Reistips

Miljoenen Fake Reviews: zo kun je ze herkennen

herkennen-van-fake-reviews

Als je een reis boekt kijk je toch meestal wel naar de reviews. Zeker als het om de accommodatie gaat. Maar kloppen die reviews altijd? En hoe kun je dat na gaan? Tenslotte is het de grootste teleurstelling als je ergens komt en er niets klopt van wat je had verwacht. Je kent de verhalen, je ziet de programma’s op tv. Tripadvisor geeft hier wat antwoorden.

Meer dan 1 miljoen fake reviews

Je kunt het bijna niet geloven, maar Tripadvisor vond in 2022 meer dan 1,3 miljoen fake reviews. Dat is ongeveer 4,4 procent van het totaal aan reviews. Daarvan konden ze er 72 procent van hun site afhalen. Dat is 5 procent meer dan het jaar ervoor. Deze aantallen werden bekend gemaakt in Tripadvisor 2023 Review Transparency Report.

Zij geven aan dat hun site is gebouwd op vertrouwen dus dat het doel is om alle fake reviews te verwijderen. Ze willen wel dat iedereen toegang heeft tot de site dus blijven ze hun zoektocht naar fake reviews steeds verbeteren. Het rapport geeft aan dat zelfs drie kwart van de fake reviews al worden gestopt voordat ze openbaar staan. De meeste fake reviews komen uit bedrijven die ervoor betalen. Deze komen vooral uit India, Rusland, Verenigde Staten, Turkije, Italië en Vietnam.

fake-reviews-herkennen

Hoe herken je fake reviews

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om deze eruit te halen. Maar er zijn een paar tips die je kunt gebruiken, zoals kijken naar de meest recente reviews, of ze relevant zijn, respectvol, onbevooroordeeld, first-hand (ervaring uit de eerste hand) en naar taalgebruik. Grof taalgebruik is ook een reden voor Tripadvisor om reviews te verwijderen..

Dus de tips: sorteer reviews altijd op ‘meest recent’ of ‘nieuwste’. Teveel enthousiasme oven een simpel product of dienst is vaak niet juist. Als de goede reviews te vaag of juist te specifiek zijn moet je ook even nadenken. En komt dezelfde review meerdere keren voor bij andere producten of andere websites klopt het zeker niet. Helemaal geen fake reviews  meer op de sites lukt vast niet, maar het zijn in ieder geval een paar handige tips om ze te vermijden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!