Reistips

De 6 mooiste fietsroutes in ons eigen Noord-Holland

zaanse schans noord holland

Om iets bijzonders te zien moet je de grens over, toch? Nee! Vandaag blijven we in Noord-Holland, waar we als echte Nederlanders de fiets pakken. Klagen over het weer kunnen we als de beste, maar eigenlijk is er niets fijner dan met de wind in je haren je hoofd leegmaken. Stap op: hier zijn de zes mooiste fietsroutes in Noord-Holland.

Fietsen in Noord-Holland

Wist je dat we in Nederland ongeveer 23,4 miljoen(!) fietsen hebben? Met onze 35.000 km aan fietspad zijn we hét fietsland bij uitstek. We fietsen naar werk, naar school, of gewoon voor ons plezier. Een uitstekende manier van vervoer want het is goed voor de gezondheid en voor het milieu!

Vooral in de provincie Noord-Holland is het prachtig fietsen. Overal vind je authentieke molens en lieflijke, typisch Nederlandse dorpjes. Ook de steden zijn prachtig en zeker een bezoek waard dus pak je fiets, kies een van de fietsroutes en drink daarna een koud biertje op het terras. Benieuwd waar in Noord-Holland je goed kan overnachten? Hier zijn elf toffe airbnb’s!

1. De duinen van Schoorl

Een must als je in Noord-Holland bent: de duinlandschappen bekijken. Natuurlijk kan je dat op veel plekken doen, maar de tocht door de duinen van Schoorl is het allermooist. Begin in Alkmaar en fiets via het mooie dorp Bergen naar Schoorl. Onderweg kom je langs het Klimduin: een 51 meter hoge zandberg waar kinderen (en volwassenen!) zich uitstekend kunnen vermaken.

Rij vanaf Schoorl naar Groet en ga vanaf daar naar het zuiden, de duinen in. Je kan verschillende kanten op, maar het leukst is de route naar Bergen aan zee. Vanaf daar rij je via de Eeuwige Laan (hier staan huizen van een paar miljoen) terug naar Bergen. Kies hier een van de vele terrasjes voor een koud drankje. De route is ongeveer 35 kilometer.

schoorl-duinen-bankje-fietsroute

2. De Zaanse Schans

Als we dan toch in Nederland blijven gaan we ook meteen de ultieme toerist uithangen. Als je nog nooit bij de Zaanse Schans bent geweest: doen! Het liefst op een zonnige maandagochtend buiten de vakantie, dan heb je de prachtige molens helemaal voor jezelf.

Begin bij station Zaandam (een plaatje om te zien) en rij naar het noorden via Westzijde naar de Zaanse Schans. Neem vooral de tijd om alle molens goed te bekijken en neem een selfie. Fiets via Wormerveer en Assendelft terug over de schattige Dorpsstraat en via de Zaandammerweg en Nauerna terug naar Zaandam. Het rondje is ongeveer 25 kilometer.

zaanse-schans-molens-meer

3. Volendam, Edam en Marken

De volgende toeristische bestemming: Volendam! Een must-see want het dorp is zo Nederlands dat je automatisch trek krijgt in kaas. Laat dit nou net een goede regio zijn om wat kaas in te slaan! De fietsroute begint bij station Purmerend.

Neem vanaf hier de Purmerdijk naar Edam, en dan de Zeedijk naar Volendam. Stop in beide dorpscentra om vis te eten, kaas te kopen en je heerlijk Nederlands te voelen. Neem vervolgens de Hoogedijk naar Monnickendam, een ietwat minder toeristisch dorp maar minstens zo mooi! Vanaf hier fiets je over de Zeedijk naar het bijzondere eiland Marken, vanaf waar je de veerboot kunt nemen naar Volendam. Een flinke tocht van ongeveer 40 kilometer.

volendam-markt-straat-huisjes

4. West-Friesland

Anders dan de naam doet blijken, blijven we in Noord-Holland: West-Friesland is het gebied tussen Schagen, Alkmaar en Enkhuizen. We beginnen de tocht in Hoorn (sla het centrum en de haven vooral niet over) en vanaf hier fiets je via de Zuiderdijk naar vissersstad Enkhuizen. Bekijk hier de Koepoort, de haven en de Drommedarisbrug.

Vervolg je weg via de Oosterdijk en de Dijkweg naar Medemblik: Enkhuizen in het klein. Sla hier zeker Kasteel Radboud niet over, gebouwd in 1288. Rij via Opperdoes en Twisk – het mooiste dorpje dat je vandaag zult zien – terug naar Hoorn. Deze route is voor de diehard fietsers: 60 kilometer fietsplezier!

kasteel-radboud-medemblik

5. Texel

Een van de mooiste fietsroutes vind je op Texel. Neem vanaf Den Helder de veerboot naar dit prachtige waddeneiland en ontdek de schoonheid op je eigen tempo! Sla vanaf Het Horntje rechtsaf om hele de oostkust mee te pakken.

Haal bij het vissersdorp Oudeschild een vers gebakken kibbeling, voordat je doorfietst naar De Cocksdorp in het noorden van het eiland. Ga vanaf hier verder noord en beklim de vuurtoren, of naar het zuiden via natuurgebied De Slufter naar het leuke dorp De Koog. Vanaf hier fiets je via hoofdstad Den Burg terug naar de boot. De route is 50 kilometer.

texel-vuurtoren-duinen

6. Rondom Haarlem

Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland en een geweldige stad. Het heeft een historisch en gezellig centrum; een beetje Amsterdam in het klein. Voor deze mooie fietsroute pak je de fiets vanuit Haarlem, en ga je via de mooie Duinlustweg op weg naar Aerdenhout (nog meer miljoenenhuizen).

Vanaf Aerdenhout vervolg je je weg naar Zandvoort aan Zee, waar je bijvoorbeeld het racecircuit kan bekijken. Rij naar het noorden, waar je via Bloemendaal aan Zee uitkomt in nationaal park Zuid-Kennemerland. Fiets via een van de talloze duinweggetjes naar Kasteel Duin en Kruidberg en de ruïne van Brederode en via Bloemendaal terug naar Haarlem. De fietsroute is 35 kilometer lang. En nu tijd voor een biertje!

kasteel-bloemendaal-meer

Op zoek naar meer mooie plekken in Nederland om te fietsen? ga bijvoorbeeld naar de Veluwe! Veel fietsplezier!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!