Reistips

Emissievrije superjacht komt eraan – varend op kernenergie

Emissievrij superjacht op kernenergie

De superjachten van de rijken der aarde staan niet bepaald bekend als milieuvriendelijk. Daar kan echter verandering in komen, want het eerste emissievrije superjacht komt eraan: het heet de Earth 300 en het stoot in het geheel geen CO2 uit. Hoe dat kan? Het vaartuig gaat volledig draaien op kernenergie. Is dit een duurzame optie voor de super rijken?

Milieu impact cruiseschip hoog

Superjachten zijn een statussymbool voor de allerrijksten. Het zijn eigenlijk privé cruiseschepen en ook cruiseschepen staan bekend als milieu onvriendelijk door de hoge uitstoot. De ecologische voetafdruk van een groot cruiseschip staat gelijk aan die van 12.000 auto’s.

Maar nu is er de Earth 300, een nuclear aangedreven superjacht, qua grootte vergelijkbaar met een cruiseschip. Initiatiefnemer is Aaron Oliveira, een steenrijke zakenman die zijn geld wil inzetten voor een beter milieu. Zij kapitaal zal hij flink aan moeten spreken: De verwachte bouwkosten liggen naar verwachting tussen de 350 en 500 miljoen euro.

Emissievrij superjacht op kernenergie

Immens nucleair emissievrij superjacht met 22 laboratoria aan boord

De afmetingen van de Earth 300 zijn immens. Het vaartuig is maar liefst 300 meter lang en telt 13 verdiepingen. Aan bood zijn 22 laboratoria. Hier brengt Oliveira wetenschappers van over de hele wereld uit verschillende disciplines samen.

“We willen met Earth 300 de Olympische fakkel van de wereldwijde wetenschap bouwen, om onze kennis en begrip van het universum uit te breiden, zowel boven als onder het oceaanoppervlak”, zegt Aaron Olivera er zelf over in een interview met het magazine Science Focus van de Britse staatsomroep BBC.

Wie is Aaron Oliveira?

Oliveira is net als bijvoorbeeld Yvon Chouinard een miljonair die sterk met het milieu en de natuur begaan is. Aaron Oliveira is een op Gibraltar geboren Brit die sinds het jaar 2000 in Azië woont en werkt. Op dit moment woont hij in Singapore en dat is ook de vestigingsplaats van zijn bedrijf.

In 2015 ging hij op vakantie naar de Malediven en zag daar tijdens een duik onder water de gevolgen van de vernietigingen die de mensheid aanricht in de natuur. Dat bracht hem op het idee om een organisatie op te richten, die een combinatie wil maken van onderwijs over het milieu met technologie, avontuur en ontdekking.

De ambities zijn hoog

Het jacht wordt niet alleen het eerste schip ooit dat op kernenergie vaart, maar ook het schip met de eerste kwantumcomputer op zee. Daarnaast wordt de Earth 300 ook nog eens voorzien van kunstmatige intelligentie, robotica, machine learning en realtime gegevensverwerking. Zo kan het schip enorme hoeveelheden gegevens verzamelen en verwerken. Aaron Olivera wil dat het Earth 300 project open-source wordt; de aan boord verzamelde informatie wil hij delen met andere wetenschappers.

Het superjacht wordt zoals gezegd volledig emissievrij. Voor de opwekking van de kernenergie komt er een een Molten Salt Reactor (letterlijk gesmolten zoutreactor) aan boord. Dit is een type kernreactor waarin, zoals de naam al doet vermoeden, gesmolten zout dient als koelmiddel of splijtstofmengsel.

Wil jij mee met emissievrij superjacht Earth 300?

Er komt ook plaats voor toeristen aan boord. Je moet wel veel geduld en veel geld hebben: volgens planning moet de Earth 300 in 2025 vaarklaar zijn. VIP-tickets voor een 10-daagse reis aan boord van het schip gaan zo’n 2,5 miljoen euro kosten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!