt zich langs de bekende Royal Mile. Deze weg begint bij het fameuze Edinburgh Castle, niet te missen omdat het kasteel zich boven op een rotsachtige klif bevindt, midden in de stad.

Over de Royal Mile loop je in een rechte lijn naar het koninklijk paleis: Holyrood Palace. Dat overigens nog steeds wordt gebruikt door de Engelse koninklijke familie. Beide locaties zijn open voor toeristen en zeer aan te raden. Op de Royal Mile loop je letterlijk de middeleeuwse geschiedenis van de stad binnen. Langs deze weg ontspringen links en rechts talloze kleine en spookachtige steegjes. Neem de tijd om hier te verdwalen en de unieke geschiedenis te ontdekken van elk steegje.

Edinburgh-schotland-stad-bestemming

New Town Edinburgh

Het lagergelegen New Town is het moderne gedeelte van het centrum. Gebouw in de 18de eeuw voor de rijke inwoners van Edinburgh. De Georgiaanse stijl van New Town kenmerkt zich door de vele openbare parkjes en klassieke Engelse huizen. De twee delen van de stad worden overigens gescheiden door het indrukwekkende Princes Street Gardens. New Town is de ideale plek om te overnachten en de rest van de stad te verkennen. Hier zijn ook hippe restaurants te vinden met unieke interpretaties op de authentieke Schotse Keuken.

Pubs, pubs, en nog meer pubs

Wist je dat Edinburgh per hoofd van de bevolking drie keer meer pubs heeft dan London? Te veel om in een weekend allemaal uit te proberen. Maar je kunt een goede start maken op de Grassmarkt. Op dit plein bevinden zich aantal ouderwetse Schotse pubs. Waaronder ook de White Hart Inn, die zijn deuren al in 1516 opende en daarmee een van de oudste pubs van de stad. Naast een ‘pint’ gevuld met ‘ale’ kun je hier ook goed terecht voor traditionele pubgerechten zoals een ‘Scottisch egg’ of ‘sausage rolls’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Edinburgh Photos (@edinburgh.photos)

Groen in de stad

Maar voor wie op de zondagochtend even uit de drukte van de stad wilt ontsnappen kan een wandeling maken langs de Leith, dit is de centrale rivier die dwars door de stad loopt. De tocht is het beste te beginnen vanaf St Bernard Bridge, hier is de ingang tot het park wat naast de rivier loopt. Maar voordat je hieraan begint vergeet vooral niet een koffie te halen in het nabijgelegen Stockbridge. In deze buurt zijn tal van leuke koffie en ontbijttentjes te vinden, The Pantry is echte aanrader.

De tocht langs het water brengt je naar een ander bijzonder deel van de stad: Dean Village. Ooit in een zelfstandig dorpje onder de rook van Edinburgh is dit dorp in de loopt van tijd opgeslokt. De prachtig herstelde historische huizen geven het gevoel alsof je nog steeds door een pittoresk Schots dorpje loopt. Op nog geen 10 minuten van het centrum.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!