Bucketlist

Gevalletje bucketlist: met een luchtballon naar de ruimte reizen

luchtballon ruimtereis

Tof zeg, een reis naar een verre bestemming. Maar wil je echt indruk maken? Boek dan een luchtballonreis naar de ‘ruimte’! Het Amerikaanse bedrijf Space Perspective en het Franse Zephalto bieden vanaf 2024 deze unieke tripjes aan maar let op: het kost een flinke duit. Heb jij nog ergens €120.000,- liggen? Boeken maar!

Met een luchtballon naar de ruimte

Voor die €120.000,- krijg je wel een exclusieve ervaring. Het is 2016 opgerichte Zephalto neemt je mee in een luchtballon van 100 meter lang en een doorsnede van 70 meter naar de stratosfeer – een van de vier lagen waaruit de dampkring is opgebouwd – tot ongeveer 25 kilometer hoogte. Officieel begint de ruimte pas op 100 kilometer hoogte (of 80 kilometer, volgens NASA), maar toch…

De ballon wordt gevuld met helium, de passagiers nemen plaats in de capsule en vervolgens worden zij tijdens een zes uur durende vlucht kilometers omhoog gevlogen. Ongeveer de helft van de tijd is nodig voor de stijging en daling, dus dat geeft je nog een uur of drie om de ronding van de aarde te bewonderen vanuit de ruimte. Wow!

luchtballon-ruimte-zephalto
De ballon en Céleste-capsule van Zephalto

Een bizarre ervaring

Die ervaring kan volgens ingenieur en Zephalto-oprichter Vincent Farret d’Astiès behoorlijk emotioneel zijn. Hierom kun je vooraf met een psycholoog praten. Verder vergeet je zodra je de ruimte ingaat waarschijnlijk al je andere problemen, als je door de grote ramen de aarde van een afstand kunt bekijken.

De capsules zelf zijn van alle gemakken voorzien. Aan boord wordt eten geserveerd van ‘Michelin-kwaliteit’ en er is WiFi aanwezig zodat jij je ruimtefoto’s meteen kan posten. In de Neptune van Space Perspective kun je zelfs live streamen, maar de vraag is of je je tijd daaraan wilt besteden als je op 25 kilometer hoogte rondzweeft.

neptune-ruimtereis-luchtballon
De capsule van Space Perspective’s Neptune

Op naar de ruimte

De luxe capsules van Zephalto en Space Perspective bieden plek aan respectievelijk zes personen en twee piloten, en acht personen en een piloot. Fun fact: deze trip naar de stratosfeer is met een uitstoot van 26.6 kg co2 per vlucht behoorlijk milieuvriendelijk. Ter vergelijking, dat is ongeveer hetzelfde als voor de productie van een spijkerbroek.

Een luchtballon-vlucht met Zephalto kost je ongeveer €114.000,-. Een tripje met de Neptune iets meer, €120.000,-, maar die vliegt ook vijf kilometer hoger en geeft je een nog beter uitzicht. Tijdens de reis wordt uitgebreid uitgelegd wat er allemaal te zien is. Dat is toch bizar? Begin maar met sparen mensen, we gaan naar de ruimte!

lounge-capsule-luchtballon
Hier zitten de gelukkigen straks te genieten van hun uitzicht

Benieuwd naar meer technologische hoogstandjes die ons binnenkort in no-time naar onze bestemming brengen? Check dit vliegtuig die je in vier uur naar Down Under brengt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!