Europa

Faro in het naseizoen: de mooiste plekken, omgeving en heerlijk eten

ria formosa portugal

Ik heb het geluk een vriendin te hebben die tijdens de wintermaanden in Portugal verblijft. Omdat ik een paar dagen de tijd had besloot ik haar op te zoeken. Zelf woont ze ongeveer 20 minuten boven Faro in een kleine plaats. Vanaf die plek zijn de kust en veel plekken rond Faro makkelijk te bereiken. En daar is genoeg te doen en te zien. Ook in november als er weinig toeristen zijn. Niet alles is open natuurlijk. De Portugezen in de horeca nemen namelijk juist tijdens deze periode vaak zelf even vakantie. Maar er is genoeg open om van de lekkere Portugese koffie, Pastel de Nata en drankjes te genieten. Laat staan dat je prima uit eten kunt gaan.

De leukste plekken rond Faro als je maar een paar dagen de tijd hebt

Als je vroeg vliegt en dus, zeker met het uur tijdsverschil, op tijd op Faro aan komt is het aan te raden om gelijk naar het Faro strand te rijden en daar te lunchen bij een strandtent. Je hebt namelijk wel een auto nodig om je in de Algarve te bewegen, anders kom je niet veel verder dan Faro stad zelf. Wat overigens een prima plek is om te verblijven. Het voordeel van Portugal is trouwens ook dat je vrijwel overal gewoon kunt parkeren zonder te betalen, zelfs aan het strand en midden in het centrum.

Er zijn een paar strandtenten waar je uit kunt kiezen met allemaal uitzicht op zee. Je kunt langs het strand over steigers een heel stuk wandelen om daarna nog door het oude vissersdeel te lopen. Via het strand terug en als het nog steeds lekker weer is halverwege nog weer even zitten voor een drankje. Dan kan de 1e dag al niet meer stuk.

strand portugal

Ten oosten van Faro

Op 14 kilometer vanaf Faro vind je het Parque National de Ria Formosa. Dit is een prachtig natuurgebied. Tussen Faro en Tavira ligt een lagune van 60 kilometer lang met eilanden, zandbanken, prachtige stranden en duinen. Het is 1 van de 4 natuurwonderen van Portugal. Je kunt er mooie wandeltochten maken. In Olhao vind je het bezoekerscentrum.

Olhao zelf is een hele leuke plaats om te bezoeken. Het heeft veel leuke straatjes met genoeg winkeltjes. Hier en daar wat vergane glorie. Van oorsprong werden hier de sardines ingeblikt. Het oude gebied waar dit gebeurde wordt nu opgeknapt en heeft veel mooie muurschilderingen. De markthal is ook een goede plek om te bezoeken en koffie te drinken.

markt portugal

Santa Luzia ligt iets verder langs de kust. Daar liggen langs de lagune veel bootjes, kun je fijn op een terras zitten met uitzicht op het water. En in het seizoen en later in de weekends brengen de ferry’s je naar verschillende eilandjes die de moeite waard zijn om een dagje te bezoeken.

Tenslotte weer wat verder rijden en dan kom je in Tavira. Het wordt ook wel het Venetië van de Algarve genoemd. Het ligt midden in het zoutpannen gebied van Ria Formosa. Er zijn heel veel leuke winkels. Als je de Romeinse brug oversteekt die de oost- en westoever verbind kom je bij leuke restaurantjes. In het oostgedeelte kun je fijn zitten en tapas achtige gerechtjes eten. In het westgedeelte ligt een prachtige kerk met botanische tuin. Het is echt een plaats om door heen te dwalen. Vanaf Tavira gaan boten naar Ilha de Tavira, het strand van Tavira. Daar is het in de zomer heel druk maar het is zeker de moeite waard.

Ten westen van Faro

Een leuke route om te doen is om eerst naar Loule te rijden. Dit ligt meer landinwaarts, zo’n 17 kilometer vanaf Faro. Ook in Loule heb je een leuke markthal met daarin ook een aantal foodstallen waar je goed kunt eten. Bezoek, als het open is, de kerk Largo de Sao Francisco. En dwaal door de oude straatjes.
Vandaar rij je naar Quarteira, een klein wit plaatsje met een restaurantje op het plein. Maar vooral vanwege de prachtige begraafplaats die je via een lange weg kunt bezoeken vanaf het dorp. Je hebt even een filmgevoel als je daar naar toe loopt.

begraafplaats poryugal

Dan via leuke wegen naar Sao Bras de Alportel, waar ik verbleef. Een rustige plaats met een aantal musea, veel winkels en als je er met Pasen bent een prachtige processie wat helemaal in het teken staat van bloemen. Verder natuurlijk de karakteristieke Portugese straatjes en fijne restaurants. Voor je terug rijdt stop dan zeker nog in Estoi. Dit is 1 van de mooiste witte dorpjes vlak bij Faro. Het is bekend om het prachtige oude paleis en het lijkt of de tijd er heeft stil gestaan.

Een andere kustroute is richting Quarteira. Rij eerst naar Praia da Quinta do Lago, het strand wat bij de dure villa’s en het golfgebied ligt. Hier zijn de stranden prachtig en lopen heel ver door. Ook vind je hier mooie rode rotsen. Quarteira zelf is de meer toeristische plaats, die in de periode dat ik er was voornamelijk bewoond wordt door overwinteraars. Maar je kunt hier kilometers lopen over de mooie boulevard langs de zee. Er is hier wel hoogbouw maar het heeft nog steeds het Portugese karakter gehouden. Zodra je het volle terras ziet met voornamelijk oudere mensen, stop dan meteen. Want de zaak heeft enorm veel keus uit zoete en hartige baksels waar de mensen voor in de rij staan.

tegels portugal

Food en Drinks

Ik verbleef dus in Sao Bras de Alportel, dus ben vooral daar uit eten geweest. Eeuwige aanrader daar is Luis Dos Frangos, oftewel het echte Portugese kippen restaurant waar alle families zitten bij TL-licht. Misshien niet gezellig, maar de kip… heerlijk. Verder heb je een leuk klein koffietentje op een rustig pleintje, Casa de Barreira. Goede koffie en heerlijke zoete baksels. Ook verkoopt de eigenaresse leuke sieraden. En de pizza’s van Fornera do Largo mag je niet missen.

In Tavira zaten we op het terras van Café Bar 22. Uitzicht op het water en de brug. Goede wijn, fantastische tapas achtige gerechtjes en gelijk een klein concert van een aantal vaste gasten.In Loule aten we in de markthal bij O Flecha, ook met hele lekkere kleine hapjes. Ook als de markthal zelf al is gestopt met de verkoop kun je hier nog wel eten. In Quereria dronken we op het terras aan zee dus goede koffie en heel veel zoetigheden omdat we niet konden kiezen. De naam van het tentje weet ik niet, maar het was het drukste terras dus als je langs de boulevard loopt kan het bijna niet missen.

Meer Portugal: 

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!