Nederland

5x redenen om de prachtige Hanzestad Elburg te bezoeken

elburg-leukste-tips
De Vischpoort in Elburg unsplash

Wel eens gehoord van Elburg? Deze mooie Hanzestad in Gelderland zou eigenlijk op ieders hier-moet-ik-heen-lijstje moeten staan. Met zijn prachtige ligging aan het Veluwemeer, de indrukwekkende gebouwen en maar liefst 250+(!) monumenten is het een toffe plek voor een dagje weg in eigen land. Klaar om terug te gaan in de tijd en je even in de Middeleeuwen te wanen? Op naar Elburg!

Bezoek Hanzestad Elburg

De Hanzesteden van Nederland, waaronder bijvoorbeeld Zwolle en Deventer, zijn met stip de tofste steden om te bezoeken voor de gemiddelde geschiedenisfanaat. Deze steden vielen samen onder het Hanzenetwerk, waardoor er goedkoper gehandeld kon worden en bovendien – in elkaars gezelschap – veiliger gereisd kon worden.

Leuk om te bedenken hoeveel bier, graan, zout en wijn er wel niet opgeslagen lag in de pakhuizen en welke rijke mensen er in de prachtige koopmanshuizen woonden. Bovendien is de vestingstad gebouwd naar het principe van de gulden snede (net als bijvoorbeeld de Beemster) en dankt hieraan zijn kenmerkende vorm. Voor stedenbouw een bijzonder fenomeen.

elburg-straatjes-huizen
De leuke straatjes en mooie gevels van Elburg

Dwaal door de kleine straatjes

Met een klein beetje achtergrondinformatie wordt een stadje zoals Elburg, die op zichzelf natuurlijk al ontzettend mooi is, nog nét wat interessanter. Slenter door de steegjes en wandel naar de in 1592 gebouwde Vischpoort, die in vroegere tijden gesloten kon worden bij gevaar en diende als lichtbaken voor de scheepvaart.

Loop met een ijsje in je hand (van salon IJsprins, goddelijk schepijs!) naar de haven waar oude botters nog in het water liggen terwijl je terugdenkt aan de tijden vóór Flevoland en inpoldering, toen Elburg nog aan de Zuiderzee lag. Genoeg van al die geschiedenislessen? Plof dan neer op een van de terrasjes voor een heerlijk koud biertje of ga naar binnen voor een warme kop choco met marshmallows.

elburg-haven-boten
De haven van Elburg

Zandverhalen en interessante musea

Op een regenachtige dag is het misschien wat minder fijn om door de kleine straatjes van de stad te wandelen – bezoek in plaats daarvan het bijzondere museum Zandverhalen: één van ’s werelds grootste overdekte zandsculpturententoonstelling. Hier vind je 5000 m2 aan Bijbelse taferelen en historische verhalen, gebouwd met zand. Een ticket voor volwassenen kost €18,50, en dat is het meer dan waard.

Museum Elburg is leuk als je nog wat verder in de geschiedenis van de Hanzestad wilt duiken (€7,- per persoon) en voor de muziekliefhebber is het nationaal orgelmuseum (€8,50 per persoon) een interessante ervaring. Laat je skills horen op de bespeelbare orgels en leer over de ontwikkeling van dit instrument door de jaren heen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zandverhalen (@zandverhalen)

Culinair genieten in Elburg

In Elburg stikt het van de leuke restaurantjes met voor ieder wat wils. Voor patat en gefrituurde snacks ga je naar De Elburger, waar je een echt fatsoenlijke vette hap geserveerd krijgt. Bij Het Olde Regthuys, die ontzettend gezellig is ingericht, staat er niet bijzonder veel op het menu maar wat je ook bestelt, het is heerlijk.

Het leukste tentje in de stad is misschien wel De Tapperij, waar jij en je medereizigers de beste tapas en fingerfood kunnen delen. Het pand, dat dateert uit 1765, is nagebouwd als handelsschip. Een hele toffe ervaring én het eten is heerlijk. Loop ook zeker even binnen bij de Plantage voor een goede bak koffie en koop je favoriete zwarte goud in het aangelegen winkeltje.

We hoeven overduidelijk helemaal niet ver te reizen om mooie plekjes te zien. Ga bijvoorbeeld ook eens naar een van deze schattige Nederlandse dorpjes!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!