Essentials

Goedkope vliegtickets vinden? Dit zijn 11 handige lifehacks

Goedkope vliegtickets vinden Dit zijn de 11 lifehacks hints

Vliegen wordt steeds duurder. Het kabinet wil de vliegtax fors verhogen, KLM kondigde prijsverhogingen aan en zo zijn er nog veel meer dingen die vliegen duurder maken. Toch heb je vaak geen andere keuze dan vliegen, zeker wanneer je graag op vakantie naar exotische bestemmingen gaat. Genoeg reden dus, om scherp te zijn hoe je op de prijs van je vliegtickets kunt besparen. Gelukkig zijn daar best veel mogelijkheden voor. We helpen je graag op weg en hebben 11 lifehacks voor het vinden van goedkope vliegtickets voor je op een rij gezet.

1. Check vergelijkingssites wat vaker

Zoals je weet zijn er online veel vergelijkingssites voor vliegtickets te vinden. Wat niet iedereen weet is dat prijzen per dag en zelfs per uur fors kunnen verschillen. Het loont vaak de moeite om meerdere keren per dag een rondje te maken langs de beste vergelijkingssites. Het kost je wat meer tijd dan direct boeken, maar je kan er veel geld mee besparen. Aan de andere kant moet je ook weer niet al te lang wachten, gemiddeld is 55 dagen boeken voor vertrek het voordeligst.

2. Zoek de goedkoopste vertrek- en retourdag

Niet iedereen staat erbij stil dat de weekdagen waarop je wilt gaan reizen en ook de tijdstippen uitmaken. De donderdag en vrijdag zijn meestal goedkoper, zondag en maandag juist duurder. Maar let op de uitzonderingen, voor Azië is bijvoorbeeld woensdag vaak de voordeligste dag. Wat het tijdstip van vertrek betreft, zou vijf uur in de ochtend de minst geliefde en daardoor goedkoopste optie zijn.  Geen tip voor als je geen ochtendmens bent, zeker niet als je weet dat je vrij lang  van tevoren je op het vliegveld moet zijn.

3. Gebruik je VPN-verbinding bij het boeken 

Het kan veel goedkoper zijn als je een ticket boekt vanuit een ander land. Stel dat je bijvoorbeeld naar Mexico wil, dan kan het zijn dat je ticket in Mexico veel goedkoper is. Maar de site waar je jouw tickets boekt ‘ziet’ aan je IP-adres dat je vanuit Nederland boekt. En meestal staan boekingssites niet toe dat je vanuit je eigen land een ticket koopt in een ander land. Deze controle is eenvoudig te omzeilen met een VPN-verbinding, waarmee je eenvoudig een andere locatie kunt kiezen, in dit voorbeeld selecteer je dan Mexico.

4. Wees flexibel met je data

Vaak heb je een bepaalde datum in je hoofd. Soms kan het niet anders, maar probeer als het even kan flexibel te zijn. Een dag eerder of later vertrekken of aankomen kan al snel weer een paar tientjes schelen.

oedkope vliegtickets vinden Dit zijn de 11 lifehacks luchthaven

5. Stel een prijsalarm in 

Heb je geen zin om steeds maar weer te checken of de prijzen voor jouw vakantiebestemming gedaald zijn? Bij veel vergelijkingssite kun je een prijsalarm instellen. Geef aan waar je naar toe wil en in welke periode en je krijgt automatisch een melding als het voor jou voordeligste vliegticket is gevonden.

6. Kies op basis van je budget

Deze tip geldt alleen als je nog niet een bepaalde bestemming in je hoofd hebt. Vul dan op vergelijkingssites de periode in wanneer je op reis wil en bij bestemming vul je ‘alles’ of ‘overal’ in. Sorteer je de uitkomst van je zoekvraag vervolgens oplopend op prijs, dan komen er als goedkoopste bestemmingen misschien wel voor jou verrassende en interessante bestemmingen uit.

7. Alleen handbagage meenemen

Voor een verre en lange reis is dit natuurlijk geen optie, maar in alle andere gevallen is dit een mogelijkheid waar je veel mee kunt besparen. Low budget vliegmaatschappijen hanteren al jaren de regel dat je moet bijbetalen voor ruimbagage. Tegenwoordig doen ook steeds meer reguliere vliegmaatschappijen dat. Dat gaat meestal om tientallen euro’s per koffer.

8. Losse tickets kopen in plaats van retourtjes

Het komt niet supervaak voor, maar soms ben je goedkoper uit als je de tickets voor de heen- en terugreis los koopt. De prijzen voor losse tickets kun je op vergelijkingssites voor jouw bestemmingen vergelijken met de prijzen van losse tickets. Soms is het daarbij handig voor de terugreis dan te boeken via een VPN-verbinding (zie tip 3).

Goedkope vliegtickets vinden Dit zijn de 11 lifehacks vliegtuiginterieur

9. Vertrek uit een ander land

Vliegen vanaf Schiphol is relatief duur, vanaf Düsseldorf of Brussel kun je vaak veel goedkoper vliegen. Hoe dichter je bij de grens woont, hoe handiger deze tip. Maar ook als je wat verder van de Duitse of Belgische grens woont kan het voordeliger zijn. Check of de extra kosten van een trein- of autorit vanaf jouw woonplaats opwegen tegen het verschil in ticketprijs.

10. Let op lastminute deals

Kun je op redelijk korte termijn vertrekken, dan kun je voordeel halen met lastminute deals. Bij lastminute deals verkoopt een reisorganisator tickets die ze te veel hebben ingekocht voor een lager bedrag. Je krijgt dus hetzelfde voor je geld als iemand die de normale prijs heeft betaald. Heb je geen zin om steeds weer op allerlei sites naar de beste deals te zoeken? Abonneer je dan op nieuwsbrieven van reisorganisaties, zodat de aanbiedingen automatisch in je mailbox verschijnen.

 11. Let op extra toeslagen

Heb je een bijzonder goedkope ticketaanbieding gevonden? Controleer dan goed welke extra toeslagen en voorwaarden er gelden. Vooral budgetmaatschappijen hebben er een handje van voor werkelijk van alles extra geld te vragen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!