Reistips

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Nederland

kerstmarkten

We naderen de winter en dat brengt gezelligheid met zich mee. In de donkere maanden leven we richting de feestdagen. De periode dat we samen genieten van kaarslicht, een knetterend haardvuur, glühwein en een bezoek aan de kerstmarkt. Lekker struinen, op zoek naar leuke spulletjes voor in huis of in de tuin. Wij hebben de leukste kerstmarkten voor jullie op een rijtje gezet.

Leukste kerstmarkten van Nederland

De kerstmarkt is steeds meer in opkomst in Nederland. Voorheen gingen we de grens over naar Duitsland om onszelf onder te dompelen in het kerst- en wintergevoel, maar tegenwoordig zijn er ook in ons land hele leuke kerstmarkten te vinden. We hoeven allang niet meer naar het tuincentrum om te kunnen genieten van gezellige kerstkraampjes en zorgvuldig opgetuigde kerstdorpjes.

We hebben hieronder zorgvuldig een lijst met de leukste en gezelligste kerstmarkten van Nederland samengesteld. De meeste markten kun je vanaf begin december bezoeken, maar een paar enthousiastelingen durven het aan om in november te beginnen. Dus trek een warme jas aan, en zet je kerstmuts op, want de onderstaande kerstmarkten mag je zeker niet missen.

kerstmarkt

1. Kerstmarkt in Valkenburg

We beginnen bij de kerstmarkt in Valkenburg omdat deze zeker niet op jouw lijstje mag ontbreken. Vooral de locaties van de markten zijn bijzonder, namelijk in de grotten van de stad. Dit zorgt voor een unieke sfeer die je samen met een kop warme chocolademelk geproefd moet hebben. Struin lekker langs al die kraampjes met snuisterijen terwijl je het kerstgevoel op je in laat werken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tiger Mona (@singtomona)

2. Kerstmarkt in Maastricht

Maastricht is van nature al een heerlijke stad om in te vertoeven, maar tijdens de donkere dagen wordt de sfeer verhoogd door verlichting in de hele stad. De kerstmarkt in de stad is het absolute hoogtepunt van de winter in Maastricht. Traditionele kerstmarkten en gezellige chalets waar je lekkernijen kunt kopen bepalen dan het straatbeeld. Er staat ook elk jaar een reuzenrad en een schaatsbaan. Een absolute aanrader dus.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marco Rossi (@schabby_california)

3. Dickens Festijn in Deventer

Deventer is een oude stad met een rijke geschiedenis, en dat zie je terug in het straatbeeld. Uniek is het Charles Dickens Festijn. We kennen de schrijver van boeken zoals Oliver Twist en A Christmas Carol. Compleet in het teken van deze verhalen wordt Deventer omgetoverd tot de stad van Charles Dickens. De kerstmarkt in dit verhaal staat elk jaar onder de toren bij het grote kerkhof.

4. Country & Christmas Fair in Utrecht

Het oude centrum van Utrecht leent zich prima voor uitbundige kerstsferen. Er is jaarlijks een kerstmarkt te vinden in de tuinen van kasteel de Haar. Deze locatie is bij uitstek geschikt om in kerstsferen te komen. Loop langs de vele kraampjes en snuif de geuren van versgebakken oliebollen op voor het ultieme wintergevoel. De Country & Christmas Fair is zeker het bezoeken waard.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kerstmarkten.net (@kerstmarkten)

5. Kerstmarkt Ice Village in Amsterdam

Het Rijksmuseum straalt tijdens de donkere dagen extra magie uit omdat het als achtergrond dient voor de leukste kerstmarkt van onze gezellige hoofdstad, de kerstmarkt Ice Village. Er staan maar liefst 45 kraampjes die allen wat bijzonders te bieden hebben. Het is ook mogelijk om je schaatsen onder te binden en te genieten van een wonderlijk en winters landschap.

6. Kerstmarkt in Leiden

Het historische Leiden mag niet worden overgeslagen als je een kerstmarkt wilt bezoeken. Uniek is de kerstmarkt van deze prachtige stad. Ook hier is een schaatsbaan te vinden en zijn er elk jaar een groot aantal kraampjes te vinden waar allerhande snuisterijen worden verkocht. De stad van schilders Rembrandt van Rijn en Jan Steen is deze winter een absolute must-visit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jacqueline van der Spek (@jacq_vds)

7. Kerstmarkt in Vesting Bourtange in Groningen

In de eerste drie weekenden van December is een bezoek aan vestingstadje Bourtange in de provincie Groningen, nabij de Duitse grens. Het stadje dateert uit 1580 en is de uitgelezen plek om te bezoeken in de kerstperiode. Er staat elk jaar een grote kerstboom op het marktplein, waar tevens allemaal kraampjes met spulletjes staan. Dit stadje straalt historie uit. De kerstmarkt in Vesting Bourtange heerlijke plek om rond te struinen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Uitzinnig.nl (@uitzinnig.nl)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!