Reistips

Je koffers inpakken als een pro met onze 9 expert-tips

Koffers inpakken tips

Na twee jaar waarin weinig kon, gingen we afgelopen jaar weer massaal op reis. Misschien was koffers inpakken voor jou de eerste keer weer onwennig: wat doe je in je koffer, wat in je handbagage en welke toiletartikelen neem je mee? Dat zijn maar enkele van de vragen waar je mee te maken krijgt bij het inpakken. We verzamelden een aantal expertniveau inpaktips voor je, zodat je vanaf nu zorgeloos met alles wat je nodig hebt op reis kunt.

9. Ken de gewichtslimiet van je luchtvaartmaatschappij

Check van tevoren bij jouw luchtvaarmaatschappij hoeveel je koffers en je handbagage mogen wegen. Dat kan nogal verschillen. Pak je teveel in, dan kan het je een fikse boete kosten. Daar komt oponthoud op het vliegveld nog bij. Weeg je bagage van tevoren met een bagageweegschaal of bagageweger.

8. Rollen of vouwen?

De één zweert bij kleding oprollen, de ander bij opvouwen. Volgens experts maakt het qua ruimtegebruik nauwelijks uit. Kies dus gewoon wat jij het prettigst vindt. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is spijkerbroeken vouwen en kleding oprollen die meer kwetsbaar is voor kreuken.

Koffers inpakken tips

7. Elke centimeter telt bij koffers inpakken

Welke inpakmethode je ook kiest, het uitgangspunt is altijd: benut elke centimeter. Dat betekent kleding zou strak mogelijk opvouwen of oprollen en alle hoekjes van je koffers benutten. Vergeet ook niet de ruimte in items te benutten, stop bijvoorbeeld kleine spulletjes, sokken of zelfs ondergoed in schoenen.

6. Investeer in packing cubes

Investeren in packing cubes kost je niet bijzonder veel geld, maar je hebt er wel jarenlang gemak van. Je maakt het jezelf makkelijk, want ze zijn niet alleen ruimtebesparend. Je koffers inpakken kun je met de cubes veel beter organiseren.  Zoek je iets, dan kun je het vaak makkelijker terugvinden. Ook het uitpakken gaat makkelijker en sneller.

5. Packing cube voor je vuile was

Nog een packing cube tip: neem een extra lege cube mee. Die kun je gebruiken om je vuile was in te doen. Het is best vervelend als je thuiskomt en je moet uitzoeken welke kleding in de was moet en welke niet. Het is natuurlijk sowieso niet handig, als je vuile en schone kleding door elkaar komt.

Koffers inpakken tips

4. Doe aan outfitplanning

Outfitplanning wil zeggen dat je van tevoren goed nadenkt, over wat je wil dragen tijdens je reis en op vakantie. Het vergt iets meer voorbereiding, maar dat betaalt zich terug in beter georganiseerd koffers inpakken en uiteindelijk ook in minder bagage. Begin minimaal enkele weken van tevoren met een paklijst op te stellen. Die kan je zelfs later hergebruiken, zodat je voor je volgende vakanties en reizen je nog beter georganiseerd inpakt.

3. Denk twee keer na over elk item dat je wilt inpakken

Stel jezelf tijdens het koffers inpakken bij elk item kritisch de vraag: heb ik dit écht nodig? Een mens neigt al snel tot overpakken. Je wilt immers zeker geen cruciale dingen vergeten. Probeer toch enkele dingen die je wil inpakken te schrappen.

2. Toiletartikelen

Toiletartikelen vormen een apart hoofdstuk bij het koffers inpakken. Je wilt meestal geen enorme flessen en potten meenemen. Gelukkig kun je speciale reisverpakkingen van veel toiletartikelen kopen. Ze zijn vaak relatief iets duurder, maar omdat het om kleine hoeveelheden gaat merk je dat niet zo snel.

Wat je ook kunt doen is hervulbare lege verpakkingen – potjes, flesjes e.d. – kopen. Ook hier geldt; maak van tevoren een lijstje. Denk niet alleen aan must haves zoals tandpasta en shampoo. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen: gebruik je specifieke haarproducten, heb je contactlenzen, medicijnen, vitamines et cetera; alles bij elkaar is het vaak een aardige lijst.

Koffers inpakken tips

1.  Vergeet de steamer niet

Een bijzonder handige reisgadget is een hand- of reissteamer. Het neemt weinig ruimte in en kan erg nuttig zijn. Het is namelijk bijna onmogelijk je kleding 100% kreukvrij te houden. Een handsteamer kost niet veel, neemt weinig ruimte in en je maakt er makkelijk en snel je kleding kreukvrij mee. Je bent ook verlost van de vragen of je in je hotel wel kunt strijken en zo ja, hoe en tegen welke kosten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!