Nederland

Guide to Groningen: 4x beste tips voor de Martinistad

groningen-straat-water-boten
Een veel gefotografeerde plek in Groningen met op de achtergrond de Akerk (bron: unsplash)

‘Er gaat niets boven Groningen’ luidt de welbekende uitspraak. Letterlijk en figuurlijk want ook al vind je noordelijker dan de stad weinig spannends, Groningen zelf is op en top plezier. In de studentenstad zijn tal van toffe bezienswaardigheden en natuurlijk kun je hier heel fatsoenlijk de hele nacht in de kroeg doorbrengen. De leukste tips voor de Martinistad!

1. Bijzondere architectuur in Groningen

Groningen staat vooral bekend als universiteitsstad – het is de op één na oudste van Nederland; Leiden staat op 1. De stad huist meer dan 150 verschillende universiteitsgebouwen en één op de vier personen is student. Bezoek absoluut het prachtige academiegebouw uit 1909 die tegenover de bibliotheek staat en stap, als je de kans hebt, even naar binnen.

Verder is natuurlijk de Martinitoren die de ‘skyline’ van de stad domineert een must tijdens een stadswandeling. Beklim de 97 meter hoge toren (300 traptreden!) terwijl je je bedenkt wat dit letterlijke hoogtepunt de afgelopen 500 jaar al niet doorstaan heeft. Oorlogen, blikseminslagen en brand maar still standing strong! Bezoek ook de Akerk (van Monopoly), de Grote Markt en Vismarkt waar schattige huisjes staan, en ga naar de Hoge Der A-straat: een iconische en veel gefotografeerde plek in de stad.

groningen-centraal-station
Ook het centraal station is een plaatje (bron: unsplash)

2. Cultuur snuiven

Aan cultuur geen tekort in de Martinistad. In Groningen vind je maar liefst vier theaters waarvan de stadschouwburg, die gebouwd in 1881 en sindsdien een aantal keer gerenoveerd is, zeker weten de mooiste is. Bezoek waar mogelijk een voorstelling in deze schouwburg. In Poppodium Vera treden regelmatig toffe bandjes op en er zijn vaak festivals in de stad. Check de uitkalender voor alle evenementen.

Ook musea zijn er zat. Geen stoffige bedoeningen maar interessante experiences. In het Groninger Museum bijvoorbeeld vind je steeds wisselende exposities; op het moment van schrijven is er een indrukwekkende tentoonstelling over The Rolling Stones, waar je een uniek kijkje achter de schermen krijgt. Een ticket kost 25 euro.

groningen-avond-martinitoren
De Martinitoren domineert de skyline van Groningen (bron: unsplash)

3. Uitgaan in Groningen

Één ding mag tijdens je weekend in Grunn absoluut niet ontbreken: een avond stappen is een must in deze stad. Of je nu van urenlang gezellig borrelen houdt of het liefst heel de nacht zwetend in de club staat, in Groningen kan het allemaal. Borrelen doe je natúúrlijk bij de Drie Gezusters, een begrip in de stad. Ook superleuk: Cappuvino. Overdag een koffiebar, ’s avonds – je raadt het al – een wijnbar. Bestaat er een betere combi?

Heb je een aantal wijntjes op en besloten om je dansmoves te laten zien? Dan zijn er in de stad meer dan voldoende opties. Hang je jas veilig op bij de stadsgarderobe (geopend van 22.00 tot 7.00; kosten €2,50) om vervolgens van club naar club te hoppen. Beweeg mee op tropische muziek in PALACE, zing luidkeels hitjes mee bij de Negende Cirkel of ga naar Ocean 41 voor flirterige reggaeton- en hiphopbeats.

uitgaan-groningen-kroegen-straat
In Groningen vind je tientallen kroegen op een rij (bron: unsplash)

4. Smullen maar

Van al dat dansen krijg je natuurlijk honger. In het centrum haal je gemakkelijk een eierbal uit de muur of loop je even naar stadsicoon Hasret voor een goede kebab (of… heb je teveel gedronken en smaakt ‘ie daarom zo lekker?). Voor een fatsoenlijk ontbijt ga je naar Croissanterie Pigalle en heerlijk lunchen kan bij Café Hooghoudt. De dubbelbelegde sandwichbollen zijn het proberen waard!

Dikke aanrader voor een goed diner is Mr. Mofongo, dat naast het academiegebouw waar we eerder over schreven zit. Een beroemde plek onder studenten en dus is het er altijd gezellig. Het eten is zeer smakelijk en ook nog eens betaalbaar. Ook bij bistro XO serveren ze heerlijk, iets luxer eten en de beste burgers verorber je bij Wereldburgers. Veel plezier!

eierbal-groningen-eten
De eierbal. Móet je een keer geprobeerd hebben! (bron: visitgroningen)

Groningen is fantastisch, maar wil je liever naar het buitenland? Dan is Antwerpen een fijne optie. De leukste tips voor een weekendje in deze stad vind je hier! Niet ver genoeg? Vanaf Groningen is ook een optie om deze veerboot te pakken naar Noorwegen. 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!