Nederland

Deze gevangenissen zijn omgebouwd tot Nederlandse hotspots

gevangenissen-eten-slapen-bioscoop
Bron: Filmkoepel

We schreven al eerder over voormalige kerken die gebruikt worden voor horeca, maar ook de gevangenisgebouwen worden vaak niet meer gebruikt. De normen zijn veranderd waardoor veel gebouwen niet meer in deze tijd pasten. Het was het voor een aantal ondernemers een uitdaging om met deze, vaak architectonisch ingewikkelde gebouwen, totaal iets anders te gaan doen. En dat dit op een aantal plekken goed is gelukt kun je hier lezen.

Eten en film kijken in De Koepel in Haarlem

In Haarlem stond gevangenis De Koepel. Dit is echt een rond koepelgebouw dus behoorlijk ingewikkeld om deze aan te passen. Vooral geluidstechnisch was dit een uitdaging. Maar het is zeker goed gelukt. Er huist nu een Hoge School in en in de voormalige cellen zijn werkplekken gecreëerd. Verder is onder het gebouw een bioscoop, de Filmkoepel,  gevestigd met 6 zalen met totaal 600 stoelen en in het voormalige kantoorgebouw is zojuist restaurant Menu Corridor geopend. Hier moet uiteindelijk  ook een hotel gaan komen.

de-koepel-gevangenis-haarlem

Eten bij Proefverlof, Baes Streetfood Club en Cafe de Bak in Leeuwarden

In de oude gevangenis van Leeuwarden zijn verschillende restaurants, winkels, bedrijven, een hostel en oude ambachten. gevestigd. Bajes Streetfood Club zit in de “Blokhuispoort” en is de hele dag geopend. Restaurant Proefverlof zit aan het 2e plein en heeft een heel groot terras aan het water. Het heeft een private dining ruimte: het Voorarrest. En dan heb e ook nog Cafe de Bak. Zij werken in het kader van no waste met hun 3 keukens met elkaar. Zodat van bijvoorbeeld een knolselderij niets over vblijft maar iedere ,keuken een deel gebruikt.

Hotel The Fallon in Alkmaar

In het centrum van Alkmaar is het boutique hotel The Fallon gevestigd in het voormalige gevangenisgebouw De Schutterswei. Sinds 2020 is dit omgebouwd naar een 4-sterren hotel. Het gebouw heeft veel details bewaard, zoals de kleine raampjes, de gangen met celdeuren en van buiten veel details. Maar je zult natuurlik geen moment het idee hebben in de gevangenis te zitten. Alle modere comfort is in iedere kamer aanwezig. Verder ligt het in het gezellige centrum van  Alkmaar en zijn de stranden van Bergen en Egmond vlakbij.

gevangenis-hotel-alkmaar

Eten en slapen in De Gevangentoren in Vlissingen

In de Gouden eeuw werd er een toren gebouwd in Vlissingen om vervelende figuren vast te zetten die met de VOC terug kwamen. Je kon zo vanaf het schip de cel in. Nu is het een rijksmonument waarop de begane grond een restaurant met terras en prachtig uitzicht is gevestigd. En op de bovenste verdieping is een suite waar je de nacht kunt door brengen. Hier is het uitzicht natuurlijk helemaal prachtig. Je kijkt uit over het water en Vlissingen. Een echte mooie ervaring.

de-gavangentoren-vlissingen

Slapen in het Huis van Bewaring in Almelo

Hier zaten gevangenen tot 2004 nog opgesloten. Maar toen de gevangenis stopte is het omgebouwd tot een prachtig hotel. Alle details zijn bewaard gebleven. Zowel de buitenkant als de binnenkant laten geen twijfel over waar je je bevindt. De tralies, grote metalen deuren en het gepruik van veel baksteen geven het een aparte ervaring. Elke ,kamer is apart ingericht en heeft een eigen verhaal, wat je bij aankomst wordt verteld. Alleen voor deze geschiedenis is het al de moeite waard.

huis-van-bewaring-gevangenis-almelo

Ontsnappen in Rotterdam

Niet zo zeer een gevangenisgebouw maar wel het gevangenisgevoel. Als je wilt weten hoe het is om in de gevangenis te zitten en graag te willen ontsnappen kan dat ook. In Rotterdam kun je terecht in verschillende escaperooms die ingericht zijn als gevangenissen. En waar je dus moet proberen te ontsnappen.Je hebt er de Alcatraz gevestigd in De Machinist. en Prison Island waarbij je met teams samen werkt. Ook een goede tip dus  oor een vrienden-, werk- of familieuitje.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!