Europa

Londen on a budget: tips voor een goedkoop weekend in een wereldstad

goedkoop-londen
London, baby! unsplash

Reizen is geweldig, maar het is ook duur. Vooral als je naar een stad als Londen wilt. Hotels kosten minstens 150 euro per nacht, uit eten gaan kost ook een flinke duit en zelfs voor een biertje in de pub betaal je de hoofdprijs. Hoe kun je je reis een tikje goedkoper maken? Wij zochten het voor je uit!

Londen on a budget

Londen. Echt een stad waar iedereen wel een keer geweest moet zijn. Het is ongeveer zo groot als provincie Utrecht, het is levendig en bruisend. De binnenstad is ruimtelijk opgezet en je kijkt je ogen uit als je langs de Theems wandelt en alle bezienswaardigheden in je opneemt. Je hebt vast foto’s gezien maar in het echt is alles nog veel indrukwekkender. En oh ja, pas op met oversteken. Verkeer komt van rechts.

Goedkoop vliegen doe je op Londen Stansted, vanaf waar je voor niet al te veel geld de Stansted Express naar Liverpool Street kunt nemen. De rit duurt ongeveer drie kwartier. Gelukkig is rondlopen in de stad altijd gratis. In Londen is dit dan ook ontzettend leuk om te doen – met een handleiding op internet kom je al heel ver. Is het lekker weer? Plof neer op een bankje langs de Theems en laat je creativiteit eens de vrije loop door je uitzicht te schetsen. Een goede manier om een stad écht in je op te nemen.

londen-liverpool-street
Alleen de treinstations in Londen zijn al een bezoekje waard

Met de metro door Londen

Helaas is het niet altijd lekker weer in het Verenigd Koninkrijk, maar gelukkig heeft Londen een uitstekend metronetwerk. Het is even uitzoeken welk lijn waarheen rijdt maar als je dat eenmaal doorhebt is het echt de ultieme manier om de stad door te reizen. Op ieder metrostation hangt een grote kaart met het netwerk en welke metro waar stopt. Ideaal.

Je kunt bij de poortjes met je bankpas in- en uitchecken, of koop een Oyster Card als je onbeperkt wilt kunnen rondreizen. Afhankelijk van hoeveel je met de metro reist kun je een optie kiezen. Doe dan je eigen hop-on hop-off tour en verlaat de metro op een plek waarvan jij denkt dat ‘ie interessant is: Green Park voor Buckingham Palace, King’s Cross voor het gelijknamige station en het machtige Sint Pancras, Baker Street voor Sherlock Holmes en Embankment voor mooie Theems-wandelingen. Leuk als je weinig tijd hebt.

metro-londen
De beste manier om snel rond te reizen in Londen

Hotel vs. hostel

Verblijven in Londen is duur met een hoofdletter D. Hotels kosten vaak minimaal 150 euro per nacht en dan zit je vaak nog niet eens op een goede locatie. Ook Airbnb wordt de laatste tijd helaas steeds prijziger. Dan zijn er twee opties: verblijf iets buiten Londen en neem het openbaar vervoer naar de stad óf, als je niets om je privacy geeft, verblijf in hostels.

Daarvan zijn er genoeg in Londen en die kosten vaak rond de 40 euro per nacht. Voor die prijs zit je dichtbij het centrum maar het grote nadeel is uiteraard dat je je slaapkamer deelt met een groep andere mensen – waarvan er natuurlijk altijd eentje snurkt. Verwacht geen knappe douches en ultraschone wc’s of ruime slaapkamers, maar daar is de prijs dan ook naar.

londen-hostel-bar
Hostels zijn vooral een leuke plek om medereizigers te ontmoeten. Verwacht geen luxe!

Bezienswaardigheden in Londen

London Eye, Platform 9¾, Buckinham Palace, de Engelse hoofdstad heeft zo veel interessante bezienswaardigheden die helaas allemaal geld kosten. Het is natuurlijk aan jou om te beslissen of je dat het waard vindt. Ben je enorme Harry Potter-fan? Dan is een foto op Platform 9¾ misschien wel heel belangrijk voor je. Je kan er gratis naartoe lopen maar als je een foto wilt nemen betaal je 9,50 pond, en kun je tot een uur in de rij staan.

Misschien vind je het dan ook helemaal oké om alles van een afstandje te bekijken en daarmee bespaar je een hoop centen. Een enorm leuke gratis activiteit is Sky Garden: een wolkenkrabber met helemaal bovenin een tuin vanaf waar je een panoramisch uitzicht over de stad hebt. Vergeet niet om ver van te voren te boeken, want het is een populaire activiteit. Wandel verder door Regent’s Park, neem foto’s van de Tower Bridge of ga naar de National Gallery als je van kunst en design houdt. Allemaal gratis!

londen-sint-pancras
Met een beetje geluk schijnt het zonnetje in Londen!

Een bijzondere manier om Engeland te ontdekken is op de fiets. Met een tent achterop ben je helemaal goedkoop uit!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!