Bestemmingen

Deze 8 hoogste punten van Nederland geven je een prachtig uitzicht

hoogste-punten-nederland-bosberg-toren
Foto: Bosberg Toren

Nederland is een vlak en plat land. Hier en daar wat heuvels en hoge duinen. Maar er zijn wel genoeg plekken die je een mooi uitzicht geven over het land of de stad. Op 8 plekken hebben wij verrassende hoogtepunten gevonden die beslist de moeite waard zijn. Van hoge torens tot daken en het hoogste punt van Nederland. En die willen we hier met je delen.

1. De hoogste berg van Nederland ligt in Limburg

Er bestaat geen definitie voor berg. Maar als het verschil 200 meter bedraagt tussen de verschillende hoogtes dan kun je van een berg spreken. De Vaalserberg meet 322,4 meter boven N.A.P. en is hiermee  het hoogste punt van Nederland en doet het zijn naam eer aan. De Vaalserberg ligt op het Drielandenpunt in Limburg en dus sta je met 1 stap vanuit Nederland meteen in Duitsland en België. Maar je kunt nog hoger voor het uitzicht door de treden te betreden van de vijftig meter hoge Boudewijntoren. En dat is dus echt het allerhoogste punt van Nederland.

2. Het hoogste duin van Nederland ligt in Noord-Holland

Tussen Bergen en Schoorl ligt de Catrijper- of Schoorlse Nok. Het duin meet 55,4 meter en is  het hoogste duin van Nederland. Het ligt midden in het Schoorlse duingebied en is een populaire Mountainbike klim. Het is een mooie, maar pittige wandeling of fietstocht met fantastisch uitzicht. Midden in Schoorl ligt nog een prachtig duin. Als je met kinderen bent is deze ook zeker de moeite waard om hier te stoppen en het klimduin te bezoeken. Hier kunnen de kinderen (en volwassenen natuurlijk ook) klimmen en rennen en kun je zelf lekker op het terras te zitten bij 1 van de vele restaurantjes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Duindorp Schoorl (@duindorpschoorl)

3. Wandelen over het hoogste luchtpark in Rotterdam

Op het dak van station Hofplein in Rotterdam ligt het langste dak van Nederland, Luchtpark Hofbogen, maar liefst 1,9 kilometer lang. Het eerste stuk van het dak is voor iedereen toegankelijk tussen 10.00 uur en zonsondergang. Als bezoeker mag je er dus rondlopen, in het gras loungen en picknicken. Je kunt heerlijk wandelen in de tuin die vol staat met fruitbomen, allerlei groen en moestuin bedden. Er is geen horeca aanwezig en je mag je hond er ook niet mee naar toe nemen. Maar het is vooral een heerlijke plek om te chillen op mooie dagen.

4. De mooiste daktuin ligt in Brabant

Niet alleen in de Randstad vind je daktuinen. In het Brabantse Cuijk ligt op het dak van Inspyrium een groene evenlocatie midden in een boomkwekerij. Hier staan wel 300.000 verschillende bomen en is 1200 vierkante meter groot. In 2022 hebben ze de Rooftop Award gewonnen. Op het dak vind je naast al het groen en veel kronkelpaadjes ook een Booomhut en een Dakkas en natuurlijk een geweldig uitzicht. Het is wel een plek wat gebruikt wordt voor events, maar misschien een tip om je volgende uitje te houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Inspyrium (@inspyrium)

5.  De hoogste schommel vind je in Amsterdam

De A’DAM Toren is natuurlijk bij velen bekend. Aan de overkant van het IJ als je uit het Centraal Station komt kun je de toren niet missen. Je komt er met een paar minuten met de pont en in de toren zit Sir Adam , een hotel, er zijn veel werkplekken en het panoramarestaurant Moon, wat rond draait zodat je de stad van alle kanten kunt zien. Maar helemaal boven op het dak vind je de hoogste schommel van Europa. Op 100 meter hoogte schommel je heen en weer tot over de rand van de toren. Wie durft??

6. Een van de mooiste uitkijktorens vind je in Friesland

De Bosbergtoren vind je op het hoogste punt van Friesland bovenop een stuifduin. De toren heeft net als een boom uitstekende takken. Dit zijn  smalle glazen uitkijkplatformen dus daarvoor moet je geen hoogtevrees hebben. Je kunt deze takken dus al schuifelend omhoog klimmen tot het hoogste punt op 33 meter hoog. En daar word je beloond met een uitkijkpunt waarbij je tot Leeuwarden en Groningen kunt kijken.

7. De hoogste kerktoren vind je in Utrecht

We kunnen natuurlijk de hoogste kerktoren van Nederland niet overslaan in dit rijtje. De Dom in Utrecht is de oudste en hoogste kerktoren van maar liefst 112 meter hoog. Het is gebouwd tussen 1321 en 1382, dus het nam wel even wat tijd voor het klaar was. Het is het belangrijkste oriëntatiepunt van het centrum van Utrecht en heeft veertien klokken, dus als je het niet kunt zien kun jet het wel horen. Om het mooie uitzicht over de stad te zien moet je wel eerst 465 treden klimmen, maar dit is zeker de moeite waard. Op een heldere dag kun je zelfs tot Amsterdam kijken.

Brandaris-terschelling-hoogste-vuurtoren

8. De oudste vuurtoren staat op Terschelling

Als we dan alle soorten torens bespreken moeten we het natuurlijk ook over de vuurtorens hebben,, want daar hebben we er natuurlijk wel de nodige van in Nederland. De hoogste staat in Rotterdam op de Maasvlakte , is geel/zwart en meet 65 meter. Maar de bekendste vuurtoren is toch wel de Brandaris op Terschelling. Dit is ook de oudste vuurtoren en is oorspronkelijk gebouwd in 1594. De toren is 53,7 meter hoog en staat midden in het dorp. En hij werkt ook nog iedere avond. Je kunt de toren helaas niet meer beklimmen maar mocht je een mooie plek zoeken om te trouwen, dat kan tegenwoordig wel in de vuurtoren.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!