Bestemmingen

48 uur in gezellig Luxemburg-stad? 4 dingen die je niet mag missen

luxemburg-stad-kathedraal
Luxemburg-stad (bron: unsplash)

Spring in de auto en rijd naar Luxemburg-stad! Een ontzettend gezellige, bruisende cosmopolitaanse plek waar van alles te beleven valt en ideaal is voor twee dagen weg. Vanaf Utrecht rijd je er in een uur of vier naartoe en de rit zelf is ook al de moeite waard. 180 linkerbaan in Duitsland (of iets langzamer door België), door het prachtige glooiende landschap van Luxemburg naar de hoofdstad!

Luxemburg-stad: een gezellige mengelmoes

Zin in een weekendje weg met je partner of vrienden? Luxemburg is ideaal als je de Nederlandse en Belgische steden wel een beetje gezien hebt. Er hangt een gemoedelijke en gezellige sfeer in deze hoofdstad waar veel culturen en talen bij elkaar komen.

Wist je trouwens dat Luxemburg drie officiële talen heeft en er maar liefst vijf zijn die hoofdzakelijk gesproken worden? Luxemburgs, Duits en Frans zul je dagelijks voorbij horen komen, en ook Engels en Portugees (Portugezen kwamen als gastarbeider naar het land in de jaren ’60 en ’70) klinkt overal. Een eclectische mix van culturen dus. Wij geven je vier tips voor 48 uur in Luxemburg-stad!

luxemburg-stad-huisjes-plein
Een gezellige stad met pleinen en schattige huisjes (bron: unsplash)

1. Paleizen en kathedralen

Start je dag met een vers ontbijtje bij Golden Bean (heerlijke koffie!) en begin vervolgens aan je slentertocht door de stad. De beste manier om een nieuwe plek te ontdekken is met de benenwagen, dus wandel door de vele knusse straatjes en neem de tijd om de architectuur te bewonderen.

Middenin de stad vind je het Groothertogelijk paleis; de woning van de groothertog van Luxemburg. Een fotogenieke plek die je ’s zomers kunt bezoeken met een gids. Even naar het zuiden staat de kathedraal van Luxemburg, een gotische kerk waar je met audiogids rustig kunt rondwandelen. Hier word je weer helemaal zen.

paleis-groothertog-luxemburg
Het paleis van de groothertog van Luxemburg (bron: visitluxembourg)

2. De Kazematten van Luxemburg

Op naar de Kazematten van Luxemburg-stad, aan de rand van het historisch centrum. De naam doet misschien voorkomen alsof we kaas gaan eten, maar helaas: een kazemat is een woord voor een verdedigingsbunker, vaak onderdeel van een grotere vesting. Een stukje interessante geschiedenis en zeker een bezoek waard.

De Bock-kazematten werden aangelegd onder Spaans heerschappij in de 17e eeuw en bestaan uit kilometerslange gangen en cryptes. Een indrukwekkende plek om te bezoeken. Voor €8,- mag je drie kwartier lang in de geschiedenis duiken en door de gangen dwalen.

kazematten-luxemburg
De kazematten van Luxemburg (bron: visitluxembourg)

3. Winkelen en uitgaan

Als je je eerste dag hebt gevuld met architectuur en geschiedenis is het tijd voor wat ontspanning. In Luxemburg-stad kun je heerlijk winkelen: van grote H&M’s tot schattige lokale winkeltjes met allerlei bijzondere souvenirs. Ga bijvoorbeeld naar Villeroy & Boch Creation waar je je complete vermogen kunt uitgeven aan typisch Luxemburgse keramiek en kristal of wandel naar Kaale Kaffi voor vintage kleding en accessoires.

Als de avond valt kunnen in de stad de voetjes van de vloer. Heb je goede dansmoves? Dan kun je terecht bij een van de clubs zoals Melusina. Is jouw beste move de Worm? Dan is een gezellige kroeg of bar aan het marktplein meer geschikt. Je kunt hier tot in de vroege uurtjes genieten van biertjes en cocktails en van gezellige gesprekken met interessante mensen.

luxemburg-stad-avond-uitgaan
’s Avonds is het tijd om je dansmoves te showen (bron: unsplash)

4. Lunchen en dineren

Lekker eten kunnen ze wel in Luxemburg. Dankzij al die verschillende invloeden van expats is er veel variatie in menu’s en krijg je overal weer wat anders voorgeschoteld. Voor lunch is bijvoorbeeld Urban een toffe plek, waar de loaded fries overheerlijk zijn. Niet supergoedkoop, wel heel lekker.

Toe aan een goed diner? Les Copains d’abord is een goed, niet te duur restaurants waar ze zachte vis en mals vlees serveren. Er zijn ook lekkere vegetarische opties. Wil je wat duurder uit eten? Ga dan eens naar Thai Celadon, waar je overheerlijke en luxere Thaise gerechten kunt eten. Het restaurant heeft een plekje in de Michelin-gids dus gaan!

urban-restaurant-eten
Goed eten doe je bijvoorbeeld bij Urban (bron: urban)

Een andere ontzettend leuke stad is München. Lekker citytrippen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!