Reistips

Deze 7 highlights in Praag mag je niet missen

Praag

Als je op vakantie naar Tsjechië gaat dan mag een bezoek aan het bruisende Praag niet ontbreken. Deze mooie stad is ook ideaal voor een weekendje weg, want er is genoeg te doen. De hoofdstad van Tsjechië heeft een schat aan horecagelegenheden, en bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Praag. We hebben de 7 beste highlights hieronder op een rijtje gezet.

Hoofdstad van Tsjechië

Tsjechië is een groot land met een rijke historie. Ieder gebied heeft zijn eigen bezienswaardigheden, vormen van natuur, en plaatselijke gewoonten die bol staan van folklore. In Zuid-Bohemen is het een aanrader om het sprookjesachtige Cesky Krumlov te bezoeken. In de buitengebieden van Tsjechië lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Lokale bewoners lopen er met hun koeien op straat en centrale verwarming kennen ze er niet. Vanaf Nederland is het met de auto of camper makkelijk te doen, met acht uurtjes ben je in Tsjechië.

Praag is echter een hele andere wereld. Deze toeristische stad is erg modern, wat een leuke toevoeging is aan de oude architectuur in de stad. De sfeer is er gemoedelijk, en er is overal wat te zien. Zo liepen we midden in de stad plotseling tegen een houten kraampje aan waar hele varkens aan het spit werden bereid. Er zijn echter veel imposantere gebouwen te zien in Praag. We zetten er 7 op een rij.

1. De Praagse Burcht

De Praagse Burcht moet je hebben gezien als je Praag bezoekt. De originele bouw begin in het jaar 880, maar heeft door de eeuwen heen veel invloeden van stijlperiodes te zien, zoals Romaans en Gotiek. Het is het grootste paleizencomplex ter wereld, evenals de burcht, met een oppervlakte van 7,5 hectare. Een absolute aanrader.

praagse burcht

2. De Karelsbrug

Dit is de beroemdste brug dat de oude stad verbindt met de wijk Malá Strana. De eerste steen werd in 1357 door koning Karel IV gelegd, en is een waar kunstwerk. Er staan 30 standbeelden op de brug, die allen een eigen betekenis hebben. Leuk detail: op de brug zijn talloze tekenaars te vinden die jou graag portretteren voor een leuke prijs.

3. Astronomisch uurwerk van Praag

Dit astronomische uurwerk staat in het centrum van Praag en is een echte publiekstrekker. Het is gebouwd in de middeleeuwen en is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis. Het geeft de stand van de zon en de maan aan. Ook de tijd, gemeten in een verdeling van 12 uren tussen zonsopkomst- en zonsondergang wordt aangegeven.

4. Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is onderdeel van de Praagse burcht en is gewijd aan de heilige Vitus. De kathedraal is gebouwd op de resten van een andere kathedraal, want Karel IV wilde een imposanter en groter gebouw plaatsen om de rest van de wereld te verbazen. De architect van de Sint-Vituskathedraal was hofarchitect Peter Parler, die ook de Karelsbrug heeft ontworpen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Meijrink (@ig_dutch)

5. Old Town Bridge Tower

Het is erg druk op de Karelsbrug, wat niet vreemd is in een toeristische stad. De brug wordt ‘beschermd’ door drie torens, waarvan de Old Town Bridge Tower er één van is. Als je deze toren bezoekt dan heb je een panoramisch zicht van 360-graden over de brug, rivier de Moldau en het begin van de oude stad. Als je erg vroeg gaat dan kun je ook in alle rust van de Karelsbrug genieten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pedro Guillén (@pguimart)

6. Het Oude Stadsplein

Als je Praag bezoekt dan kun je bijna niet om het oude stadsplein heen. Op hetzelfde plein is de astronomische klok te vinden, evenals de slagers die de hele varkens aan het spit roosteren. Je kunt daar ook Trdelnik kopen, een traditionele zoete lekkernij van deeg, slagroom, suiker en soms een beetje nutella.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Phi Hùng (@philan102)

7. De Joodse Wijk

Deze oude wijk bestaat al sinds de 11e eeuw en is erg in trek bij bezoekers van Praag. Er zijn verschillende synagogen, maar het Joodse museum en de Joodse begraafplaats zijn plekken die je echt gezien moet hebben. Hoeveel mensen er begraven zijn is niet bekend omdat er verschillende graven bovenop elkaar zijn gelegd. De architectuur in de oude Joodse wijk is echt het bezichtigen waard. Ook Als je van Joodse bezienswaardigheden houdt dan is Tel Aviv is overigens ook de moeite waard om een keer te bezoeken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meetthevisschers (@meetthevisschers)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!