Reisnieuws

Dit zijn de 5 gelukkigste landen ter wereld (en Nederland zit er bij)

gelukkigste-landen-ter-wereld

De Verenigde Naties komen jaarlijks met een rapport over de gelukkigste landen ter wereld. Volgens dit jaarlijkse onderzoek (wat vorig jaar uitkwam) zijn inwoners van Finland het gelukkigst ter wereld. Ook Nederlanders blijken gemiddeld mega gelukkig te zijn, met een vijfde plek op de ranglijst. Het is wel een lijst die erg omstreden is en volgens velen met een korreltje zout genomen moet worden.

Gelukkigste landen

De laatste jaren waren voor veel mensen erg zwaar. Veel thuis zitten, een crisis en minder reizen. Jongeren werden tijdens de coronapandemie dan ook ongelukkiger, zestigplussers juist iets gelukkiger. Een opvallende statistiek. Uiteindelijk bleken de Finnen het gelukkigste volk te zijn. Dit blijkt uit het zogenaamde World Happiness Report van de Verenigde Naties.

De respondenten kregen de vraag hoe tevreden ze zijn met hun leven, van 0 tot 10. Het rapport gaat over het vorige jaar, de oorlog met Oekraïne is hier dus niet in meegenomen. Uiteindelijk bleken de Finnen voor het vijfde jaar op rij(!!) de gelukkigste. Dit komt door de goed economie, hoge gezonde levensverwachting en vertrouwen in elkaar. Nederland scoorde ook hoog met een vijfde plaatst. Afghanistan staat onderaan op de lijst van 146 landen.

Klopt deze lijst wel?

Ondanks de coronapandemie bleef het gemiddelde vrij stabiel, iets wat erg opvallend is aangezien de GGZ volloopt. Nederlandse volwassenen geven hun leven gemiddeld een 7,7. Tijdens lockdowns was dit een 7. Een flinke daling, maar niet eens extreem als je kijkt naar de impact op de levens van mensen. Toch moet je dit onderzoek met een korreltje zout nemen. Dit zegt ook Meike Bartels, hoogleraar genetica en welbevinden aan de VU.

‘Individuele verschillen kunnen groot zijn. Zo bepalen verschillen in genetische aanleg tussen mensen veertig procent van de verschillen in hun geluksgevoel. Een beleidsingreep die bedoeld is om het welbevinden te vergroten kan bij verschillende mensen anders uitpakken. De komende jaren hopen we te ontdekken hoe dat precies in elkaar steekt.’ Wat voor cijfer zou jij jouw leven geven?

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!