Reistips

Helemaal voor niks: de 7 leukste gratis activiteiten in Amsterdam

amsterdam-zonsondergang-grachten-gevels
Zat leuke dingen te doen in Amsterdam die je niks kosten! (bron: unsplash)

Huur betaald, eten gekocht, rekeningen weer afgewerkt: wie heeft er nog geld over voor een leuk uitje? Omdat het leven al duur genoeg is zochten we voor je uit welke toffe activiteiten in onze hoofdstad je niks gaan kosten. Verzamel je vrienden, laat je portemonnee thuis, op naar Amsterdam!

1. Street art in Amsterdam

Sowieso de allerleukste manier om een stad te ontdekken is door heerlijk rond te struinen en zo de mooiste plekjes te vinden. Helemaal leuk als je met mensen bent die nog niet eerder in Amsterdam zijn geweest. Ga tijdens het lopen op zoek naar bijzondere kunstwerken en graffiti op bijvoorbeeld de NDSM-werf en in de Jordaan.

Ook het Street Art Museum in Amsterdam West is gratis en voor niets te bezoeken als je geïnteresseerd bent in moderne straatkunst. Het museum toont rond de 300 kleine graffiti-werken en enorme murals. Download de gratis GPS-app en wandel op je gemak door de stad langs de mooiste street art.

street-art-werf-amsterdam-gratis
Bijzondere street art op de NDSM-werf (bron: unsplash)

2. Sporten in de natuur

Heb je een sportieve vriendengroep? Organiseer dan eens een voetbal- of volleybaltoernooi op een van de vele openbare sportvelden in Amsterdam. Ga weer eens nostalgisch rond-de-tafel doen of vermaak je een uurtje met jeu-de-boullen.

Verder zijn er in de stad voldoende plekken waar je kunt skaten, basketballen, tennissen en natuurlijk fitnessen. Er is zelfs een beachvolleybal-terrein in Oost (de enige in de stad!). Hoe leuk zou het zijn om op een zonnige avond met z’n allen te gaan beachvolleyballen. Ook een uitstekende kans om nieuwe mensen te leren kennen!

beachvolleybal-vrienden-avond-sport
Sportief avondje! (bron: unsplash)

3. Kerken en het smalste gevel ter wereld

In de stad vind je veel prachtige kerken waar regelmatig exposities zijn die je gratis kunt bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar de Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam, en bewonder hedendaagse kunst en leer over 700 jaar Nederlandse geschiedenis. Een gratis uitje waar je ook nog wat van leert.

Van gigantische gebouwen naar het huis met de smalste gevel ter wereld, die je vindt op de Singel 7 in het centrum van Amsterdam. De achtergevel van de woning is slechts één meter breed en bestaat enkel uit een deur. Wandel hier zeker even langs tijdens je tocht langs architecturale hoogstandjes.

smalste-gevel-ter-wereld-amsterdam
De smalste gevel ter wereld. Bijna schattig! (bron: iamsterdam)

4. Parken en rooftops

Het Vondelpark is een van de gezelligste parken in Amsterdam, dus een picknick met vrienden in het park is altijd goed. Neem je barbecue en een frisbee mee en je hebt al een toffe avond. Ga ook zeker naar het Vondelpark Openluchttheater, waar ieder weekend van juni tot september een programma met muziek, comedy en theater is. Dat is gratis te bezoeken, maar een kleine bijdrage wordt gewaardeerd.

Een geweldige plek om de zonsondergang te zien is de rooftop van het NEMO Science Museum. Die is te bereiken door 120 traptreden te beklimmen, of neem simpelweg de lift vanuit de hal van het museum. Het dakterras is de grootste van Amsterdam en vanaf hier heb je ongelooflijk uitzicht over de stad.

dakterras-nemo-amsterdam-museum
Vanaf het dak van het NEMO heb je geweldig uitzicht over de stad (bron: iamsterdam)

5. De grootste bibliotheek van Nederland

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok op het Oosterdokseiland (vlakbij het centraal station) is met 28.000 m2 de grootste bibliotheek van Nederland en hier kan iedere boekenwurm zich uren vermaken. Er zijn 1000 zitplaatsen en anderhalf miljoen boeken, tijdschriften en ander leesmaterialen.

Je gaat misschien niet snel een middagje lezen met vrienden, maar een bezoekje aan deze bieb is je tijd zeker waard. Vanaf de bovenste verdieping heb je bovendien weer fenomenaal uitzicht over de stad! Verder vind je in Amsterdam steeds meer gratis boekenstalletjes waar mensen hun oude boeken aanbieden aan voorbijgangers, vaak in ruil voor een ander boek.

boeken-stalletje-kraam-gratis-amsterdam
Pak een boek in ruil voor een boek (bron: uitkrant)

6. Bezoek gratis de diamantslijperij

Altijd al willen zien hoe het diamantslijpen in z’n werk gaat? Hier is je kans. House of Gassan biedt namelijk gratis rondleidingen van een uur aan door de slijperij waar je kunt zien hoe deze ambacht wordt uitgevoerd. Leer van alles over het vinden van diamanten en over de transformatie van ruwe edelsteen tot juweel.

Neem verder nog eens een kijkje bij de Schatkamer in het Stadsarchief (Vijzelstraat 32), waar je kunt leren over de geschiedenis van Amsterdam of bezoek de boeddhistische He Hua Tempel aan de Zeedijk. Genoeg gratis activiteiten in Amsterdam – wanneer ga je?

diamant-slijperij-gassan-ambacht
Een bezoekje aan de diamantslijper is gratis! (bron: gassan)

Niet gratis, maar wel heel erg leuk: de Lookout Swing in Amsterdam!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!