Reisnieuws

Goedkope tickets definitief voorbij? Vliegen duurder in 2023 en 2024

goedkope vliegtickets duurder 2023 2024

Waarom wordt vliegen duurder en wat zijn de gevolgen van de dure tickets? Het tijdperk van voor een paar tientjes naar een Europese grote stad vliegen lijkt  voorbij. De prijzen stegen de afgelopen tijd al en de verwachting is dat dit zich in 2024 voortzet. We zetten de antwoorden op vijf vragen over dure vliegtickets op een rij.

1. Waarom wordt vliegen duurder binnen Europa?

In Europa geldt het EU Emissions Trading System (EU ETS) en dat is onlangs aangescherpt. Het komt er op neer dat emissierechten – de rechten om CO2 uit te mogen stoten – schaarser en duurder worden voor luchtvaartmaatschappijen.

De prijsstijgingen door de nieuwe regels gelden vanaf 2024. Daarvoor werden de Europese luchtvaartmaatschappijen ontzien, om de internationale concurrentiepositie niet te schaden. Daar komt nog bij dat op 1 januari van dit jaar de belasting op vliegtickets omhoog ging. Het kabinet besloot de vliegbelasting te verhogen van 5,85 naar 26,43 per ticket.

2. Wordt het beter of erger na 2024?

Op lange termijn worden de regels nog scherper. Vanaf 2024 krijgt de vliegsector 25 procent minder emissierechten. In 2025 gaat dat naar 50 procent en vanaf 2026 krijgen bedrijven helemaal geen rechten meer geschonken. Vliegmaatschappijen moeten dan zelf voldoende uitstootrechten opkopen voor hun CO2-uitstoot.

Vliegen duurder

3. Hoeveel wordt vliegen duurder?

ABN Amro deed onderzoek naar de prijsstijgingen. De bank verwacht een opslag van 20 tot 50 euro per ticket. Als voorbeeld noemt de bank een ticket van Schiphol naar de zeer populaire bestemming Barcelona: daar komt zo’n 47 euro bovenop.

4. Hoe gaan de prijsvechters hier mee om?

Het is de verwachting dat prijsvechters zoals bijvoorbeeld Ryanair en EasyJet manieren gaan zoeken om toch lage prijzen te blijven bieden. Misschien gaan ze zich richten op landen die niet onder de EU ETS vallen, zoals Turkije. Voor alle luchtvaarmaatschappijen geldt, dat ze harder op zoek moeten naar vliegtuigen die minder CO2 uitstoten.

Vliegen duurder

5. Gaan we nu minder vliegen?

Het is nog maar de vraag of vliegen duurder maken leidt tot een afname van de vliegvakanties. Uit onderzoek blijkt dat vakanties wel zo’n beetje het laatste zijn waar mensen op bezuinigen. Zo meldde directeur Arjan Kers van Tui Nederland onlangs: ‘De vakanties in Europa zijn nu al behoorlijk duur geworden, maar we zien tegelijk een enorme vraag naar zomervakanties voor 2023’.

Niet alleen wordt vliegen duurder, maar ook stijgende energiekostenen en inflatie weerhouden een meerderheid van de Nederlanders tot nu toe niet van een vakantie boeken. Daarbij is het wel zo dat de stijgende prijzen, als ze aanhouden op langere termijn wel degelijk schadelijk voor de vliegreisindustrie kunnen zijn.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!