Reisnieuws

Komt je koffer niet aan op je bestemming? Dit bedrag kun je claimen

koffer-bestemming-claim-vergoeding

Daar sta je dan, eindeloos te wachten bij de bagageband. Alle koffers liggen erop, behalve de jouwe. Erg vervelend, want als je op reis gaat wil je natuurlijk gewoon relaxen en genieten. Wat moet je doen als je koffer niet aankomt en hoeveel geld kun je van de luchtvaartmaatschappij claimen? Wij zochten het voor je uit!

Wat als je koffer vertraagd is?

Op je bestemming en geen koffer? Ai, heel vervelend. Wat kun je nu het beste doen? Stap 1 is om je luchtvaartmaatschappij op de hoogte te brengen, het makkelijkst kun je dit doen via een vertegenwoordiger die aanwezig is op de luchthaven. Vraag om een declaratieformulier (die meestal binnen vijf dagen moet worden ingevuld). Dit heet ook wel een Property Irregularity Report. Zorg dat je een kopie of bewijs van de PIR krijgt.

Vraag of de vertegenwoordiger de World Tracer checkt. Hiermee kan je zien waar je bagage is. Is je koffer slechts vertraagd? Dan komt ‘ie meestal binnen drie dagen jouw kant weer op. In de tussentijd mag je benodigde bagage op je bestemming kopen op kosten van de luchtvaartmaatschappij. Geef je (vakantie)adres door en de maatschappij levert in de meeste gevallen de vertraagde bagage bij je af.

koffer-kwijt-vliegveld

En als je koffer helemaal niet aankomt?

In dit geval heb je recht op een mooie schadevergoeding, alhoewel dat misschien niet de (emotionele) waarde van je spullen dekt. De luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk tot een maximum van €1550,- maar check eerst goed je reisverzekering – in sommige gevallen krijg je hier meer geld terug, afhankelijk van je dekking.

Heb je alleen een vliegticket? Stel dan de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk. Bij een pakketreis dien je je claim in bij de organisator. Als je koffer na 21 dagen nog niet terug is vul  je een Bagage Inventory List (BIL) in, die verkrijgbaar is bij de maatschappij of organisatie. Tip: stop waardevolle spullen in je handbagage, want deze worden niet vergoed door de luchtvaartmaatschappij. Gelukkig gebeurt het zelden dat je bagage compleet kwijtraakt, en ligt je koffer de volgende keer hopelijk weer gewoon op de band.

man-bagage-luchthaven

Naast het vliegtuig zijn er gelukkig nog andere vervoersmiddelen waar je zelf op je spullen kunt letten. Neem bijvoorbeeld de nachttrein naar een toffe Europese stad en reis ook nog eens milieuvriendelijker. 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!