Reisnieuws

Dit zijn de 4 leuke Nederlandse steden om Pride 2023 te vieren

amsterdam-pride-kanaal-boten

Liefde is er in alle soorten en maten en dat mogen we vieren! Tijdens de Pride 2023 die begin augustus plaatsvindt kun je weer ouderwets terecht in Amsterdam voor een goed feestje. Maar ook in heel veel andere Nederlandse steden wordt de komende maanden van alles georganiseerd en komen mensen samen in hun meest kleurrijke outfits. Wij zochten de leukste steden voor je uit – kom je ook?

Gay Pride 2023

Begin augustus mogen we weer. Trek je opvallendste outfit uit de kast, maak je op en lak je nagels: het is weer tijd voor Pride! Het feest wordt al sinds 1996 ieder jaar in onze hoofdstad groots gevierd en is ooit ontstaan toen horecaondernemers Amsterdam als homo-uitgaansstad wilden promoten en de vrijheid en diversiteit van de stad wilden vieren.

Tegenwoordig vieren we nog veel meer: Pride is uitgegroeid tot internationaal bekend LHBT-festival dat de diversiteit van de LHBT-gemeenschap viert brengt met diverse activiteiten. Dit jaar kun je van 1 t/m 6 augustus in Amsterdam terecht voor de Pride (met op 5 augustus de beroemde canal parade). Lees verder als je wilt weten in welke andere Nederlandse steden je de liefde kunt vieren!

amsterdam-pride-sokken-kleur
Kleurrijke sokken tijdens Pride (bron: unsplash)

1. Groningen

Op naar het hoge noorden, waar we een van Nederlands’ gezelligste steden vinden. Groningen staat bekend als studentenstad en zodra je het stadscentrum in wandelt voelt je meteen die gezellige en onbekommerde sfeer.

Van vrijdag 18 augustus t/m zondag 20 augustus viert de stad Pride. Er staan onder andere Pride foto-expositities, brunchfeestjes in roze-thema, karaoke- en filmavonden en talkshows op het programma. Op zondag kun je tot in de late uurtjes dansen tijdens de afterparty. Let op: voor sommige activiteiten heb je tickets nodig.

pride-vieren-vlaggen
Vieren wie we zijn (bron: unsplash)

2. Den Haag

Eindelijk krijgt onze politieke hoofdstad ook weer eens een Pride-weekend! Na drie jaar van afwezigheid (slecht weer en corona) mogen we in september weer genieten van een kleurrijk feest in Den Haag. Van vrijdag 8 t/m zondag 10 september kun jij in de favo (roze) outfit de straat op.

Over het programma is nog niet heel veel bekend, maar we weten al wel dat op zaterdag 9 september de zogenaamde ‘Pride Walk’ op het programma staat: een wandeltocht door de straten van de stad met een gigantische regenboogvlag. Yes!

den-haag-pride-regenboogvlag
Groot feest in Den haag (bron: Facebook The Hague Pride Walk)

3. Zwolle

Ook in de Overijsselse hoofdstad (overigens op zichzelf al een prachtige en gezellige stad) wordt volop feest gevierd. Eind augustus, van 25 t/m 27 augustus om precies te zijn. Op 26 augustus kun je meelopen met de Pride Walk – vergeet je daar niet voor in te schrijven!

Er staat nog veel op het programma. Op 25 augustus is er bijvoorbeeld een ‘Queen of the East’-verkiezing en een symposium over diversiteit op de werkvloer. Op zaterdag de Pride Walk, verschillende optredens op een stage en natuurlijk kun je heel de nacht doorfeesten in een van de vele kroegjes.

pride-feest-optreden-regenboogvlag
Overal in Nederland kun je feestjes bijwonen tijdens Pride (bron: unsplash)

4. Almere Winter Pride

Ook in Flevoland kunnen we dit jaar terecht voor onze favoriete roze party. In Almere wordt dit jaar een Winter Pride georganiseerd van 3 t/m 5 november. Zet ‘m vast in je agenda want het beloofd een groot feest te worden. Het thema dit jaar is ‘Vier jezelf samen’.

Net als in andere steden staat er een Walk op het programma, en wordt er gedanst in Poppodium de Meester. De rest van het programma wordt op een later moment bekend gemaakt. Overigens organiseert Almere op 22 december een Queer Christmas Ball. Hoe tof is dat!

pride-ballonnen-kleuren
PRIDE (bron: unsplash)

Wil je even weg van de drukte in Amsterdam tijdens Pride, maar wil je wel in thema blijven? Ga dan eens naar Pink Beach: een roze strand in onze hoofdstad. Hoe schattig!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!