Travel prep

Met deze 5 tips huur jij goedkoop een auto op vakantie

goedkoop-auto-huren
Vijf tips om je autohuur iets makkelijker te maken unsplash

Een auto huren op vakantie is altijd weer een uitdaging. Zoveel verschillende aanbieders, soorten auto’s en kleine lettertjes waar je op moet letten terwijl je eigenlijk gewoon simpel betaalbaar vervoer wilt kunnen huren. Om het je de volgende keer iets makkelijker te maken geven wij je vijf tips waarmee je goedkoop een auto huurt!

1. Boek je huurauto op tijd

Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende tip, maar we benoemen ‘m toch maar even; boek je vervoer ruim op tijd. Zo heb je de meeste keuze (alhoewel té veel keus ook niet ideaal is natuurlijk, waar moet je beginnen?!) bij veel aanbieders. Helaas zijn de prijzen voor huurauto’s – net als voor vliegtickets trouwens – de afgelopen tijd enorm gestegen dus in dit geval geldt zeker: hoe vroeger hoe beter.

Denk voordat je boekt aan het soort auto dat je op jouw vakantie nodig gaat hebben. Ga je kleine stukjes rijden van stad naar stad? Boek dan een simpel en klein autootje. Die zijn niet alleen goedkoop om te huren, maar ook in verbruik. Ga je echter de Bosnische bergen verkennen? Huur dan het best een 4×4 of in ieder geval een auto met aardig wat pk’s en fatsoenlijke banden.

auto-huren-raam-open
Kies de juiste auto voor jouw vakantie

2. De kleine lettertjes

Zucht, de kleine lettertjes. Ieders irritatie, maar beter om ze toch even goed door te nemen. Hier komen namelijk vaak een hoop extra kosten bij kijken. Check als eerst het aantal vrije kilometers dat je met je huurauto mag rijden, en hoeveel je moet bijbetalen als je dit aantal overschrijdt. Dit kan behoorlijk oplopen en eigenlijk wil je je hier geen zorgen over hoeven maken, toch? Kies dus beter een wagen met onbeperkt vrije kilometers als je van plan bent veel te rijden.

Denk ook aan je verzekeringen en hoeveel je moet bijbetalen als je ook ruitschade en banden wilt verzekeren. De hoogte van je eigen risico en je borg zijn natuurlijk van belang en ook een extra bestuurder, kinderzitje of GPS kosten vaak extra. Huur je een camper? Dan komen er soms ook nog kosten bij voor beddengoed en keukeninventaris. Veel om rekening mee te houden!

volkswagen-busje-surfboard
Deze gave wagen is waarschijnlijk ietsje duurder in de verzekering

3. Vergelijken en nog eens vergelijken

Helaas, er gaat nou eenmaal wat tijd zitten in het boeken van een huurauto als je een beetje goedkoop uit wilt zijn. Het slimst is om een vergelijkingssite te checken. Hier kun je eenvoudig je wensen invoeren en de beste keus maken. Vaak staan hier ook al extra kosten, de tankregeling en het aantal vrije kilometers vermeld. Handig!

Op bijvoorbeeld EasyTerra, Sunny Cars, Sixt, maar ook op Skyscanner (ideaal voor het vergelijken van vluchten) kun je je vergelijking maken. Soms loont het om ook even een blik te werpen op een lokale verhuurder: in bepaalde gevallen kun je hier echt een heel stuk goedkoper uit zijn maar let dan wel heel goed op de kleine lettertjes zodat je niet alsnog plotseling moet bijbetalen.

autohuur-tanken-benzine
de tankregeling ‘vol=vol’ is vaak het voordeligst. Zo betaal je voor wat je verbruikt

4. Waar en wanneer?

Nog een goede: waar en wanneer haal je je vervoer op en lever je ‘m weer in? Vaak rekenen verhuurders een zogenaamde one-way toeslag: een bepaald bedrag dat je moet betalen omdat je je auto op een andere plek inlevert dan je ‘m hebt opgehaald. Rij in plaats daarvan waar mogelijk terug naar de originele locatie en neem bijvoorbeeld de trein naar je volgende bestemming.

Ook wanneer je je vervoer ophaalt en weer inlevert is van belang. Haal je je huurauto ’s ochtends om 11 uur op? Zorg er dan voor dat je ‘m op, of vóór elven weer inlevert. Je huurt namelijk per 24 uur, dus een uurtje later inleveren kost je weer een volle dag.

auto-huren-rijden
Onbezorgd op vakantie!

5. Annuleren en service

Een (goedkope) keus kunnen maken? Dan is het slim om nog even de annuleringsvoorwaarden te checken, voor het geval er iets tussen komt en je de auto niet kunt huren. In sommige gevallen kun je op de website een soort annuleringsverzekering afsluiten waardoor je tot vlak voor de huurperiode je vervoer nog gratis kunt cancellen.

Altijd fijn: een stukje service. Mocht er onverhoopt iets gebeuren voor of tijdens je rit, dan is het goed om te weten welke autoverhuurders wél hun best voor je gaan doen. Check bijvoorbeeld even de reviews van de desbetreffende verhuurder zodat je zeker weet dat je ook bij pech goed zit. Rij voorzichtig!

lekke-band-auto
Ook als er onderweg iets gebeurd wil je je geen zorgen hoeven maken over dure reparaties

Is een vakantie met de auto helemaal jouw ding? Top! Dan is deze vette roadtrip door Europa misschien wel wat voor jou.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!