Travel prep

In déze vakantielanden is tanken een stuk goedkoper dan in Nederland

benzine-tanken-auto
Bijna overal in Europa tank je goedkoper dan in Nederland... (bron: unsplash)

Het is altijd even slikken als je de prijzen bij de pomp ziet. Tanken is gruwelijk duur: we betalen momenteel meer dan twee euro voor een liter benzine en als we met onze wagens naar Frankrijk willen reizen deze zomer mogen we wel diep in de buidel tasten. Rij liever naar één van onderstaande landen voor een tankbeurt om te voorkomen dat je je complete vakantiebudget uitgeeft aan brandstof.

Onderweg naar Spanje?

Pijnlijk maar waar: bijna overal in Europa is tanken goedkoper dan in ons land, blijkt uit cijfers van de ANWB. Je doet er dus hoe dan ook goed aan om met een zo leeg mogelijke tank naar één van onze buurlanden te rijden. Zoals vaak zijn er een paar favorieten waar je al snel een hoop kostbare euro’s bespaart.

Vertrek je vanuit Nederland naar bestemmingen in het zuidwesten van Europa zoals Spanje of Portugal? Al in België ben je gemiddeld 27 cent minder kwijt per liter. In Frankrijk kost een liter benzine €1,83 (diesel kost €1,68). In Spanje ben je nog goedkoper uit: €1,59 voor benzine en €1,44 voor diesel. Portugal is weer iets duurder, maar absolute favoriet is Luxemburg. Voor €1,54/€1,43 per liter heb je weer een volle tank.

frankrijk-tanken-paard-wagen
Goed, je bent wat langer onderweg maar je hoeft in ieder geval niet te tanken! (bron: unsplash)

Oostenrijk, Italië en de Balkan

Ga je meer richting Zuid- of Zuidwest-Europa? In Duitsland tank je iets goedkoper dan bij ons (€1,79/€1,60) maar rijd liever door naar Oostenrijk, waar je voor €1,57/€1,52 kan tanken. 50 cent per liter goedkoper dan bij ons! In Italië betaal je iets meer: €1,85 voor benzine en €1,69 voor diesel.

Reis je verder naar het oosten? Fijn voor de portemonnee! In Slovenië tank je supergoedkoop, voor maar €1,45/€1,49. In Kroatië betaal je zo’n beetje hetzelfde en helemaal mooi wordt het als je Bosnië bezoekt. €1,39 per liter. Wow! Griekenland is weer een stukje duurder, maar naar zo’n verre bestemming kun je zowat beter het vliegtuig pakken.

bosnie-tanken-tankstation-vervallen
In Bosnië tank je spotgoedkoop (bron: unsplash)

Tanken in Oost-Europa en Scandinavië

Rijd je door Duitsland naar Polen? Ook daar is brandstof mooi goedkoop. Voor een liter benzine en diesel betaal je respectievelijk €1,45 en €1,39. Tsjechië is ook zeker niet slecht (€1,57/€1,37) en in Hongarije gooi je voor iets meer geld je tank vol (€1,66/€1,62).

Reis je in noordelijke richting? In Denemarken ben je niet veel goedkoper uit dan in Nederland en ook in Noorwegen betaal je je (natuurlijk) blauw. Het beste rijd je door Zweden naar je bestemming, want hier betaal je €1,75 voor een liter benzine. Let op: diesel is hier een stuk duurder! Rijdt je auto op LPG? Ga dan even via België, waar gas je ‘slechts’ 60 cent kost. In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk ben je evenveel kwijt als in Nederland.

tankstation-tanken-nacht
Nog steeds is tanken langs de snelweg het duurst. Zoek liever ergens een klein dorpje op (bron: unsplash)

Helemaal klaar met die dure brandstofprijzen? Misschien is deze elektrische camper wel iets voor jou!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!